Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 16:45 ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ LIVE

Α. Νεοφύτου για τραπεζικές χρεώσεις: Ακυρώστε τις χρεώσεις

Μήνυμα προς τις τράπεζες να ακυρώσουν τις χρεώσεις για φυσικά πρόσωπα που ανακοίνωσαν, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, αλλά και προς τους πολίτες να μην ανησυχούν γιατί δεν θα το επιτρέψει, έστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανακοινώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών. «(Οι τράπεζες) δεν γνωρίζουν την δύναμη του νομοθέτη».

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ ΚΚΔ, ο κ. Νεοφύτου ανέγνωσε μια σειρά από αυξήσεις που κάποιες τράπεζες επέβαλαν για διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών φέροντας παραδείγματα. Εκδοση βιβλιαρίου επιταγών από 25 ευρώ, 40, είπε, αύξηση 60%, σημειώνοντας ότι αυτό δεν επηρεάζει μια επιχείρηση αλλά έναν συνταξιούχο των 400 και των 500 ευρώ.

Εκδοση επιταγών με ειδική παρουσίαση από 20 σε 40 ευρώ που σημαίνει αύξηση 100%, πρόσθεσε. Εξόφληση λογαριασμών κοινής ωφελείας από 2 σε 5 ευρώ, αύξηση 150%, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου λέγοντας ότι εάν κάποιος πληρώσει ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, θέλει επιπλέον 15 ευρώ και ακόμη 5 ευρώ για κάθε λογαριασμό τελών. «Χωρίς να συναισθανθούν στα γραφεία, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, ότι αυτοί που χτυπούν στο ψαχνό, είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του λαού μας».

Σημείωσε επίσης ότι η ανάληψη μετρητών από ταμείο αυξάνεται κατά 900% και η μάξιμουμ χρέωση για ανάληψη μετρητών από το ταμείο από 2 ευρώ γίνεται 5. Αναφέρθηκε ακόμη στα έξοδα διαχείρισης τρεχούμενου λογαριασμού μέχρι 3.000 ευρώ που γίνεται από 3 ευρώ, 6. Τους βάζουν αύξηση 100%, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι την ίδια αύξηση βάζουν σε λογαριασμούς από 3.000 μέχρι 10.000 ευρώ.  Για λογαριασμούς πάνω από 10.000 ευρώ ή εκατομμύριο, συμπλήρωσε, η αντίστοιχη αύξηση διαχείρισης των εξόδων από 35 γίνεται 50 ευρώ, αύξηση 43%. Εξοδα διαχείρισης λογαριασμού χωρίς όριο, όπου μπορείς να κόψεις επιταγή εκατομμυρίου – όπως είπε – το ποσό από 3 γίνεται 6 ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στις υπερχρεώσεις στις κάρτες λέγοντας ότι για την συνδρομή στην πλάτινουμ από 80 γίνεται 90 ευρώ, αύξηση 6%, αλλά για την πιστωτική κάρτα που έχει ο απλός πολίτης από 10 ευρώ θα πληρώσει 12,5 ευρώ, 25% αύξηση.

Αντί το νοικοκύρεμα των εξόδων και των περιορισμών, η αύξηση των εσόδων γίνεται με αύξηση των τελών στην περίπτωση των τραπεζών, σημείωσε ο κ. Νοεφύτου λέγοντας ότι «βάλαμε πλάτες πολύ συνειδητά για το χρηματοπιστωτικό τομέα, γιατί γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει οικονομία, χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μέχρι σημείου παρεξήγησης (βάλαμε πλάτες). Για να υπάρχει σήμερα τραπεζικό σύστημα, καταθέτες έχασαν τις καταθέσεις τους, μέτοχοι τις μετοχές τους, κάτοχοι αξιογράφων την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων».

Πολύ συνειδητά και επιπρόσθετα υπήρξαν νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες άμεσα ή έμμεσα, ο μη προνομιούχος πολίτης και το σύνολο των φορολογουμένων συνέδραμε στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου. «Δεν έχω προσέξει οποιαδήποτε προσπάθεια νοικοκυρέματος των εξόδων των τραπεζών».

Με μια νοοτροπία ‘εμείς αποφασίζουμε’ εξήγγειλαν οι τράπεζες αυξήσεις που προκαλούν, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ενώ μίλησε για πρόκληση αυτών των αποφάσεων. «Στοχευμένα να χτυπήσουν και χτυπούν τις πλέον ευάλωτες ομάδες».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα στις τράπεζες, «δεν έχουν αντιληφθεί τη δύναμη του νομοθέτη. Έχουν διέξοδο, να αποσύρουν τις αποφάσεις και τις εξαγγελίες τους. Διαφορετικά θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες, να μην ανησυχούν γιατί δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να τις εφαρμόσουν».

