Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 LIVE Η ΜΑΜΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ | 04:30 STYLE ME UP LIVE

Συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός και μείωση 55% των εκπομπών ως το 2030

Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στον απόηχο της πανδημίας, αλλά και μια πρόταση για συλλογικές διαπραγματεύσεις για ελάχιστο μισθό στα Κράτη Μέλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

H Πρόεδρος υποσχέθηκε ευρωπαϊκή πρόταση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων, αποκατάσταση των τεσσάρων ελευθεριών, μια νέα στρατηγική για την ζώνη Σένγκεν, τόνισε ότι δεν θα αποσυρθεί τώρα η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και ανήγγειλε νέο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030 στο δρόμο για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ ως το 2055 - μια κίνηση που προϋποθέτει αναθεώρηση όλης της κλιματικής νομοθεσίας της ΕΕ ως το καλοκαίρι του 2021. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στην ολομέλεια για να απευθύνει την πρώτη ομιλία για την κατάσταση στην Ένωση (SOTEU - State of the European Union Speech - ένας τύπος ομιλίας που παραπέμπει στο SOTU, State of the Union address, του άρθρου ΙΙ, παράγραφος 3.1 του αμερικανικού συντάγματος και την οποία συνήθως απευθύνει σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ). 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκίνησε την ομιλία της αποτίοντας φόρο τιμής στους υγειονομικούς εργαζόμενους και τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τόνισε ότι ο κόσμος αισθάνεται ευάλωτος, ενώ έχει αποδειχθεί πόσο εύθραυστες είναι οι κατακτήσεις της Ένωσης και πόσο μη βιώσιμο είναι το παρόν παραγωγικό μοντέλο κάνοντας ευθεία σύνδεση με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του πλανήτη. “Οι παλιές δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια”, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

Η ίδια σημείωσε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι για την αλλαγή και το επενδυτικό πλαίσιο Next Generation EU από κοινού με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό είναι τα εργαλεία και περιέχουν το σχέδιο για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

«Η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της»

Η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της και μόνο ο διάλογος με καλή πίστη αποτελεί οδό προς τα εμπρός για μόνιμες λύσεις και σταθερότητα, τόνισε εξάλλου, η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της για την κατάσταση στην Ένωση, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή  του Uruc Reis ως "θετικό βήμα".

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενη στην ολομέλεια, δήλωσε τα εξής: "Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά ενώ είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Και ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, τους οποίους υποστηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση". "Αλλά τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της", ξεκαθάρισε η Πρόεδρος. "Τα κράτη μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων κυριαρχίας τους", τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. "Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας", σημείωσε. "Η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για διάλογο. Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανάληψη συνομιλιών με πραγματική καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και μόνιμες λύσεις", ξεκαθάρισε.

Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει η Κομισιόν τη νέα της πρόταση για το μεταναστευτικό, όπως ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν υποσχόμενη στήριξη στις χώρες πρώτης γραμμής, ενίσχυση των συνόρων, ανθρώπινη προσέγγιση και αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενη στην ολομέλεια τόνισε τα εξής: "η μετανάστευση είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά καιρό. Η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη - και θα είναι πάντα. Καθ `όλη τη διάρκεια των αιώνων, έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα".

"Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μεταναστευτική κρίση του 2015 προκάλεσε πολλές βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών - με κάποιες από αυτές τις ουλές να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα. Έχουν γίνει πολλά από τότε. Αλλά πολλά ακόμα λείπουν. Εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς - χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας - μπορεί να βρούμε αυτή τη λύση", σημείωσε.

"Την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν θα υποβάλει το νέο σύμφωνο της για τη μετανάστευση. Θα ακολουθήσουμε μια ανθρώπινη προσέγγιση. Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι προαιρετική. Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ξεκαθάρισε η Φον Ντερ Λάιεν.

"Θα διασφαλίσουμε μια στενότερη σχέση μεταξύ του ασύλου και της επιστροφής. Πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν το δικαίωμα διαμονής και εκείνων που δεν έχουν", σημείωσε.

"Θα αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την εμβάθυνση των εξωτερικών συνεργασιών και τη δημιουργία νόμιμων οδών (μετανάστευσης)", δήλωσε η Πρόεδρος.

