Ράλι ακρίβειας στην Κύπρο – Που παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών

Σε νέο ρεκόρ έφτασε ο ετήσιος ρυθμός εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Κύπρο, ωθούμενος κυρίως από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕΝΔΤΚ) τον Μάιο 2022 αυξήθηκε κατά 8,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε αύξηση 0,6%.

Ο ετήσιος ρυθμός του ΕΝΔΚ τον Μάιο αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ με βάση της στοιχεία της Στατιστικής, έπειτα από το προηγούμενο ρεκόρ του περασμένου μήνα (8,6%). Ο ΕΝΔΤΚ καταγράφει συνεχόμενες αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2021.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, σημειώθηκε αύξηση 6,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Μάιο του 2021 όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια με ποσοστά 37,6% και 4,9% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις κατηγορίες, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές παρουσίασαν η Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με 21,9%, οι Μεταφορές με 16,2% και τα Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά με 10,6%.

Σε σχέση με τον Απρίλιο 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία με 3,1%.

Πηγή: ΚΥΠΕ


LIVE: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ;
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 04:30 SHOPPING STAR