Υπερψηφίστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρά τις αντιπαραθέσεις, τις πολλαπλές τροπολογίες και το έντονο προεκλογικό κλίμα που επικράτησε κατά το τριήμερο των συζητήσεων στη Βουλή, ο κρατικός προύπολογισμός του 2023 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη ψηφοφορία που έγινε πριν από λίγο. Ο τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ψηφίστηκε με 29 παρόντες Βουλευτές υπέρ και εναντίον 24. Υπέρ τάχθηκαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ.
Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών:
Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης €11.759,3 δισ. και έξοδα €11.296,0 δισ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δισ. δηλαδή 1.7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3% και η ανεργία εκτιμάται στο 6,4%.
Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% (από εκτιμώμενο 6% το 2022) το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025.
Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ. και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%.
Να σημειωθεί πως η Ολομέλεια της Βουλής έδωσε την αρνητική της ψήφο, αναφορικά με τις τροπολογίες κομμάτων για αποκοπή δαπάνης σχετικά με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Στο μεταξύ έξω από τη Βουλή, διοργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας που αφορά το συγκεκριμένο ψήφισμα, το οποίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Επίσης να αναφέρουμε πως σε κάποια στιγμή, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αποχώρησε, μετά από πληροφορία για ζημιές στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Την ίδια ώρα έξαλλη ήταν η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία όπως ανέφερε δέχτηκε υβριστικά συνθήματα για το όνομά της από διαδηλωτές. Τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα, καταδίκασε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την Ισπανία.
H συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό:
Δείτε στο πιο κάτω βίντεο όλες τις εξελίξεις από συναδέλφους που βρέθηκαν στη Βουλή:
Τις ευχαριστίες του για την υπερψήφιση του τελευταίου κρατικού προϋπολογισμού της Κυβέρνησής του έστειλε μέσω Twitter από την Ισπανία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.