Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ | 17:45 SHOPPING STAR LIVE

Αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Μεγάλη Δευτέρα αύριο για το Σχέδιο Εστία, καθώς αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες θα καταχωρούνται στην ειδική πλατφόρμα από τις τράπεζες και ακολούθως θα εξετάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.  

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δευτέρα θα  δημοσιοποιηθεί εγχειρίδιο με συχνές απορίες δανειοληπτών ενώ οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κέντρα εξυπηρέτησης των δανειοληπτών.

Οι δανειολήπτες οι οποίοι θα ενταχθούν στο σχέδιο θα λαμβάνουν κρατική χορηγία ίση με το ένα τρίτο των δόσεων του δανείου τους στο τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποπληρώσει το μερίδιο το οποίο τους αναλογεί δηλαδή δύο τρίτα των δόσεων του αναδιαρθρωμένου δανείου.

Στόχος του Σχεδίου είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και η  άμβλυνση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Σε δηλώσεις στο Λιοπέτρι, μετά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, και ερωτηθείς για το σχέδιο «Εστία» που αρχίζει επίσημα αύριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το σχέδιο «πράγματι ξεκινά και θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας που επηρεάζονται να υποβάλουν την αίτησή τους, να εξεταστεί, επειδή μέσα από αυτό τον τρόπο θεωρώ πως θα δοθεί πιο καθοριστική χειροπιαστή βοήθεια προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».

Εξήγησε ότι το σχέδιο «Εστία» «εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ο προϋπολογισμός, αυτό είναι το σχέδιο και τώρα είναι η ώρα που ο κάθε δανειολήπτης που έχει το σπίτι του ως εξασφάλιση και δυσκολεύεται να πληρώσει το δάνειο, θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή του».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη στην Κύπρο ομάδας βουλευτών μελών της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «είναι χρήσιμη επίσκεψη και πάντοτε καλωσορίζουμε κάθε ευκαιρία επαφής με τέτοιες αντιπροσωπείες, επειδή ακριβώς μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσουμε, να πληροφορήσουμε, να εξηγήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει πράγματι σημαντική πρόοδος και να διαβεβαιώσουμε για την προσήλωση όλων των κυπριακών αρχών να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια».

Ανέφερε επίσης τον «ικανοποιεί η δήλωση που έχει κάνει η Πρόεδρος της Επιτροπής επειδή ακριβώς επιβεβαιώνει αυτήν τη νέα εικόνα της Κύπρου».

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος όσον αφορά την πρόληψη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «είναι μια διεθνής πρόκληση, δεν τελειώνει ποτέ αυτή η προσπάθεια, δηλαδή δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως πρέπει συνεχώς να είμαστε σε εγρήγορση για να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας».

LIVE
LIVE

17:02 Κύπρος

Ξανά στον χορό με τις καταιγίδες από αύριο – Τι λέει η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

16:41 Κόσμος

Κοροναϊός: «Μείνε δυνατή Ουχάν» - Συγκλονιστικά βίντεο από την πόλη «φάντασμα»

16:26 Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης από το Άουσβιτς: Να μην ξαναζήσουμε τέτοια ανείπωτη τραγωδία

16:16 Ελλάδα

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣτΕ

16:05 Οικονομία

Θετικό για τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να είναι το μέτρο για πρόωρη αφυπηρέτηση στο δημόσιο τομέα

17:05 Αθλητικά

Γαβαλάς για Ποντένσε: «Υπήρξε διαφορά στους όρους του συμβολαίου»

15:59 Κύπρος

Αυτά είναι τα επιδόματα και τα κριτήρια του Υπουργείου Εργασίας- VIDEO

15:56 Agora

Της ΕΚΟ το καλύτερο Εκθεσιακό Περίπτερο στο 16ο «Boyz Stuff Show»

15:45 Κύπρος

Η απάντηση της ΚΟΠ στις αποκαλύψεις Παπασταύρου

15:39 Κόσμος

Κόμπι Μπράιαντ: Όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας - Παιδιά τρία από τα εννέα θύματα

15:35 Κύπρος

Κενή θέση εργασίας στο Τμήμα Δημοσίων Έργων - Όλες οι πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται

16:35 Αθλητικά

Η Γιάννου στην Pyrgos FC

15:33 Agora

Ρεάλ Μαδρίτης και Hankook μαζί έως το 2023

15:27 Lifestyle

Master Chef: Τα πρώτα πλάνα από την μεγάλη πρεμιέρα – Όσα αποκάλυψαν οι τρεις κριτές – VIDEO

15:21 Κύπρος

Αποσύρονται επικίνδυνα προϊόντα από την αγορά- Καλούνται οι πολίτες να τα επιστρέψουν

15:16 Κύπρος

Μάξιμος Λεοντίου: Ο 16χρονος από το Παραλίμνι που πιλοτάρει αεροπλάνα

14:49 Agora

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ‘Yianis Christodoulou Foundation’ προκηρύσσει Παγκύπριο διαγωνισμό με τίτλο " Helping Children - HANDS UP FOR ALL"

16:20 Αθλητικά

Αντιδράσεις, σχόλια και τρολάρισμα!

14:44 Κύπρος

Το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά διάλογο με εκπαιδευτικές οργανώσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων

14:38 Scitec

Λονδίνο: Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο στις κάμερες των δρόμων

Όλη η ενημέρωση σε ένα App