Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 LIVE ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ | 09:45 ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ LIVE

Καθυστερεί η υλοποίηση έργων ΑΠΕ-Τρόπους επίλυσης των προβλημάτων αναζητούν Υπουργεία

Τρόπους επίσπευσης της υλοποίησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναζητούν τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τα έργα που αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Κύπρου για το 2020.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προγραμματίζεται σύντομα μια συνάντηση των τριών αρμόδιων Υπουργών, Ενέργειας, Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με την ΑΗΚ και τοΝ Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν τρόποι καλύτερης επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν  στην υλοποίηση έργων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων.  
 
Συναντήσεις των αρμόδιων Υπουργών είχαν γίνει και στο παρελθόν, ιδιαίτερα αφού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αποθάρρυνση των Κύπριων και ξένων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα.  
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας του Συνδέσμου Συμμετεχόντων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας Φάνος Καραντώνης μεγάλος αριθμός αιτήσεων για ΑΠΕ από τον ιδιωτικό τομέα εκκρεμεί ενώπιον του Υπουργείου Ενέργειας, με τα έργα να καθυστερούν σημαντικά λόγω της ανάγκη εγκρίσεων από διάφορα Υπουργεία και την Κύπρο να απομακρύνεται από τους ενεργειακούς της στόχους για 2020.
 
Πρόσθεσε ότι με βάση τις υφιστάμενες διαδικασίες, τα πάρκα ΑΠΕ δεν αναμένεται να είναι έτοιμα το 2020, αλλά μπορεί να πάνε και μέχρι το 2022. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, αποθαρρύνει και ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι επενδυτές είναι ξένοι που έχουν αναπτύξει κοινοπραξίες με τοπικές εταιρείες και πρόκειται για εταιρείες που επενδύουν στις ΑΠΕ σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.  
 
Ο κ. Καραντώνης έκανε λόγο για πισωγυρίσματα και στρεβλώσεις στη διαδικασία χωρίς λόγο και είπε ότι αν οι διαδικασίες κινούνταν γρήγορα μέχρι τώρα θα ήταν υλοποιημένα τα έργα.
 
Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι η ΟΕΒ είχε εισηγηθεί στα τρία εμπλεκόμενα Υπουργεία τη δημιουργία one stop shop για το θέμα των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
 
Τέλος ανέφερε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να προκηρύσσονται στρατηγικοί σχεδιασμοί αλλά επίσης να υπάρχει δεσμευτικό πλάνο υλοποίησης.
 
Από πλευράς του ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χαράλαμπος Ρούσος, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αναπόφευκτα λόγω της ανάγκης εγκρίσεων από τμήματα διαφορετικών Υπουργείων. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θέλει να προωθήσει την υλοποίηση των έργων που εντάχθηκαν στα σχέδια του Υπουργείου, για αυτό και γίνονται διάφορες παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες αρχές και σε ανώτατο επίπεδο.
 
Στα πλάνα της Υπηρεσίας βρίσκεται και η δημιουργία one stop shop, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή της Κύπρου με βάση νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο χρόνια. Αυτό ωστόσο, πρόσθεσε, προϋποθέτει μελέτη και σχεδιασμό.
 
Αυτή τη στιγμή, είπε, εξετάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις ώστε μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να υλοποιηθούν τα έργα.
 
Την ίδια ώρα εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα περισσότερα από αυτά θα υλοποιηθούν, αν όχι μέχρι το τέλος του 2020, το 2021.
 
Η υλοποίηση των έργων, συμπλήρωσε, θα επέτρεπε επίσης στην Κύπρο όχι μόνο να πιάσει αλλά και να ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας, αυτή τη στιγμή η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή είναι γύρω στο 9,5 - 10% και πρέπει να αυξηθεί στο 16%. Η συνολική συμβολή των ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή 13%. Μέχρι τον Σεπτέμβριο  υπήρχαν εγκατεστημένα γύρω στα 306 MW, συνδεδεμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ ο στόχος είναι γύρω στα 528 MW μέχρι 2020. Παράλληλα έχουν εγκριθεί και θα γίνουν εντός του τρέχοντος έτους, έργα συνολικής ισχύος 109 MW.
 
Εκκρεμούν έργα συνολικής ισχύος 280 MW, τα οποία είναι αδειοδοτημένα και γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν εντός του 2020, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσής τους.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

21:48 Ελλάδα

Viral έγινε Αστυνομικός που πήρε μικρόφωνο και τραγούδησε μαζί με πλανόδιο στο Μοναστηράκι (Βίντεο)

21:14 Κύπρος

Σε Γλαύκου Κληρίδη μετονομάστηκε η λεωφόρος Ακαδημίας στην Αγλαντζιά

21:05 Ελλάδα

Νέα υπόθεση παιδεραστίας - 60χρονος ασελγούσε σε βάρος 11χρονης στη Μάνη

20:41 Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - Λουτ

20:34 Πολιτική

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μάικ Πομπέο τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον

00:55 Αθλητικά

Τσιτσιπάς: Με Τιμ στον τελικό

20:15 Ελλάδα

Πίτμπουλ κατασπάραξε διαρρήκτες στην Κρήτη

19:34 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα που έστειλαν στο νοσοκομείο δύο Αστυνομικούς – Αναζητείται και πέμπτο

19:27 Πολιτική

Σε εξέλιξη η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Λουτ

18:52 Αστυνομικά

Στα χέρια της Αστυνομίας ανήλικος για παιδική πορνογραφία – Εντοπίστηκαν 300 βίντεο στον υπολογιστή του

17:56 Ελλάδα

Θρίλερ στην Ελλάδα: Άφαντες μητέρα  και κόρη - Ανησυχία από τη σιγή πληροφοριών για τον εντοπισμό τους

23:55 Αθλητικά

Στα τελικά Γερμανία, Ολλανδία, Κροατία και Αυστρία!

17:21 Αστυνομικά

Βρίσκει και άλλα τεκμήρια έκτος από το κατασκοπευτικό βαν η Αστυνομία – Που βρίσκονται οι έρευνες

17:02 Κύπρος

Έρχεται νέα περίοδος καλοκαιρίας – Σχηματίζεται νέο Omega Block

16:13 Ελλάδα

Συναντήθηκαν στη Βοστώνη Παναγιώτης - Ραφαήλ και μικρός Αντώνης - Τα πρώτα μηνύματα της οικογένειας

15:57 Κόσμος

Συρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί άμαχοι από έκρηξη κοντά στα τουρκικά σύνορα

15:39 Πολιτική

Οκτάι: Γιαβούζ και Φατίχ συνεχίζουν τις γεωτρητικές δραστηριότητες

23:45 Αθλητικά

«Το φλερτ με Ρόκα προ διετίας και ο Απόστολος Γιάννου»

15:30 Αστυνομικά

Καλύτερα τα νέα για το θύμα της απόπειρας φόνου στην Έγκωμη – Παραμένει στον αναπνευστήρα

14:59 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε Ελληνοκύπρια – Μετέφερε έποικους και αμπελοπούλια από τα κατεχόμενα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App