Δεν ανέμενα κοινωνική ευαισθησία από αυτούς, αλλά όχι και τέτοια κοινωνική αναλγησία, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για  ποιο λόγο θεωρεί ότι το κάνουν στοχευμένα οι τράπεζες αυτό, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν θέλουν την φτωχολογιά. Δεν θέλουν να εξυπηρετούν τον φτωχό και τον μικρομεσαίο.Τόσο απλό. Θεωρούν ότι αυτοί είναι μπελάδες, δεν είναι πελάτες. Χωρίς να έχουν την ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία να πουν ότι έχουν έναν ρόλο, να εξυπηρετούν, να έχουν κατ’ ελάχιστο κοινωνικά αντανακλαστικά».

Ερωτηθείς τί μπορεί να κάνει ο νομοθέτης γι’ αυτό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε: «εύχομαι να μην χρειαστεί να το δουν στην πράξη». 

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως προτεραιότητα στην πολιτική των τραπεζών είναι η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πελατών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της μεταμόρφωσης.

Μιλούμε για ανώτερες διοικήσεις τραπεζών που το αποτέλεσμα της διαχείρισής τους συναρτάται με το αποτέλεσμα της οικονομίας μιας χώρας, σημείωσε λέγοντας ότι εάν ήθελαν να ωθήσουν κόσμο να κάνει ηλεκτρονικά τις συναλλαγές του, υπάρχει τρόπος. «Δίδοντας κίνητρα στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν και να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά και όχι να τιμωρούν τον παππού και την γιαγιά, που δεν ξέρει να κάνει ηλεκτρονικά τις συναλλαγές».

Εάν δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό το απλό πράγμα, είπε, ο ίδιος βάζει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους να διαχειριστούν οργανισμούς συνδεδεμένους με την οικονομία της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

15:03 Αστυνομικά

Χάθηκε 48χρονος στη Λάρνακα – Φωτογραφία

15:00 Αστυνομικά

Σοβαρά η 10χρονη μαθήτρια που παρασύρθηκε από όχημα στην Πάφο

14:55 Κύπρος

«Με βίασαν στα 17 μου – Έγινα 50 χρονών να το πω»  - Συγκλονίζει η ηθοποιός Ντόρις Κυριακίδου

14:42 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Όχημα παρέσυρε μαθητή σε λεωφόρο της Πάφου

14:37 Lifestyle

Το Κόκκινο Ποτάμι - Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 21:00

14:50 Αθλητικά

Αυτά τα είναι τα playoffs του Euro 2020!

14:35 Lifestyle

Celebrity Travel - Σάββατο στις 15:00

14:34 Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι

14:29 Lifestyle

Σπυρούλα Κάιζερ για GNTM: «Κάποια κορίτσια πήγαν με στρατηγική αλλά εγώ…»

14:08 Lifestyle

Ραντεβού στη Βαβατσινιά κλείνει την Κυριακή ο «Χαρούμενος Ταξιδιώτης»

13:58 Κύπρος

Προσοχή! Αποσύρεται φορτιστής από την αγορά-Επικίνδυνος για ηλεκτροπληξία

14:40 Αθλητικά

Εκπαιδευτικό – Ενημερωτικό Κογκρέσο της Castrol στην Κύπρο

13:46 Κόσμος

Μογκερίνι: Η ΕΕ στην πρωτοπορία ενάντια στη βια κατά γυναικών και κοριτσιών

13:44 Κύπρος

Σύσκεψη στο Προεδρικό με ΔΕΦΑ και εμπλεκόμενους φορείς για ΦΑ

13:31 Οικονομία

Τέσσερις προσφορές για το δρόμο Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς

13:27 Αστυνομικά

Τον φέσωσε 3.200 ευρώ για καρύδια-Καταζητείται 54χρονος

13:20 Κύπρος

Το πιο χρήσιμο βίντεο για τον… Κυπραίο και τη σούβλα του – Οι παγίδες που κρύβουν τα κάρβουνα

14:35 Αθλητικά

Συλλυπητήρια για Φικρέτ Αχμέτ

13:19 Κόσμος

Πέρασε τη γυναίκα του από μηχανή κιμά-Ομολογία-σοκ πάγωσε δικαστήριο στην Τουρκία

12:57 Κύπρος

Πώς θα βγείτε κερδισμένοι από την «Black Friday – Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές – VIDEO

Όλη η ενημέρωση σε ένα App