Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:15 OMEGA NEWS LIVE

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό 250 εκ. παρουσίασε στη βουλή ο Υπουργός Οικονομικών 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των €250εκ., μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης ανέφερε: ”Σήμερα συζητήσαμε στη Βουλή  τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξης των €250 εκ. λόγω της συνέχισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση είναι πιστή σ’ αυτό που από την πρώτη στιγμή διακήρυξε. Ότι θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, θα είναι δίπλα στην επιχείρηση, θα είναι δίπλα στους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποσκοπεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ένας προϋπολογισμός της τάξης των €250 εκ. ο οποίος συμπεριλαμβάνει €140εκ. επιπλέον για μέτρα στήριξης των εργαζομένων μέχρι και τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης και της τέταρτης εφάπαξ στήριξης στις επιχειρήσεις για κάλυψη των ενοικίων και των λειτουργικών εξόδων. 

Θέλω να επισημάνω ότι με αυτό τον προϋπολογισμό, το συνολικό ύψος απευθείας χορηγίας που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις για κάλυψη ειδικά των ενοικίων και οποιονδήποτε άλλων λειτουργικών εξόδων ανέρχεται στο ποσό των €335εκ. ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό των δηλωμένων ενοικίων των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Επίσης, επιχορηγούνται και ενδεχόμενες δόσεις κάποιων οι οποίοι επέλεξαν, αντί να ενοικιάσουν, να κάνουν μια επένδυση όσον αφορά το επαγγελματικό υποστατικό τους. Άρα, θεωρούμε ότι αυτά τα €335 εκ. τα οποία, ως επί το πλείστον έχουν διατεθεί για τα ενοίκια, είναι πολύ πιο σημαντικά από άλλες προτάσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί προς στήριξη των ενοικίων. Συμπληρωματικά με αυτό, για τα ενοίκια υπάρχει και η νομοθεσία η οποία αφορά την επιστροφή φορολογίας εκεί και όπου γίνεται μείωση της τάξης του 25% μέχρι 50% του ενοικίου, το αποτέλεσμα της οποίας θα δούμε το επόμενο διάστημα, συν η παράταση της υποχρέωσης πληρωμής του ενοικίου από τους ενοικιαστές. Το υπόλοιπο ποσό είναι για τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών

Ασφαλίσεων που αφορούν τη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων ούτως ώστε να μην αποκοπεί η σχέση εργοδότη εργοδοτουμένου κατά τη διάρκεια της κρίσης, γι’ αυτούς οι οποίοι επηρεάζονται. 

Άλλα €60 εκ. αφορούν δαπάνες στην υγεία, είτε για αγορά υπηρεσιών, είτε για αγορά rapid tests λόγω της συνέχισης της πανδημίας.  

Επιπλέον €50 εκ. αφορούν διαφορετικά έκτακτα μέτρα, όπως μέτρα ελέγχων και επιτήρηση  των πρωτοκόλλων. Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο η ύπαρξη πρωτοκόλλων αλλά και τήρησή τους γι’ αυτό και έχει γίνει μια προσπάθεια ούτως ώστε να ενισχυθούν, είτε με υπερωρίες, είτε με επιπλέον προσωπικό εκείνες οι υπηρεσίες του κράτους οι οποίες είναι υπεύθυνες για παρακολούθηση των πρωτοκόλλων και των ελέγχων στα κέντρα εστίασης αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αφορά επίσης τη διαμονή των τουριστών με Covid19, κάτι το οποίο ενισχύει και τον τουριστικό τομέα αλλά και την εικόνα της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό και οποιαδήποτε άλλη έκτακτη στήριξη χρειαστεί.

Τα συνολικά μέτρα είναι της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ κάτι το οποίο αναθεωρεί και τις προβλέψεις μας για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,8% για τη διάρκεια του έτους.

Είναι ένα ποσοστό το οποίο διαμορφώνεται λόγω ακριβώς της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, με οδηγίες και του Προέδρου της Δημοκρατίας για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και είμαστε σίγουροι ότι με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού μπορούμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους να ανατρέψουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε σε μια δυνατή ανάπτυξη πέραν του 3,5% για φέτος» κατέληξε ο Υπουργός. 

LIVE
LIVE

19:44 Πολιτική

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όρια του

19:36 Κόσμος

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έλαβε η Μέρκελ

19:17 Υγεία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

19:13 Lifestyle

Πέθανε στα 52 της η ηθοποιός του «Peaky Blinders» Helen McCrory

19:07 Κόσμος

Αγωγές για τη διαρροή «μαμούθ» προσωπικών στοιχείων 530 εκατομμυρίων χρηστών

19:40 Αθλητικά

Survivor: Αυτά είναι τα τρελά χρήματα που έχουν πάρει οι παίκτες

19:00 Κόσμος

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Επιχείρηση «ενότητα» στην οικογένεια χάριν του Στέμματος

18:38 Πολιτική

Σε νέα εποχή η περιοχή, λέει ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με ομολόγους από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ

18:20 Πολιτική

Με τον «αμανέ» της λύσης δύο κρατών έφτασε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

17:54 Κύπρος

Πάνω από 30 αύριο η θερμοκρασία – Έρχεται και σκόνη

17:46 Ελλάδα

Στα ύψη και σήμερα οι θάνατοι στην Ελλάδα – Άλλα 3.067 νέα κρούσματα

19:40 Αθλητικά

Οι φάσεις από το «Τάσος Μάρκου»

17:43 Πολιτική

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Στελέχωση εκλογικών κέντρων – Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

17:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε τρεις για υπόθεση απαγωγής στην Πάφο – Επιχείρησαν να αρπάξουν 26χρονο

17:11 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για τη μεγάλη ποσότητα κροτίδων και πυροτεχνημάτων που εντοπίστηκαν στη Λευκωσία

17:05 Κύπρος

Τις καταγγελίες στην παροχή νερού σε σφαγείο και σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις διερεύνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία

16:57 Ελλάδα

Γιώργος Καραϊβάζ : Συγκινεί η σύζυγός του – Αγαπούσε τους πάντες, θέλουμε να συνεχιστεί η βοήθεια προς τα παιδιά

19:35 Αθλητικά

Με απουσίες η αποστολή για Ερμή

16:43 Κύπρος

Τα είπε με τους καθηγητές ο Προδρόμου – Συζήτησαν για μέτρα και εξετάσεις

16:39 Παραπολιτικά

Η Κυπριακή Δημοκρατία μας

Όλη η ενημέρωση σε ένα App