"Και θα διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν είναι ενσωματωμένα και να αισθάνονται ευπρόσδεκτα. Έχουν μέλλον να χτίσουν - και δεξιότητες, ενέργεια και ταλέντο. Σκέφτομαι τη Suadd, πρόσφυγα τη Συρία που έφτασε στην Ευρώπη και ονειρευόταν να γίνει γιατρός. Μέσα σε τρία χρόνια της απονεμήθηκε μια αναγνωρισμένη υποτροφία από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία. Σκέφτομαι τους Λίβυους και τους Σομαλούς πρόσφυγες γιατρούς που προσέφεραν τις ιατρικές τους δεξιότητες τη στιγμή που η πανδημία έπληξε τη Γαλλία. Αξιότιμοι βουλευτές, αν σκεφτούμε τι έχουν ξεπεράσει και τι έχουν επιτύχει, τότε πρέπει απλώς να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μαζί το ζήτημα της μετανάστευσης", κατέγραψε.

Όπως δήλωσε "οι εικόνες του στρατοπέδου της Mόρια είναι μια επώδυνη υπενθύμιση της ανάγκης να ενωθεί η Ευρώπη. Όλοι πρέπει να ανεβούν εδώ και να αναλάβουν την ευθύνη - και η Κομισιόν θα κάνει ακριβώς αυτό. Επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο για έναν κοινό πλάνο με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες", τόνισε καλώντας όλα τα Κράτη Μέλη να συνδράμουν.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

22:36 Κόσμος

Σμύρνη: Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία – Επιτόπου ο Ερντογάν

22:32 Lifestyle

 Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Με αυτή τη συνταγή μακαρονάδας «έριξε» την Κέιτ Μίντλετον

22:24 Κόσμος

Σαρλ Μισέλ για την επίθεση σε ορθόδοξο ιερέα στη Λυών: «Καταδικάζουμε τη φρικτή πράξη»

22:11 Κόσμος

Επίθεση σε ελληνική εκκλησία στη Λυών: Συνελήφθη ένας ύποπτος - Άγνωστο το κίνητρο λένε οι αρχές

21:59 Κύπρος

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη 40 χιλιάδες κυνηγοί – Στη σκιά του κορωνοϊού η νέα εξόρμηση

00:05 Αθλητικά

Νέα γκέλα για την άρρωστη Μπαρτσελόνα

21:58 Αστυνομικά

Έρχονται οι νέες κάμερες τροχαίας στους κυπριακούς δρόμους

21:46 Κόσμος

Δραματικές ανακοινώσεις Τζόνσον για Lockdown ενός μήνα: «Αν δεν δράσουμε τώρα θα έχουμε χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα»

21:39 Κύπρος

Επιδείνωση αναμένει τις επόμενες μέρες ο Τσιούτης – Εισηγήθηκαν και άλλα μέτρα

20:55 Κύπρος

Πάει με επιπρόσθετα μέτρα τη Δευτέρα στο Υπουργικό ο Ιωάννου – Πού αναμένεται να κινηθούν

20:32 Κύπρος

Ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο στα νοσοκομεία – Θα ριχθούν όλα στη μάχη

23:20 Αθλητικά

ΓΚΑΦΑ για κλάματα από Πικέ και Νέτο

20:04 Ελλάδα

Μέτρα στην Ελλάδα: Μάσκα παντού - Περιορισμός κυκλοφορίας 12-5 και τηλεργασία στο 50%

19:33 Αστυνομικά

Εντοπίστηκε ο 15χρονος που απουσίαζε από την οικία του στις Πάνω Πλάτρες

19:26 Κύπρος

Ένας στους 13 θετικός στην Κυπερούντα – Τα συμπεράσματα από τα 149 κρούσματα του Σαββάτου

19:14 Ελλάδα

Έσπασε και το φράγμα των 2000 κρουσμάτων η Ελλάδα – Νέο αρνητικό ρεκόρ

19:04 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: 149 κρούσματα και ένας θάνατος το Σάββατο στην Κύπρο - Όλες οι πληροφορίες

23:10 Αθλητικά

Ζότα και Σακίρι λύτρωσαν τη Λίβερπουλ!

18:58 Κόσμος

Πέραν του ενός εκατ. τα κρούσματα στο Ην. Βασίλειο - Αναμένεται ανακοίνωση νέου lockdown

18:38 Κύπρος

Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App