Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 LIVE MASTER CHEF 2020 | 23:15 ΓΥΜΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ LIVE

Καθυστερεί η υλοποίηση έργων ΑΠΕ-Τρόπους επίλυσης των προβλημάτων αναζητούν Υπουργεία

Τρόπους επίσπευσης της υλοποίησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναζητούν τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τα έργα που αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Κύπρου για το 2020.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προγραμματίζεται σύντομα μια συνάντηση των τριών αρμόδιων Υπουργών, Ενέργειας, Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με την ΑΗΚ και τοΝ Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν τρόποι καλύτερης επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν  στην υλοποίηση έργων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων.  
 
Συναντήσεις των αρμόδιων Υπουργών είχαν γίνει και στο παρελθόν, ιδιαίτερα αφού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αποθάρρυνση των Κύπριων και ξένων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα.  
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας του Συνδέσμου Συμμετεχόντων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας Φάνος Καραντώνης μεγάλος αριθμός αιτήσεων για ΑΠΕ από τον ιδιωτικό τομέα εκκρεμεί ενώπιον του Υπουργείου Ενέργειας, με τα έργα να καθυστερούν σημαντικά λόγω της ανάγκη εγκρίσεων από διάφορα Υπουργεία και την Κύπρο να απομακρύνεται από τους ενεργειακούς της στόχους για 2020.
 
Πρόσθεσε ότι με βάση τις υφιστάμενες διαδικασίες, τα πάρκα ΑΠΕ δεν αναμένεται να είναι έτοιμα το 2020, αλλά μπορεί να πάνε και μέχρι το 2022. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, αποθαρρύνει και ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι επενδυτές είναι ξένοι που έχουν αναπτύξει κοινοπραξίες με τοπικές εταιρείες και πρόκειται για εταιρείες που επενδύουν στις ΑΠΕ σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.  
 
Ο κ. Καραντώνης έκανε λόγο για πισωγυρίσματα και στρεβλώσεις στη διαδικασία χωρίς λόγο και είπε ότι αν οι διαδικασίες κινούνταν γρήγορα μέχρι τώρα θα ήταν υλοποιημένα τα έργα.
 
Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι η ΟΕΒ είχε εισηγηθεί στα τρία εμπλεκόμενα Υπουργεία τη δημιουργία one stop shop για το θέμα των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
 
Τέλος ανέφερε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να προκηρύσσονται στρατηγικοί σχεδιασμοί αλλά επίσης να υπάρχει δεσμευτικό πλάνο υλοποίησης.
 
Από πλευράς του ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χαράλαμπος Ρούσος, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αναπόφευκτα λόγω της ανάγκης εγκρίσεων από τμήματα διαφορετικών Υπουργείων. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θέλει να προωθήσει την υλοποίηση των έργων που εντάχθηκαν στα σχέδια του Υπουργείου, για αυτό και γίνονται διάφορες παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες αρχές και σε ανώτατο επίπεδο.
 
Στα πλάνα της Υπηρεσίας βρίσκεται και η δημιουργία one stop shop, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή της Κύπρου με βάση νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο χρόνια. Αυτό ωστόσο, πρόσθεσε, προϋποθέτει μελέτη και σχεδιασμό.
 
Αυτή τη στιγμή, είπε, εξετάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις ώστε μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να υλοποιηθούν τα έργα.
 
Την ίδια ώρα εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα περισσότερα από αυτά θα υλοποιηθούν, αν όχι μέχρι το τέλος του 2020, το 2021.
 
Η υλοποίηση των έργων, συμπλήρωσε, θα επέτρεπε επίσης στην Κύπρο όχι μόνο να πιάσει αλλά και να ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας, αυτή τη στιγμή η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή είναι γύρω στο 9,5 - 10% και πρέπει να αυξηθεί στο 16%. Η συνολική συμβολή των ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή 13%. Μέχρι τον Σεπτέμβριο  υπήρχαν εγκατεστημένα γύρω στα 306 MW, συνδεδεμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ ο στόχος είναι γύρω στα 528 MW μέχρι 2020. Παράλληλα έχουν εγκριθεί και θα γίνουν εντός του τρέχοντος έτους, έργα συνολικής ισχύος 109 MW.
 
Εκκρεμούν έργα συνολικής ισχύος 280 MW, τα οποία είναι αδειοδοτημένα και γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν εντός του 2020, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσής τους.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

21:26 Αστυνομικά

Αρχηγός Αστυνομίας: Οι υποθέσεις που τον σημάδεψαν και οι δυσκολίες του Lockdown

21:23 Πολιτική

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Ακιντζί για το κυπριακό - Πολιτική εκμετάλλευση οι βανδαλισμοί στο τζαμί της Λεμεσού

21:19 Οικονομία

Δεύτερη φάση και κυπριακή οικονομία - Τι υποστηρίζει Υπουργός, τράπεζες και Αβέρωφ- VIDEO

21:14 Κύπρος

Σε αδιέξοδο η συνάντηση γιατρών δημοσίου και ΟΚΥΠΥ - Συζητούσαν για έξι ώρες και δεν συμφώνησαν

20:53 Κύπρος

Μ.Κολιού στο OMEGA NEWS: Πότε ανοίγουν νηπιαγωγεία, γυμναστήρια και εμπορικά κέντρα - Ποια τα μέτρα που θα κρατήσουν

21:25 Αθλητικά

Το ΑΝΤΙΟ του Τιάγκο στον Ορτέγα! (μαζί κι ο Φαμπιάνο)

20:26 Αστυνομικά

Εννέα χρόνια στη φυλακή ο 31χρονος για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό

20:14 Κύπρος

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί Λ/σιας

19:38 Κύπρος

Συνέχεια στα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα

19:29 Κύπρος

Υπουργείο Μεταφορών: Ποια οχήματα θα αξιοποιούν πλήρως την χωρητικότητά τους από τις 9 Ιουνίου

19:22 Scitec

Αυτές είναι οι διασημότητες με τις περισσότερες αναζητήσεις στη Google την περίοδο της καραντίνας

21:15 Αθλητικά

Η «Μαύρη Τρίτη» του Μέσι (pics)

19:19 Υγεία

Αυτά τα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο με τη χρήση ναρκωτικών και άλλων εθιστικών ουσιών

19:18 Υγεία

Πρωτεΐνες στο αίμα ασθενών με COVID-19 ενδεχομένως να προβλέπουν τη σοβαρότητα της περίπτωσής του

19:17 Υγεία

Μαζικός εμβολιασμός κατά Covid-19 το φθινόπωρο στη Ρωσία αν οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχείς

19:14 Αστυνομικά

Και τρίτο πρόσωπο υπό κράτηση για την υπόθεση κατοχής τριών κιλών κάνναβης

18:47 Οικονομία

Οριακές ζημιές κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ

20:55 Αθλητικά

Τορναρίτης: «Βολές» κατά του Κίκο (ανάρτηση)

18:47 Ελλάδα

Ελλάδα: 19 νέα κρούσματα κορωνοϊού

18:46 Πολιτική

Στην ανατολική Μεσόγειο η γαλλική φρεγάτα Aconit

Όλη η ενημέρωση σε ένα App