Στρατηγικός στόχος για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, με προτεραιότητα την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού υπογράμμισε στην Επιτροπή Οικονομικών, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για το 2021.
Με τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται από τον Μάρτιο, συμπλήρωσε, στηρίχθηκαν πέραν των 190 χιλιάδων εργαζομένων, με σκοπό να αποφευχθεί μια δραματική αύξηση της ανεργίας. Την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές, κυρίως σε σχέση με το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την ηλεκροντική υποβολή και καταβολή των επιδομάτων, από το τέλος του ερχόμενου μήνα.
«Μέσω μηχανογραφημένων συστημάτων θα προσπαθήσουμε τους επόμενους μήνες, ώστε τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας και όλα αυτά να μπορούν έγκαιρα να δίνονται στους πολίτες, αλλά αυτή η προσπάθεια γίνεται με το Υφυπουργείο Καινοτομίας.»
Στην παρατήρηση του προέδρου του ΔΗΚΟ ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει ολοκληρώσει πλέον τον κύκλο του η Υπουργός Εργασίας συμφώνησε πως έφθασε η ώρα για την πλήρη αναδιάρθρωση του, υποδεικνύοντας πως ήδη ζητήθηκε η έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε νομικοί να βοηθήσουν στο έργο της ετοιμασίας του σχετικού νομοσχεδίου.
«Η προσπάθεια μας και με την αλλαγή που προσπαθούμε στο συνταξιοδοτικό σύστημα ως πρώτο βήμα, είναι η αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου, ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόσωπο, νοικοκυριό να διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας.»
Ανησυχία ωστόσο ως προς τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συνεχίζει να εκφράζει το ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας πως ο νέος προϋπολογισμός δεν θα καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς της πανδημίας.
«Οι κοινωνικές παροχές μειώνονται, την ώρα που οι ανάγκες των ευάλωτων ομάδων αυξάνονται. Η ανεργία καταγράφει αύξηση, ήδη οι χαμηλοί μισθοί πιέζονται περαιτέρω ενώ το 23% του πληθυσμού της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.»
Για την ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων μίλησαν, επίσης το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.