Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 LIVE ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ | 17:00 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ . . . LIVE

Καμπανάκι Moody's για το νέο πλαίσιο εκποιήσεων

Το νέο πλαίσιο εκποιήσεων εμποδίζει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια, προειδοποίησε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
 
Ο Moody’s αναφέρεται στις τροποποιήσεις που ενέκρινε η Βουλή στο πλαίσιο των εκποιήσεων, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα παρατείνουν χρονικά τη διαδικασία εκποίησης ενός ακινήτου.
 
«Οι τροποποιήσεις είναι πιστωτικά αρνητικές (credit negative) για τις κυπριακές τράπεζες διότι εμποδίζουν τις οργανικές προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία αντιπροσώπευαν το 30% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2018, και επίσης καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επενδυτές», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
 
«Οι τροποποιήσεις θα καταστήσουν πιθανότατα πιο δύσκολο για τις τράπεζες να εκποιήσουν εξασφαλίσεις έναντι δανειοληπτών που αθετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό το ότι οι τροποποιήσεις διευρύνουν τους λόγους βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης μπορεί να φέρει ένσταση στη διαδικασία εκποίησης και να αμφισβητήσει τον πλειστηριασμό της περιουσίας, κάτι που πιθανότατα να προκαλέσει μακροχρόνιες καθυστερήσεις στη διαδικασία λόγω ανεπαρκειών στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου», τονίζει.
 
Ο Moody’s αναφέρει ότι οι τροποποιήσεις υιοθετήθηκαν ένα χρόνο μετά τη βελτίωση του πλαισίου εκποιήσεων, που είχε αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα και επικαλείται στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2019, 16,6% των περιουσιών για τις οποίες είχε αρχίσει η διαδικασία εκποίησης, πωλήθηκαν στην πρώτη δημοπρασία, ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 4,4% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι τροποποιήσεις διαμορφώνουν μια λιγότερο αξιόπιστη απειλή προς τον δανειολήπτη για να διαπραγματευθεί με την τράπεζα, ενθαρρύνοντας την αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές και τη στρατηγική αθέτηση υποχρεώσεων.
 
Εκτιμά ακόμα ότι οι τροποποιήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή να αποτρέψουν πιθανούς επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για την εκποίηση και προσθέτει πως μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή θα οδηγούσε σε απώλειες και αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου για τις τράπεζες.
O Μoody’s αναμένει ότι οι τροποποιήσεις θα επηρεάσουν όλες τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής.  
 
Οι τροποποιήσεις επιτρέπουν στον ενυπόθηκο δανειολήπτη να εξασφαλίσει απόφαση δικαστηρίου που αναστέλλει τη διαδικασία της εκποίησης εάν αποδειχθεί ότι μια τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση ενός δανείου. Ταυτόχρονα, δηλώνουν σαφώς τους λόγους τους οποίους ένας οφειλέτης μπορεί να επικαλεστεί για να αμφισβητήσει τη δημοπρασία του ακινήτου, αναφέρει η ανάλυση του οίκου αξιολόγησης.
 
Καταλήγοντας, ο Moody’s αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι πιθανόν να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή των τροποποιήσεων.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

16:33 Αστυνομικά

Πυρκαγιά στη Λάρα – « Τα στοιχεία οδηγούν σε εμπρησμό»

16:19 Αστυνομικά

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στη Λάρα – Διερευνώνται τα αίτια

16:00 Αστυνομικά

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Πελαθούσα – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Λάρα

15:55 Πολιτική

Για κατάφορη αντίφαση με τον εαυτό τους, κατηγορεί το ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

15:22 Αστυνομικά

Εκτός ελέγχου πυρκαγιές στη Λάρα και Πελαθούσα – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ίκαρος»

16:35 Αθλητικά

Τι θα κάνει ο Ιδιάκεθ με τους Κύπριους;

14:57 Αστυνομικά

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Λάρα – Επιχειρούν εναέρια μέσα

14:42 Αστυνομικά

Βαριά καμπάνα για 27χρονο που κυνηγούσε σε απαγορευμένη περιοχή στην Πάφο

14:16 Αστυνομικά

Υπό τετραήμερη κράτηση 33χρονος για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών

14:08 Αστυνομικά

Μακραίνει η μαύρη λίστα του θανάτου στους δρόμους – 25 νεκροί για το 2019

13:34 Κόσμος

Τέσσερις νεκροί από επίθεση ασθενούς σε ψυχιατρική κλινική στο Βουκουρέστι

16:15 Αθλητικά

ΒΙΝΤΕΟ: Χρειάστηκε 19 δευτερόλεπτα ο Μόουρα!

13:10 Κόσμος

Τρομακτικά τα σενάρια ενός άτακτου Brexit – Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις

12:55 Αστυνομικά

Έργο εμπρηστών η φωτιά σε όχημα στην Πάφο

12:50 Αστυνομικά

Υπό πενθήμερη κράτηση ο 60χρονος που τραυμάτισε με μαχαίρι το γείτονα του

11:44 Πολιτική

Ολοι οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι με την ηγεσία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διαμηνύει ο Εκπρόσωπος

10:33 Αστυνομικά

Φωτιά σε όχημα εν κινήσει κινητοποίησε την πυροσβεστική

16:10 Αθλητικά

Στην Σπάρτα Πράγας η Χριστιάνα Σολωμού

10:08 Αστυνομικά

Η Αστυνομία συνεχίζει να αναζητεί δύο γυναίκες για υπόθεση κλοπής από κατάστημα στη Λάρνακα

09:35 Κόσμος

Αμεση σύγκληση του Κοινοβουλίου για Brexit ζητούν από τον Τζόνσον περισσότεροι από εκατό βουλευτές

Όλη η ενημέρωση σε ένα App