«Φωτιά» στα καύσιμα – Έσπασαν το φράγμα των δύο ευρώ οι τιμές (Βίντεο)

Άγγιξε κόκκινο το κοντέρ τον καυσίμων, με το πετρέλαιο κίνησης να ξεπερνά πλέον τα 2 ευρώ το λίτρο.

Με σταυρωμένα τα χέρια οι καταναλωτές παρακολουθούν τις εξελίξεις αφού πριν προλάβουν να τεθούν σε εφαρμογή οι αυξήσεις ανακοινώνονται και νέες της τάξης των 2 σεντ, τόσο στο πετρέλαιο κίνησης όσο και στην βενζίνη.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή:

Η ακριβότερη τιμή

Πετρέλαιο κίνησης: 2,018 ευρώ ανά λίτρο

Βενζίνης 95 οκτανίων : 1,867 ευρώ ανά λίτρο

Η μέση τιμή

Πετρέλαιο κίνησης: 1,955  ευρώ ανά λίτρο

Βενζίνης 95 οκτανίων:  1,811 ευρώ ανά λίτρο

Με τον σύνδεσμο πρατηριούχων να τονίζει πως οι εταιρείες πρέπει να μειώσουν το περιθώριο κέρδους που δίνουν στους χονδρέμπορους.

«Φαίνεται και επίσημα ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και πρέπει η επιτροπή ανταγωνισμού αυτεπάγγελτα να κάνει έρευνα. Δεν πάει άλλο τόσες διαφορές», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

«Διχάζει» το πλαφόν

Με τους εμπλεκομένους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα καύσιμα αναφέροντας πως υπάρχει ενδεχόμενο ελλείψεις καυσίμων από την αγορά.

«Δεν είναι κάτι που θα μπει και θα σώσει τον κόσμο, αντίθετα θα δημιουργήσει θέματα όσο αφορά στην προμήθεια στην αγορά», ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

«Ίσως να είναι επικίνδυνο να γίνει αλλαγή που εισηγούνται. Αν αναγκαστεί το κράτος και βάλει πλαφόν κάποιες εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν να μην εισάγουν γιατί δεν θα τους συμφέρει», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης.

Με την αντιπολίτευση να αναφέρει πως αντί να εργάζεται η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας ετοιμάζει προτάσεις η αντιπολίτευση.

«Προτείναμε κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και ενίσχυση της νομοθεσίας για πλαφόν στα καύσιμα. Τι άλλες δικαιολογίες έμειναν να μας πουν για να εμποδίσουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων;» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Προσθέτοντας πως απαίτησαν από την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για το ποσοστό κέρδους των εταιριών καυσίμων και τη διαμόρφωση των τιμών, ώστε να διαφανεί αν υπάρχει ή όχι αισχροκέρδεια

Με τις εταιρείες να αναφέρουν πως αν δεν έκλειναν τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να συγκρατηθούν τα κόστη.

Δείτε το ρεπορτάζ:


LIVE: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ;
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 04:30 SHOPPING STAR