Η Kύπρος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με το ΔΝΤ και τον ESM κανονικά το Μάρτιο, έχει αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές, έχει εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και έχει σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, όμως πρέπει να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση σήμερα της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να παρουσιάσει μια ρόδινη εικόνα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως είπε, ότι η Κύπρος ξεκίνησε από μεγάλες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες και έφτασε να αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας, με σοβαρές οικονομικές προοπτικές.
Ο Υπουργός Οικονοικών προχώρησε σε μια εκτενή ιστορική ανασκόπηση της κατάστασης που οδήγησε την Κύπρο στην “τέλεια καταιγίδα”. Ο κ Γεωργιάδης ανέφερε ότι ύστερα από μια περίοδο παρατεταμένης ανάπτυξης, η οικονομία συσσώρευσε τραπεζικές ανισορροπίες συνδυασμένες με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, επαναλαμβανόμενα ελλείμματα της τάξης του 5% και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “κάποια στιγμή η φούσκα έσκασε”.
Η ύφεση είχε ήδη έρθει από το 2009 και η ανεργία είχε φτάσει στο 15%, ανέφερε. Έκανε λόγο και για το PSI των ελληνικών ομολόγων το οποίο τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να συνοδευτεί από μέτρα στήριξης του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Αν αυτό είχε συμβεί η κρίση των τραπεζών θα είχε αποφευχθεί. Τα ταμεία είχαν αδειάσει και οι αγορές είχαν κλείσει το 2013, είπε.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε στους Ευρωβουλευτές ότι η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε στο αποκορύφωμα της κρίσης. Τάχιστα συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής με τον ESM και γρήγορα εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά της χώρας, ανέφερε. Σημείωσε πως το έλλειμμα του 10% έφτασε το 2014 στο 0,2% και έκτοτε το έλλειμμα παραμένει οριακά αρνητικό. Ελήφθησαν μέτρα για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σήμερα είναι μικρότερος αλλά πιο υγιής, είπε. Ανέφερε ότι η ύφεση τελείωσε και η πρόσβαση στις αγορές αποκαταστάθηκε.
Ο κ. Γεωργιάδης απέδωσε την επιτυχία στις αντοχές του παραγωγικού ιστού, στους πολίτες που κατανόησαν την κατάσταση, αφού “είχαμε ελάχιστες μέρες απεργίας κατά τη διάρκεια της προσαρμογής”, αλλά και στην γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνημένων. “Δεν πρόλαβε ποτέ το ΔΝΤ να μας πει ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι”, ανέφερε.
“Σήμερα οι καταθέσεις επιστρέφουν, όπως και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια”, είπε ο κ. Γεωργιάδης στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι με όλα τα παραπάνω διαλύεται και το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας. “Η χειρότερη λιτότητα είναι οι υψηλοί φόροι που βαραίνουν τους πάντες για να συνεχίσει ένα κράτος να χρηματοδοτεί ένα επίπεδο δαπανών που δεν αντέχει. Είναι κοινή λογική”, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
“Μέσω της φορολογικής σταθερότητας δημιουργήσαμε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον”, σημείωσε, και πρόσθεσε πως “αυτό είναι το πλέον σημαντικό συστατικό της πολιτικής”.
“Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη και στις αγορές”, ανέφερε, και τόνισε πως “δεν θα χρειαστούμε 2 δις από τον φάκελο της χρηματοδότησης”. Ο Υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας πως “κάναμε πολλά, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα”.
H Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος
Τις κατηγορίες ορισμένων Eυρωβουλευτών ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο απέρριψε ο Yπουργός Oικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Eπιτροπής Oικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Κύπρος έχει ένα βασικό φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων 10,5%, τον οποίο χαρακτήρισε ελκυστικό, αλλά απαραίτητο σε μια οικονομία βασιζόμενη στις υπηρεσίες. Εξήγησε στους Ευρωβουλευτές ότι η Τρόικα ελέγχει σημείο προς σημείο την κυπριακή νομοθεσία και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο, ενώ τόνισε ότι “και σε άλλα μέρη της ευρωζώνης δραστηριοποιούνται επενδυτικά ταμεία”.
Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει σκληρότερη νομοθεσία για τις τράπεζες από την οδηγία BRRD, αλλά θα την υιοθετήσει και αυτή σύντομα. Δήλωσε πως η Κύπρος δεν συναινεί στην μεταφορά των φορολογικών αποφάσεων από το εθνικό στο κοινοτικό επίπεδο και σε αυτή την πορεία θα βρει και συμμάχους.
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της επιτροπής Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η πολιτική που ακολούθησε δεν ήταν ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική, αλλά πολιτική της κοινής λογικής, ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει στο δρόμο των αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας ως παραδείγματα την άδεια για ένα καζίνο, την πώληση ενός λιμανιού και την μερική ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών.
Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα από το ενδεχόμενο φυσικό αέριο, επεσήμανε ότι ήταν επιλογή της Κύπρου να μην συνυπολογίσει τέτοια υποθετικά έσοδα ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, έχοντας κάνει πραγματικά ότι πρέπει, χωρίς να περιμένει τα μελλοντικά έσοδα. Τα όποια έσοδα θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψιν τις μελλοντικές γενιές, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Σε σχέση με την πιθανότητα επανένωσης της Κύπρου, o Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να συνυπολογιστούν, και οι βασικοί κανόνες της εποπτείας των δημοσίων οικονομικών και των τραπεζών να εφαρμοστούν στο σύνολο της ομοσπονδιακής δομής χωρίς παρεκκλίσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με το bail in του 2013, εξήγησε ότι οι Κύπριοι καταθέτες που επλήγησαν αποτελούσαν τα 2/3 των καταθετών αλλά κατείχαν λιγότερο από το 50% των καταθέσεων.
Σε σχέση με τη Ελλάδα, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ελπίζει πως “δεν θα είναι για πολύ η μόνη χώρα που θα είναι σε πρόγραμμα”. Ανέφερε η χώρα έχει “τεράστιο παραγωγικό δυναμικό” και πως πρέπει “να αρθούν οι στρεβλώσεις και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της”.