Κρατικός Προϋπολογισμός: Ποια κονδύλια σταύρωσαν και ποια περιέκοψαν τα κόμματα

Σε ρόλο Τρόικας τα κόμματα προχώρησαν στην σταύρωση αρκετών κονδυλίων και ψήφισαν μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε χθες βράδυ από τη Βουλή.
Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και σημαδεύτηκε από την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Με οριακή πλειοψηφία, 29 ψήφους υπέρ, από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ και 26 κατά, των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία ψηφίστηκε ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός.
Προνοεί έσοδα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ και έξοδα 7,4 δισεκατομμύρια.
Και φέτος, τον ρόλο της Τρόικας, φρόντισαν να τον παίξουν τα ίδια τα κόμματα ακολουθώντας την προσφιλή πολιτική του σταυρώματος κονδυλίων αλλά και των περικοπών.
Η αντιπολίτευση μάλιστα, επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί.
Όλα τα κόμματα ψήφισαν μείωση 6% των λειτουργικών δαπανών, κατά πλειοψηφία πέρασε και η αποκοπή 7% από όλα τα Υπουργεία για εκπαίδευση προσωπικού συνέδρια, συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες.
Απορρίφθηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ όπως όταν υπάρχει αίτημα για ξεπάγωμα θέσεων στο δημόσιο τομέα, τότε το κράτος να προχωρεί σε αγορά υπηρεσιών και αν δεν είναι εφικτή η αγορά υπηρεσιών, τότε η Βουλή να προχωρά σε ξεπάγωμα θέσεων.
Ψηφίστηκε αποκοπή 10% στην αποζημίωση του Συμβουλίου ΚΥΣΑΤΣ.
Σταυρώθηκε κονδύλι 450 χιλιάδων ευρώ για τις αμοιβές των συμβούλων και των συνεργατών στο Προεδρικό.
Σταύρωμα υπάρχει στον προϋπολογισμό για το Υπουργείο Παιδείας, όπως οποιοδήποτε μη δαπανηθέν ποσό αντιστοιχεί στις πιστώσεις ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ μετά την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας, θα διατίθεται για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων βάσει κριτηρίων.
Η Βουλή, μετά από εισήγηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ψήφισε παράταση στο πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 2017 αντί το 2016 που πρότεινε η Κυβέρνηση.