Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 LIVE ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ | 09:00 ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ LIVE

Άρχισε η εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του Τμήματος Φορολογίας

Άρχισε η εγκατάσταση στο Τμήμα Φορολογίας του νέου ηλεκτρονικού Ενιαίου Συστήματος Φορολογικής Διαχείρισης, συνολικού κόστους €24.562.000, από την  κοινοπραξία Data Torque Limited και Net U Consultants με την οποία είχε συνάψει σύμβαση η Κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου του 2020.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Βοηθός Έφορος Φορολογίας Νατάσα Ακκίδου είπε ότι η υλοποίηση του όλου έργου θα γίνει εντός τριών ετών και "σταδιακά, ανά έτος, και ανά είδος φόρου».
 
«Υπολογίζεται ότι εντός του επόμενου έτους θα δοθούν στο κοινό κάποιες λειτουργίες του νέου συστήματος», πρόσθεσε.
 
Σήμερα, σύμφωνα με την κ. Ακκίδου, «βρισκόμαστε στο στάδιο που έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του συστήματος και παράλληλα γίνεται μελέτη σε σχέση με τις λεπτομέρειες διαφόρων θεμάτων».
 
Ανέφερε επίσης ότι μέχρι την υλοποίηση του νέου συστήματος, το Τμήμα Φορολογίας έχει προχωρήσει σε ενδιάμεσες λύσεις, για να μπορεί να εξυπηρετείται το κοινό και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και σημείωσε πως «αρκετές υπηρεσίες του Τμήματος δίδονται σήμερα ηλεκτρονικά μέχρι να έχουμε την ολοκληρωτική λύση».
 
Οφέλη συστήματος

Αναφερόμενη στα οφέλη του νέου συστήματος, η Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε ότι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του, θα αντικαταστήσει όλα τα υφιστάμενα συστήματα και ηλεκτρονικές εφαρμογές που διαθέτει το Τμήμα για την επικοινωνία με τους φορολογούμενους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το TAXISnet, η φορολογική πύλη και το κομμάτι της κυβερνητικής διαδικτυακής διόδους ασφαλείας «Αριάδνη», που χρησιμοποιείται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 
Σήμερα, όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι κατακερματισμένα σε διαφορετικά συστήματα και είναι δύσκολο για τον φορολογούμενο», ανέφερε και εξήγησε πως με το νέο σύστημα «ο φορολογούμενος θα έχει όλη την πληροφόρηση και όλα τα εργαλεία σε ένα σύστημα».
 
Σίγουρα, τόνισε η κ. Ακκίδου, «θα υπάρχουν πολύ περισσότερα εργαλεία για να μπορεί ο φορολογούμενος να επικοινωνεί με το Τμήμα και να διεκπεραιώνει όλες τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά».
 
Όσον αφορά στη διευκόλυνση που προσφέρει το νέο σύστημα στο προσωπικό, η κ. Ακκίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «το νέο σύστημα θα μας δίνει ενιαία εικόνα για τον φορολογούμενο, θα απλοποιήσει και θα αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες του Τμήματος Φορολογίας, ενώ θα μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα περισσότερης ανάλυσης των δεδομένων και παράλληλα να έχουμε πληροφόρηση, πιο εύκολα, και από άλλα συστήματα».
 
Επιπλέον, η κ. Ακκίδου είπε ότι στόχος του Τμήματος Φορολογίας είναι «να διευρυνθούν οι διεπαφές με άλλα συστήματα ώστε να διευκολύνουμε την ανταλλαγή των πληροφοριών εκεί που χρειάζεται για να διευκολύνεται και ο πολίτης». «Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα είναι πολύ περισσότερες και παράλληλα θα ενισχυθεί η διαφάνεια», σημείωσε.
 
Επίσης, η Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε ότι το Τμήμα θα παρέχει συνεχή πληροφόρηση στο κοινό σε σχέση με την υλοποίηση του έργου για να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο ηλεκτρονικά σύστημα.

