Κύμα αντιδράσεων στα κόμματα προκαλεί η πρόθεση Τραπεζικών Ιδρυμάτων να επιβάλουν νέες χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως η πληρωμή λογαριασμών, μέσω διαδικτύου, η έκδοση επιταγών, η καταμέτρηση κερμάτων από τα ταμεία των Τραπεζών και άλλες, με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος να στέλνει αυστηρότατο μήνυμα στις Τράπεζες, προειδοποιώντας τους να κάνουν πίσω και να ακυρώσουν τις σχετικές αποφάσεις τους.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «Δεν έχουν αντιληφθεί τη δύναμη του νομοθέτη. Έχουν διέξοδο. Να αποσύρουν τις αποφάσεις και τις εξαγγελίες τους, διαφορετικά θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες. Να μην ανησυχούν γιατί δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να τις εφαρμόσουν. Δεν ανέμενα κοινωνική ευαισθησία από αυτούς, αλλά όχι και τέτοια κοινωνική αναλγησία. Το λιγότερο που μπορώ να πω».
Οι χρεώσεις των Τραπεζών, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διαφέρουν ανάλογα με την τραπεζική συναλλαγή, ενώ το ύψος των αυξήσεων κυμαίνεται για να ξεπεράσει σε συγκεριμένες περιπτώσεις το 100% και να πλήξει ως επί το πλείστον τους απλούς πολίτες και τις ευάλωτες ομάδες. Για παράδειγμα, (ΓΡΑΦΙΚΟ) η χρέωση για την έκδοση βιβλιαρίου επιταγών αυξάνεται από τα 25 στα 40 ευρώ, ενώ για την εξόφληση λογαριασμών κοινής ωφελείας η χρέωση ανεβαίνει για τον κάθε ένα λογαριασμό χωριστά από τα 2 στα 5 ευρώ. Αν δηλαδή ο καταναλωτής θα πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου του με τραπεζική εντολή, θα καταβάλει συνολικά 15 ευρώ. Ακόμη, η χρέωση για τη διαχείριση τρεχούμενου λογαριασμού μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ, αυξάνεται από τα 3 στα 6 ευρώ, ενώ για τη χρήση πιστωτική καρτών, η χρέωση διαφέρει ανάλογα με το ποια κάρτα κατέχει ο πελάτης. Για παράδειγμα, για τη χρήση μιας απλής πιστωτικής κάρτας η χρέωση ανεβαίνει από τα 10 στα 12,5 ευρώ, ενώ για τη συνδρομή στην πλάτινουμ κάρτα η χρέωση από τα 80 σκαρφαλώνει στα 90 ευρώ.
Χρεώσεις που πνίγουν τα νοικοκυριά
- Χρέωση για έκδοση βιβλιαρίου επιταγών
από 25 στα 40 ευρώ + 60%
- Εξόφληση λογαριασμών κοινής ωφελείας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο)
από 2 στα 5 ευρώ, χωριστά + 150%
- Χρέωση τρεχούμενου λογαρισμού μέχρι 3.000 ευρώ
από 3 στα 6 ευρώ + 100%
- Χρήση πιστωτικών καρτών
Για απλή κάρτα από 10 στα 12,5 ευρώ +25%
Για Platimun κάρτα από 80 στα 90 ευρώ +6%
«Η ελάχιστη χρέωση για ανάληψη μετρητών ταμεία. Από τις 5 τοις χιλίοις σε 0,5%. 900% αύξηση», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου
Για την ώρα πάντως οι Τράπεζες δείχνουν ότι προχωρούν ακάθεκτες στην πλήρη υλοποίηση των αποφάσεών τους, με την Τράπεζα Κύπρου να ενημερώνει ήδη για τις νέες τιμές που θα επιβάλει από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Τραπεζικές πηγές δηλώνουν στο Omega την ίδια ώρα ότι πρόκειται για χρεώσεις, με σκοπό την προώθηση των on line υπηρεσιών των τραπεζών.
Τι κρύβεται πίσω από το επιχείρημα;
Πίσω από το επιχείρημα των διοικούντων των Τραπεζών, περί εκσυγχρονισμού των τραπεζικών συναλλαγών, κρύβεται κυρίως η προσπάθεια για μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων.
Οι νέες χρεώσεις, υποδεικνύει το ΔΗΚΟ, αποτελούν πλήγμα κατά των ομάδων του λαού που δεν δύνανται για διάφορους λόγους να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά ή μέσω ΑΤΜ τις συναλλαγές τους με τις Τράπεζες.