Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 14:45 THE BOOTH LIVE

Υπ. Ενέργειας: Tελετή για υπογραφή του καταστατικού του East Mediterranean Gas Forum στις 22 Σεπτεμβρίου

Σε τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 22 Σεπτεμβρίου, τα ιδρυτικά μέλη του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), μεταξύ αυτών και η Κύπρος, θα υπογράψουν ψηφιακά το καταστατικό του περιφερειακού Οργανισμού, σφραγίζοντας έτσι και επίσημα την ίδρυσή του. Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε το κείμενο του καταστατικού και εξουσιοδότησε την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου να το υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Πηλείδου τόνισε πως το EMGF, στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Αιγύπτου, «καθώς αξιοποιεί τις εξαιρετικές σχέσεις και συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να βρεθούν οι τρόποι αξιοποίησης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, του φυσικού πλούτου της περιοχής και, κατά κύριο λόγο, του φυσικού αερίου. Σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί, βεβαίως, να ενταχθούν και άλλα θέματα για συζήτηση στο πλαίσιο του EMGF, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Όπως επεσήμανε η Υπουργός, εκτός από τις χώρες μέλη στο EMGF εμπλέκονται και εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές που συζητούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, γεγονός που διασφαλίζει την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων.

Ερωτηθείσα κατά πόσον το Φόρουμ θα θέσει επί τάπητος και θέματα υποδομών, η κα Πηλείδου απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι παρόλο που σε αρχικό στάδιο δίνεται έμφαση στο φυσικό αέριο, τις εμπλεκόμενες χώρες απασχολούν, επίσης, οι αγωγοί ηλεκτρισμού, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται στο επίπεδο των διακρατικών διαβουλεύσεων. «Η συμμετοχή των εταιρειών διασφαλίζει ότι τα θέματα που τις αφορούν και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην περιοχή, θα προχωρούν ταυτόχρονα, ούτως ώστε οι αποφάσεις να υλοποιούνται», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και, συγκεκριμένα, σε σχέση με την ανάπτυξη του «Αφροδίτη», η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με την Noble όσο και με την Chevron, τονίζοντας πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο που προχωρά κανονικά, με τις ομάδες των τεχνοκρατών μας να εξετάζουν πλέον τα χρονοδιαγράμματα και τη διαμόρφωση των μετέπειτα ενεργειών μας. Επόμενος σταθμός, είπε η κα Υπουργός, είναι η Γενική Συνέλευση της Noble στις 2 Οκτωβρίου, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την εξαγορά από την Chevron. Πρόσθεσε δε πως ακριβώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση, είμαστε σε συνεννόηση και συντονισμό με τον διαχειριστή του κοιτάσματος, που είναι ακόμη η Noble, αλλά και με και με όλους τους συνεργάτες της, την Shell και την Delek.

Η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε, επίσης, πως το Υπουργείο είναι σε επαφή και με τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ για συζητήσεις που άπτονται των μελετών και γεωτρήσεων, αλλά και των θεμάτων κορωνοϊού, π.χ. για τη μεταφορά εργαζομένων στην Κύπρο και για τη διαχείριση κινδύνων όπως ένα πιθανό κρούσμα.

Η κα Πηλείδου ρωτήθηκε και για τον σχεδιασμό της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-27, τόσο σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) όσο και σε σχέση με τα σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας. Η Υπουργός προανήγγειλε τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης για οριστικοποίηση των ποσών τα οποία θα κατανεμηθούν στο Υπουργείο για ανάπτυξη των σχεδίων. «Όλα αυτά θα εξεταστούν μέσα στις επόμενες μέρες και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στα ακριβή ποσά που θα κατανεμηθούν στα διάφορα σχέδια. Πλάνο μας είναι τα σχέδια να εξαγγελθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες – για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα με την αρχή του νέου έτους και κάποια από τα σχέδια που αφορούν ΑΠΕ και ΕΞΕ ενδεχομένως να εξαγγελθούν και λίγο νωρίτερα ».

Σημείωσε, επίσης, ότι πριν από την ανακοίνωση των σχεδίων θα γίνει ενημερωτική εκστρατεία, η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερομένων και στην υποβολή πιο ώριμων προτάσεων. Η κα Πηλείδου τόνισε ότι προχωρούν οι εργασίες ψηφιοποίησης των συστημάτων ώστε οι αιτήσεις να υποβάλλονται και να αξιολογούνται ψηφιακά, μειώνοντας έτσι τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων.

LIVE
LIVE

13:15 Πολιτική

Αναστασιάδης - Μπον: Η ΕΕ να διαμορφώσει αποφασιστική θέση απέναντι στην Τουρκία

13:06 Κύπρος

Ψηφίστηκαν οι κανονισμοί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

13:02 Ελλάδα

Δείχνει τα δόντια του ο «Ιανός» - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

12:53 Agora

VTTV, VTS και VSS EPE πραγματοποίησαν με επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο Βασιλικού

12:46 Κόσμος

Σε δεύτερο πανεθνικό lockdown από σήμερα το Ισραήλ

13:20 Αθλητικά

Μέχρι την τελευταία στιγμή!

12:43 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας 21-23 Σεπτεμβρίου

12:39 Agora

Η AstroBank συνεχίζει να στηρίζει το  Ίδρυμα  «Σοφία για τα Παιδιά»

12:16 Πολιτική

Προς Κάρογιαν και ο Άσπρής  μετά την παραίτηση από το ΔΗΚΟ

12:10 Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος προς Προδρόμου: Αυτός ο καθηγητής δεν έχει θέση πλέον στην Παιδεία

12:02 Αστυνομικά

Καταζητείται για διάρρηξη, κλοπή και κακόβουλη ζημιά-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

13:15 Αθλητικά

Κρούσμα κορωνοϊού στον μπασκετικό Ολυμπιακό

11:54 Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Αττική

11:49 Πολιτική

Παρασκηνιακή διπλωματία Άγκυρας για υπογραφή συμφωνίας με Αίγυπτο, γράφει η Χουριέτ

11:47 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας για τον 22χρονο που είχε χαθεί στην Πάφο

11:45 Lifestyle

«Να πούμε για την εποχή που βρισκόμασταν στο κρεβάτι» - Άφησε… κόκκαλο τον Κκολό η Μαρία

11:44 Κύπρος

Η Επίτροπος Διοικήσεως παίρνει θέση για τον καθηγητή Τέχνης με τους πίνακες

13:00 Αθλητικά

«Ούτε Τζιλάνι, ούτε Καϊσάρ, η διαφορά ήταν το ΑΠΟΕΛ»

11:38 Κύπρος

Στην Μενόγεια κι όχι σε κρατητήρια οι ξένοι προς απέλαση, διαβεβαιώνει η Λευκωσία

11:33 Κύπρος

Συντάξεις, Επιδόματα, Βοηθήματα - Πού βρίσκεται η αίτησή σας

Όλη η ενημέρωση σε ένα App