Εξυπηρέτηση κοινού εν μέσω πανδημίας

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση του κοινού εν μέσω πανδημίας, η κ. Ακκίδου είπε ότι «οι πλείστες υπηρεσίες του Τμήματος παρέχονται και ηλεκτρονικά».
 
Ανέφερε επίσης ότι κάποια έντυπα που στο παρελθόν θα έπρεπε το κοινό να τα προσκομίσει στα γραφεία του Τμήματος έχουμε δώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποστέλλονται και πρόσθεσε ότι αφού ο υπάλληλος του Τμήματος διεξέλθει τα έντυπα θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον φορολογούμενο είτε για κάποιο ραντεβού αν υπάρχει ανάγκη είτε για να παραλάβει έτοιμα τα έγγραφα του.

Τέλος, σε σχέση με τις πληρωμές, η Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε στο ΚΥΠΕ πως παρά το γεγονός ότι «έχει αυξηθεί η ηλεκτρονική πληρωμή από το κοινό, είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να μεταβαίνουν στα ταμεία του Τμήματος για πληρωμές παρά το ότι έχουν κλείσει τα ταμεία».
 
Ανέφερε ότι «όλες οι πληρωμές είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά και μπορεί το κοινό να πληρώνει τις οφειλές και αυτοφορολογίες του ηλεκτρονικά».

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

08:10 Κύπρος

Δεν άκουσε το Υπουργείο και βάζει απουσίες – Επιμένει η ΟΕΛΜΕΚ για μαθητές που δεν θα παρουσιαστούν με τεστ

07:44 Αστυνομικά

Σχεδόν 200 οι καταγγελίες της Αστυνομίας για παραβίαση των μέτρων

07:41 Αστυνομικά

Προσέκρουσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ, τον απέκοψε και εγκατέλειψε τη σκηνή – Ψάχνει 27χρονο η Αστυνομία

07:26 Κόσμος

Φον Ντερ Λάιεν: Περισσότερες παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ από τον Απρίλιο

07:18 Κύπρος

Όλα τα σημεία δειγματοληψίας σήμερα Δευτέρα – Κατάλογος

08:10 Αθλητικά

Η αντεπίθεση απαιτεί νίκη

07:14 Κόσμος

Πλησιάζουν τα 17,5 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς

07:10 Πολιτική

Συναντήσεις με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Τατάρ έχει σήμερα η Τζέιν Χολ Λουτ - Κλειδώνει τη διαδικασία

22:07 Κύπρος

Δείτε τους τυχερούς αριθμούς του Τζόκερ - ΠΙΝΑΚΑΣ

21:56 Αστυνομικά

Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος με τις καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου – Τα επόμενα βήματα

21:37 Κύπρος

Κατέβηκαν στους δρόμους γονείς στην ελεύθερη Αμμόχωστο για τα rapid test σε μαθητές

08:05 Αθλητικά

Έτσι κτυπά την πρόκριση

21:30 Πολιτική

Κλειδώνει τη διαδικασία της πενταμερούς η Λουτ – Έτοιμος ο Πρόεδρος

21:19 Κόσμος

Νεκρός ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ολιβιέ Ντασό μετά από συντριβή με ελικόπτερο

21:11 Κύπρος

Πανά για επόμενες χαλαρώσεις: Να αξιολογήσουμε πρώτα την εικόνα και μετά

20:58 Πολιτική

Αναστασιάδης για πανδημία: Είμαστε από τις καλύτερες χώρες – Λίγο πριν την έξοδο από την κρίση

20:30 Κύπρος

Πάνω από 300 τα κρούσματα της Κυριακής - Ακόμη ένας νεκρός

23:55 Αθλητικά

Βιεϊρίνια: «Η ισοπαλία ήταν σαν ήττα για εμάς»

20:14 Κύπρος

Καραγιάννης: Η προϋπόθεση εάν αποφασιστεί να ανοίξει η εστίαση…

19:56 Αστυνομικά

Πέραν των 600 αρχείων με υλικό παιδικής πορνογραφίας στην κατοχή 36χρονου – Σήμα από την Europol

Όλη η ενημέρωση σε ένα App