Κύπρος: Αντέχει τους κραδασμούς στο Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα

Πάθαμε και μάθαμε είναι η φράση που ανταποκρίνεται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση που οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έμαθε από τα λάθη τους και άλλαξε μορφή, με αποτέλεσμα σήμερα να αντέχει τους κραδασμούς που προκάλεσε η κατάρρευση δύο τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείας και η ιστορική πτώση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας credit suiss. Μιλώντας στo OMEGA o Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης εξήγησε πως το μοντέλο που ακολουθούν οι κυπριακές τράπεζες, τις οποίες παραλλήρισε με αντισεισμικά κτήρια, διαφέρει από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.
O Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου Mιχάλης Περσιανής δήλωσε στην εκπομπή Ενημέρωση Τώρα ότι «η credit susiss την παρακολουθούσαμε εδώ και 2,5 χρόνια. Ήταν μία τράπεζα η οποία ξέραμε ότι έχει προβλήματα. Ήταν ένα σπίτι που δεν ήταν αντισεισμικό και τώρα έγινε σεισμός. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το κλίμα χαλά, είναι ότι οι μετοχές πέφτουν, είναι ότι ο δανεισμός θα μειωθεί, είναι ότι έχουμε εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι είναι σοβαροί και είναι προβληματικοί».
Την ίδια ώρα, σε αντίθεση με την αντοχή που επιδεικνύουν οι κυπριακές τράπεζες από τις πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δανειολήπτες αναμένεται να δεχτούν πλήγμα εξαιτίας της νέας αύξησης των επιτοκιών που αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τάσο Γιασεμίδη, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτλέσματα, ενώ όπως διευκρίνισε αναμένεται να επιβραδύνει και την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης ανέφερε στην εκπομπή Ενημέρωση Τώρα ότι «η αύξηση των επιτοκίων απορροφά ρευστότητα από την αγορά. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι επενδύσεις που θα γίνονταν ή οποιεσδήποτε αποφάσεις για αγορά ακινήτων ή επενδύσεις κάπου άλλου από επιχειρήσεις και από νοικοκυρία επειδή το κόστος χρηματοδότησης πλέον είναι πολύ ψηλό, αναβάλλονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα».
Έκκληση στην Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στα επιτόκια, απευθύνει το ΑΚΕΛ.
Ο Βάκης Χαραλάμπους Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «το παράδειγμα της ΚΕΔΙΠΕΣ μέσα από την οριοθέτηση των επιτοκίων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και για τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Χρειάζεται επίσης να μελετηθεί η επαναφορά ενός στοχευμένου σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Φεβρουάριο ανήλθε στι 6,7%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.
Δείτε το ρεπορτάζ: