Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 LIVE OMEGA NEWS | 21:10 FAKATE ΤΟΥΣ LIVE

Χειρότερη από το αναμενόμενο η απώλεια ωρών εργασίας διεθνώς λόγω της πανδημίας

Ο αριθμός των ωρών εργασίας που χάθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως", ενώ η εξαιρετικά αβέβαιη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους "δεν θα είναι αρκετή" για να επιστρέψει την οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα, ακόμη και στα καλύτερα σενάρια και ο παραμένει κίνδυνος να συνεχιστεί η απώλεια θέσεων εργασίας μεγάλης κλίμακας, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - ILO).

Σύμφωνα σημερινή έκθεση του ILO, σημειώθηκε πτώση κατά 14% στις παγκόσμιες ώρες εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ισοδύναμη με την απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης (εκτίμηση χειρότερη από αυτή της προηγούμενης έκθεσης για πτώση 10,7% και 305 εκατομμύρια θέσεις εργασίας).

Σύμφωνα με τον ILO, τα νέα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την επιδεινούμενη κατάσταση σε πολλές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Περιφερειακά, οι απώλειες χρόνου εργασίας για το δεύτερο τρίμηνο ήταν: Αμερική (18,3%), Ευρώπη και Κεντρική Ασία (13,9%), Ασία και Ειρηνικός (13,5%), Αραβικά κράτη (13,2%) και Αφρική (12,1%).

Σύμφωνα με τον ILO, στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η μείωση των ωρών εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο ισοδυναμεί με την απώλεια 45 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η μεγαλύτερη απώλεια στην περιοχή εκτιμάται ότι σημειώθηκε στη Νότια Ευρώπη (18,0%), ακολουθούμενη από τη Βόρεια Ευρώπη (15,3%), τη Δυτική Ευρώπη (14,3%), την Κεντρική και Δυτική Ασία (13,6%) και την Ανατολική Ευρώπη (11,6 %).

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον κόσμο (93%) συνεχίζει να ζει σε χώρες με κάποιο είδος lockdown στοΝ χώρο εργασίας, με την Αμερική να αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους περιορισμούς.

H έκθεση του οργανισμού παρουσιάζει τρία σενάρια για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020: βασικό, απαισιόδοξο και αισιόδοξο. Τονίζει ότι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία των πανδημικών και κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.

Το βασικό μοντέλο - το οποίο προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, την άρση των περιορισμών στο χώρο εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων - προβλέπει μείωση των απωλειών σε ώρες εργασίας 4,9% (ισοδύναμο με 140 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ) σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019.

Το απαισιόδοξο σενάριο αναλαμβάνει ένα δεύτερο πανδημικό κύμα και την επιστροφή των περιορισμών που θα επιβραδύνουν σημαντικά την ανάκαμψη. Η συνέπεια θα είναι η πτώση των ωρών εργασίας κατά 11,9% (340 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).

Το αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι οι δραστηριότητες των εργαζομένων συνεχίζονται γρήγορα, ενισχύοντας σημαντικά τη συνολική ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτήν την εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη, η παγκόσμια απώλεια ωρών εργασίας θα μειωθεί στο 1,2% (34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι οι γυναίκες εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, δημιουργώντας τον κίνδυνο να χαθεί μέρος της μέτριας προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες και να επιδεινωθούν οι ανισότητες των φύλων που σχετίζονται με την εργασία.

Ο σοβαρός αντίκτυπος του COVID-19 στις γυναίκες εργαζόμενες σχετίζεται με την υπερεκπροσώπησή τους σε ορισμένους από τους οικονομικούς τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως στέγαση, τρόφιμα, πωλήσεις και μεταποίηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 510 εκατομμύρια ή 40% όλων των απασχολούμενων γυναικών εργάζονται στους τέσσερις τομείς που πλήττονται περισσότερο, σε σύγκριση με το 36,6% των ανδρών.
 

LIVE
LIVE

20:35 Οικονομία

Έβαλαν την Κύπρο σε «μαύρη λίστα» οι διοργανωτές ταξιδιών – Δεν θέλουν τα τεστ – VIDEO

20:18 Πολιτική

Είδε Σπέχαρ και ζήτησε εξηγήσεις ο Πρόεδρος – Απαίτησε αντικειμενικότητα – VIDEO

20:07 Κύπρος

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντός της νεκρής ζώνης παρά το χωριό Ποταμιά

19:57 Agora

Η AEGEAN συνεργάζεται με το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για το πρόγραμμα τακτικών προληπτικών ελέγχων COVID-19 στα πληρώματα καμπίνας και εργαζομ

19:40 Αστυνομικά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Τρία πρόσωπα στο νοσοκομείο από την καραμπόλα στον αυτοκινητόδρομο

20:25 Αθλητικά

Φιλική νίκη για την Καρμιώτισσα (ΦΩΤΟΣ)

19:04 Κύπρος

Κανένα κρούσμα σήμερα στα κατεχόμενα από 1.043 ελέγχους

19:03 Κύπρος

Νέα πυρκαγιά εντός νεκρής ζώνης - Υπό έλεγχο η πυρκαγιά Δένειας -Κοκκινοτριμιθιάς

18:50 Ελλάδα

Ελλάδα: 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

18:30 Κύπρος

Επηρεάστηκαν υποστατικά και περιφράξεις κατοικιών από την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δένεια -Κοκκινοτριμιθιά

18:25 Οικονομία

Οριακή άνοδο κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ

19:40 Αθλητικά

Pasillo του ΟΦΗ στον Ολυμπιακό! (ΦΩΤΟΣ)

18:16 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πυρκαγιά πλησίον κατοικημένης περιοχής ανάμεσα σε Δένεια και Κοκκινοτριμιθιά – Ενισχύονται οι δυνάμεις

17:52 Κύπρος

Ταξιδιώτης και επαφή υπαλλήλου σε γυμναστήριο στη Λεμεσό τα δύο νέα κρούσματα στην Κύπρο

17:38 Κύπρος

ΤΩΡΑ: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Όλες οι πληροφορίες

17:35 Αστυνομικά

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τέσσερα οχήματα στον αυτό/δρομο Λευκωσίας –Λεμεσού

17:15 Κύπρος

Υπουργός Υγείας: Οι σχεδιασμοί δεν προνοούν για νέο γενικό lockdown - «Δέχθηκα πολλές επικρίσεις ... δεν μετανιώνω»

19:00 Αθλητικά

Φαβορί ο Δώνης!

17:08 Lifestyle

ΤΗΕ BLACKLIST στο OMEGA – Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο – Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 22.10

17:02 Υγεία

Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση Δεξαμεθαζόνης για την αντιμετώπιση της Covid-19

Όλη η ενημέρωση σε ένα App