Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ | 17:45 SHOPPING STAR LIVE

Στα €1.034 δις τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση, δηλώνει ο ΠτΔ από το βήμα του ναυτιλιακού συνεδρίου στη Λεμεσό

Τα έσοδα από τις εταιρείες πλοιοδιαχείρισης ανήλθαν το 2018 σε €1.034 δισ. σε σύγκριση με €948 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 9%, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου "Ναυτιλιακή Κύπρος 2019", στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο, αφού συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή του συνεδρίου στην Κύπρο.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η επιτυχία του συνεδρίου όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης που απολαμβάνει η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και των αμοιβαία επωφελών συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί με τους παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματα της κυπριακής ναυτιλίας», καθιστώντας την Κύπρο ως ένα από τα πλέον ποιοτικά, σύγχρονα και πλήρη διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, με το κυπριακό νηολόγιο να κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η θέση στην Ευρώπη. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως.

Τόνισε ότι η Κύπρος εφαρμόζει αποτελεσματικά τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα εθνικά μέτρα ενισχύονται συνεχώς, προσφέροντας έτσι ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις ναυτιλιακές εταιρείες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η κυπριακή ναυτιλία στην σταθερή ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας λειτουργώντας όχι μόνο ως πύλη ξένων επενδύσεων αλλά και ως προορισμός εξαγωγών υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης .

Έχοντας αυτό υπόψη, πρόσθεσε, η περαιτέρω εδραίωση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού συμπλέγματος(maritime cluster) παραμένει μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, που τον Μάρτιο του 2018, η Κυβέρνηση ίδρυσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις περιφερειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις μέσω ενός καλά δομημένου και συντονισμένου στρατηγικού σχεδίου.

Από τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, είπε, έχουν αναληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες με στόχο την απτή βελτίωση της κυπριακής ναυτιλιακής διοίκησης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, ανέφερε, περιλαμβάνουν την πλήρη αναδιοργάνωση της δομής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, την ολοκληρωμένη και έντονη στρατηγική προώθησης, την πλήρη ψηφιοποίηση του Υφυπουργείου και την επικαιροποίηση της πολιτικής εγγραφής πλοίων.

Παράλληλα, είπε, έχουμε εισαγάγει μια επικαιροποιημένη πολιτική τιμολόγησης που απλοποιεί και εξορθολογίζει τα τέλη που σχετίζονται με το κυπριακό μητρώο των πλοίων, καταργώντας ταυτόχρονα τα αρχικά τέλη εγγραφής πλοίων.

Είπε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα έσοδα από εταιρείες πλοιοδιαχείρισης το 2018 ανήλθαν σε €1.034 δισ. σε σύγκριση με €948 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 9%.

Η ολική χωρητικότητα του κυπριακού μητρώου πλοίων, είπε, έχει αυξηθεί σε περίπου 24,5 εκατομμύρια ακαθάριστους τόνους, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από την εισαγωγή του κυπριακού συστήματος φόρου χωρητικότητας το 2010.

 Από τη δημιουργία του Υφυπουργείου, είπε, ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών βάσει του συστήματος φόρου χωρητικότητας αυξήθηκε από 168 σε 215, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα.

Είπε επίσης ότι τροχιοδρομούνται μια σειρά από επιπρόσθετα μέτρα που αναμένεται να εγκριθούν στο άμεσο μέλλον. Μεταξύ αυτών είναι η επικαιροποίηση και ενίσχυση του ναυτιλιακού ανταγωνιστικού πλαισίου, καθώς και η εφαρμογή μιας ολιστικής στρατηγικής για την Μπλε Ανάπτυξη.

Επιπλέον, είπε, η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να διευρύνει τους ορίζοντές της δημιουργώντας συνέργειες με τον ενεργειακό τομέα και τις σχετικές βοηθητικές υπηρεσίες.

Η σύγχρονη ναυτιλιακή εκπαίδευση, είπε ο Πρόεδρος, αποτελεί βασικό στοιχείο για την περαιτέρω πρόοδο και επέκταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Για το σκοπό αυτό, είπε, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 3 ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο, με περισσότερους από 300 φοιτητές να σπουδάζουν επί του παρόντος, υπό την επίβλεψη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Η κυβέρνηση, ανέφερε, προσφέρει πολλά κίνητρα για να ενθαρρύνει τις μπλε σταδιοδρομίες, όπως υποτροφίες και επιχορηγήσεις.

Στον τομέα της καινοτομίας, είπε ότι η Κύπρος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ερευνητικό και τεχνολογικό Κέντρο αριστείας, το Κυπριακό Ναυτικό και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο.

Το Κέντρο, κατέληξε, έχει ήδη προσελκύσει 40 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση, την ΕΕ και την ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου και συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ιδρύματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.
 

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

17:29 Οικονομία

Μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια για τις ολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών

17:21 Αστυνομικά

Λευκωσία: Θείος κακοποιούσε σεξουαλικά τη 14χρονη ανιψιά του με νοητική υστέρηση – Πότε δρούσε «ανενόχλητος»

17:16 Κύπρος

Τι ψάχνουν οι πιο πολλοί κύπριοι στο διαδίκτυο

17:02 Κύπρος

Ξανά στον χορό με τις καταιγίδες από αύριο – Τι λέει η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

16:41 Κόσμος

Κοροναϊός: «Μείνε δυνατή Ουχάν» - Συγκλονιστικά βίντεο από την πόλη «φάντασμα»

17:20 Αθλητικά

Στον Απόλλωνα βλέπουν ΑΠΟΕΛ

16:26 Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης από το Άουσβιτς: Να μην ξαναζήσουμε τέτοια ανείπωτη τραγωδία

16:16 Ελλάδα

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣτΕ

16:05 Οικονομία

Θετικό για τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να είναι το μέτρο για πρόωρη αφυπηρέτηση στο δημόσιο τομέα

15:59 Κύπρος

Αυτά είναι τα επιδόματα και τα κριτήρια του Υπουργείου Εργασίας- VIDEO

15:56 Agora

Της ΕΚΟ το καλύτερο Εκθεσιακό Περίπτερο στο 16ο «Boyz Stuff Show»

17:15 Αθλητικά

Μπράιαντ: Ενός λεπτού σιγή στην προπόνηση της Ρεάλ

15:45 Κύπρος

Η απάντηση της ΚΟΠ στις αποκαλύψεις Παπασταύρου

15:39 Κόσμος

Κόμπι Μπράιαντ: Όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας - Παιδιά τρία από τα εννέα θύματα

15:35 Κύπρος

Κενή θέση εργασίας στο Τμήμα Δημοσίων Έργων - Όλες οι πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται

15:33 Agora

Ρεάλ Μαδρίτης και Hankook μαζί έως το 2023

15:27 Lifestyle

Master Chef: Τα πρώτα πλάνα από την μεγάλη πρεμιέρα – Όσα αποκάλυψαν οι τρεις κριτές – VIDEO

17:05 Αθλητικά

Γαβαλάς για Ποντένσε: «Υπήρξε διαφορά στους όρους του συμβολαίου»

15:21 Κύπρος

Αποσύρονται επικίνδυνα προϊόντα από την αγορά- Καλούνται οι πολίτες να τα επιστρέψουν

15:16 Κύπρος

Μάξιμος Λεοντίου: Ο 16χρονος από το Παραλίμνι που πιλοτάρει αεροπλάνα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App