Αφόρητες πιέσεις στους δανειολήπτες – Οι αυξήσεις επιτοκίων «στραγγαλίζουν» τα νοικοκυριά

Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η παγκόσμια οικονομία με τις τράπεζες να δέχονται κλυδωνισμούς και να προκαλούν ανησυχία για μια νέα οικονομική κρίση.
Μιλώντας στο OMEGA ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης αναπτύσσει την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, τονίζοντας ότι υπάρχει μια μεταβλητότητα στις τραπεζικές αγορές και στους τραπεζικούς τίτλους. Όπως ανέφερε αν και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιήθηκε και υπάρχουν ισχυροί δείκτες ιδίων κεφαλαίων αλλά και ρευστότητας, εντούτοις πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τυχόν αρνητικές συνέπειες από τις διαρκείς αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια.
O Tάσος Γιασεμίδης δήλωσε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν 3 ζητήματα που πρέπει να υπάρξει διαχείριση το πρώτο αφορά την αύξηση των επιτοκίων και εκεί και όπου χρειάζεται να υπάρξουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις για να μην έχουμε ένα κύμα νεων μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά είναι η αύξηση των επιτοκίων που έχει μεγενθύνει σε σημαντικό βαθμό τις δόσεις που πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα.
Πολίτες δήλωσαν στην κάμερα του OMEGA οτι «οπωσδήποτε για όσους έχουν ένα ποσό μεγάλο αυξάνεται το επιτόκιο, τεράστιο ποσό. Προσωπικά δεν έχω δάνειο αλλά ναι ακούω γκρίνιες από τον κόσμο αλλά υπάρχουν αυξημένες δόσεις και φοβούνται μήπως γίναν περαιτέρω αυξήσεις. Έδινα γύρω στα 900 τώρα πρέπει να δίνω 1300. Αυξάνοντας τα επιτόκια θα ρίψεις τον τιμάριθμο αλλά ο τιμάριθμος επηρεάζεται και από άλλα πράγματα φαίνεται ότι η προσφορά είναι περιορισμένη».
Ο Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών ανέφερε ότι «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φανεί ότι θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο θα αυξηθούν. Η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομίκων ότι δεν θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Την ίδια ώρα ο Τάσος Γιασεμίδης εκτιμά ότι βρισκόμαστε στο τέλος των αυξήσεων αφού δεν υπήρξαν τα θεμιτά αποτελέσματα και ο πληθωρισμός δεν μειώθηκε με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Ενώ όσο αφορά τους κινδύνους για την Κυπριακή οικονομία τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης κάτι που δεν επιτυγχάνεται με την αύξηση των επιτοκίων καθώς αφαιρείται ρευστότητα από την αγορά.
Υπό κλοιο ακρίβειας παραμένουν τα νοικοκυριά στην Κύπρου που βλέπουν τις τιμές σε βασικά αγαθά να παραμένουν σε ψηλά επίπεδα.
Πολίτες ανέφεραν ότι Έχει τρομερό πρόβλημα οι μισθοί μένουνε οι ιδιοι τα επιτόκια ανεβαίνουν οι αυξήσεις υπάρχουν. Όταν έχεις αυξήσεις στο ρεύμα κάθε 2 μήνες συν τα υπόλοιπα πως θα βγεις από πάνω πως θα πληρώσεις τους λογαριασμούς πως θα πάεις να ψωνίσεις πως θα κινηθείς, εν οι πεζίνες πως θα βγεις από πάνω πρέπει να κάνεις 2 δουλειές. Έχει αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τουλάχιστον 20-30 ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση μισθών.
Με τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα να λήγει τέλος Απριλίου και να είναι άγνωστο αν θα ανανεωθεί. Με την εκτίμηση του Παγκύπριου συνδέσμου καταναλωτών να είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει καθώς η κυβέρνηση θα έχει ως δικαιολογία την μείωση της τιμής που φτάνει τα 45 σεντ το λίτρο κατά μέσο όρο από πέρσι τον Ιούλιο καθώς και τα άλλα 3-4 σεντ που θα μειωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο τον Απρίλιο λήγει και το σχέδιο επιχορήγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι «Για το ρεύμα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην συνεχιστεί. Το ρεύμα δεν έχει μειωθεί καθόλου παραμένουμε σε εκείνα τα ψηλά επίπεδα και δεν προβλέπεται να μειωθεί. Το ρεύμα καίει όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».
Και θέτει και πάλι επι τάπητος το θέμα φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προκειμένου τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν αλλού.
Δείτε το ρεπορτάζ: