Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:15 OMEGA NEWS LIVE

Σε τεχνικές διαβουλεύσεις Κύπρος-Κομισιόν για τις κυπριακές προτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις λεπτομέρειες, πλέον, των διαφόρων έργων και μεταρρυθμίσεων, που έχουν προταθεί από το Υπουργείο, συνολικού κόστους περίπου €1,2 δισεκατομμυρίων, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recovery and Resilience Facility – Next Generation EU) την περίοδο 2021 – 2026.

Εντός του 2021, η Κύπρος θα λάβει ένα ποσό, ως προκαταβολή, ύψους περίπου €120 εκατομμυρίων.
 
Συγκεκριμένα, αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει γίνει ήδη ένας πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος άρχισε από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν στάλθηκε το αρχικό κείμενο προτάσεων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι κατά τον πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων εξετάστηκαν, κυρίως τα σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να ενταχθούν στο κείμενο προτάσεων και «σήμερα διεξάγεται ένας δεύτερος κύκλος τεχνικών διαβουλεύσεων, όπου εξετάζονται πλέον οι λεπτομέρειες που αφορούν τον καθορισμό των στόχων (ποσότητες) και των οροσήμων που θα τεθούν και τα οποία έχει υψηλά στις προτεραιότητες της η Επιτροπή».
 
Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, από το οποίο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει για χρηματοδότηση έργων και μεταρρυθμίσεων συνολικό ποσό €968 εκατομμύρια, είναι η βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση της νόσου COVID-19, η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της και η μακροπρόθεσμη θωράκιση των οικονομιών της ΕΕ.
 
Σε αυτό το στάδιο, σε συνεργασία με την Κομισιόν, καθορίζονται οι στόχοι και τα ορόσημα με βάση τις εισηγήσεις της Κύπρου, βάσει των οποίων θα αποδεσμεύονται στο μέλλον τα ευρωπαϊκά κονδύλια αν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί, σημείωσε.
 
Ανέφερε ότι η σταδιακή αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Κομισιόν θα εξαρτάται από την επιτυχία της Κύπρου σε δείκτες και ορόσημα, όπως αυτά θα έχουν προκαθοριστεί και περιληφθούν στο τελικό κείμενο προτάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Στόχος, όπως δήλωσε η ίδια πηγή, είναι να ολοκληρωθεί στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGECFIN) η συζήτηση των προτάσεων και αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το τελικό κείμενο να κατατεθεί μέχρι τον τέλος Απριλίου του 2021 στην Επιτροπή, όπως προνοεί ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός, για να τύχει στη συνέχεια της έγκρισης της Κομισιόν.
 
Εκταμίευση €120 εκ. εντός του 2021

Η πηγή του ΥΠΟΙΚ είπε στο ΚΥΠΕ ότι μόλις εγκριθεί από την Κομισιόν το τελικό κείμενο προτάσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, η Κύπρος θα λάβει ένα ποσό, ως προκαταβολή, όπως προνοείται μέσα στον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, το οποίο θα ανέρχεται στο 13% του συνολικού ποσού που αναλογεί στην Κύπρο ή περίπου €120 εκατομμύρια.
 
Αναφορικά με τον τρόπο εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η πηγή του ΥΠΟΙΚ, αφού σημείωσε ότι δεν θα είναι η ίδια διαδικασία που ακολουθείται με τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ όπου πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο για να εκταμιευθεί το κονδύλι, είπε ότι στα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση ενός έργου ή μεταρρύθμισης που θα τύχει χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης τίθενται και ενδιάμεσοι στόχοι και ορόσημα που αν επιτευχθούν θα μπορεί η Κύπρος να λάβει το σχετικό κονδύλι, προτού ολοκληρωθεί το έργο.
 
Οι προτάσεις της Κύπρου χωρίζονται σε πέντε άξονες προτεραιοτήτων, που είναι η Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία – Μαθήματα από την Πανδημία, Επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της οικονομίας, Προς μια ψηφιακή εποχή και Αγορά εργασίας και η Εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι άξονες προτεραιότητας αποτελούνται από 14 – 15 Ενότητες (Components).

Πηγή ΚΥΠΕ
 

LIVE
LIVE

19:17 Υγεία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

19:13 Lifestyle

Πέθανε στα 52 της η ηθοποιός του «Peaky Blinders» Helen McCrory

19:07 Κόσμος

Αγωγές για τη διαρροή «μαμούθ» προσωπικών στοιχείων 530 εκατομμυρίων χρηστών

19:00 Κόσμος

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Επιχείρηση «ενότητα» στην οικογένεια χάριν του Στέμματος

18:38 Πολιτική

Σε νέα εποχή η περιοχή, λέει ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με ομολόγους από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ

19:35 Αθλητικά

Με απουσίες η αποστολή για Ερμή

18:20 Πολιτική

Με τον «αμανέ» της λύσης δύο κρατών έφτασε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

17:54 Κύπρος

Πάνω από 30 αύριο η θερμοκρασία – Έρχεται και σκόνη

17:46 Ελλάδα

Στα ύψη και σήμερα οι θάνατοι στην Ελλάδα – Άλλα 3.067 νέα κρούσματα

17:43 Πολιτική

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Στελέχωση εκλογικών κέντρων – Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

17:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε τρεις για υπόθεση απαγωγής στην Πάφο – Επιχείρησαν να αρπάξουν 26χρονο

19:35 Αθλητικά

Με απουσίες η αποστολή για Ερμή

17:11 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για τη μεγάλη ποσότητα κροτίδων και πυροτεχνημάτων που εντοπίστηκαν στη Λευκωσία

17:05 Κύπρος

Τις καταγγελίες στην παροχή νερού σε σφαγείο και σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις διερεύνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία

16:57 Ελλάδα

Γιώργος Καραϊβάζ : Συγκινεί η σύζυγός του – Αγαπούσε τους πάντες, θέλουμε να συνεχιστεί η βοήθεια προς τα παιδιά

16:43 Κύπρος

Τα είπε με τους καθηγητές ο Προδρόμου – Συζήτησαν για μέτρα και εξετάσεις

16:39 Παραπολιτικά

Η Κυπριακή Δημοκρατία μας

19:30 Αθλητικά

Η βαθμολογία του Β’ ομίλου μετά την ισοπαλία στο Παραλίμνι

16:37 Παραπολιτικά

Η πύλη του Κυπραίου

16:35 Παραπολιτικά

Αλυσίδα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App