Οικονομία


Οικονομικός Διευθυντής ESM στο OMEGA: Επιτυχημένη υπόθεση η Κύπρος
Οικονομικός Διευθυντής ESM στο OMEGA: Επιτυχημένη υπόθεση η Κύπρος

Ικανοποιημένος από την πορεία της κυπριακής οικονομίας εμφανίστηκε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο OMEGA και OMEGAlive, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο για το συνέδριο του ECONOMIST, ο οικονομικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουτς.

"Αν δείτε την κυπριακή απόδοση σε αυτό το στάδιο, έχετε υψηλή ανάπτυξη 4%, υπάρχουν οι αξιολογήσεις από τους οίκους που έβαλαν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα ξανά", ανέφερε προσθέτοντας πως "από όλες τις απόψεις, βλέπουμε ξεκάθαρα την Κύπρο ως μια από τις επιτυχημένες υποθέσεις".

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνική τράπεζα για τον συνεργατισμό, στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ ενώ "το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η πρωτοβουλία να εργαστούμε περαιτέρω στο θέμα της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα και την άσκηση του δικαιώματος κατασχέσεως εξ υποθήκης ώστε να  υπάρξει συνολική πρόοδος στο θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

«Πολύ σημαντικό το πρόβλημα των ΜΕΔ»

Εξέφρασε μέσα σε αυτό το πλαίσιο τη θέση πως "για τον τραπεζικό τομέα γενικά ξέρουμε ότι πράγματι το πρόβλημα των ΜΕΔ είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι επειδή βλέπουμε να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μας ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι  η πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για δανειακή συναλλαγή με αμερικανικά επενδυτικά ταμεία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει καταλυτικό αποτέλεσμα για σε άλλους και να οδηγήσει σε     περισσότερες συναλλαγές". 

Τονίζει την ίδια ώρα πως σημαντικές προκλήσεις παραμένουν παρά τη μείωση των ΜΕΔ, ενώ στέλνει το μήνυμα πως η ευημερία της κοινωνίας και των ανθρώπων εξαρτάται από την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Όπως είπε, "από ευρωπαϊκής προοπτικής, παρακολουθώντας το θέμα των ΜΕΔ, εκείνο που έχει σημασία σε αυτό το στάδιο, είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίοι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση που θα είναι ευεργετική για την ΕΕ συνολικά.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που έχουν συζητηθεί, περισσότερα βήματα πρέπει να γίνουν, που πρέπει να έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση του οικονομικού σκέλους της τραπεζικής ένωσης και από την άλλη πρέπει να εμπλακούμε σε μια κατάσταση για προαγωγή της εμπιστοσύνης απέναντι στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα και, ναι, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση των ΜΕΔ. Αν τα βάλετε αυτά τα δύο μαζί, νομίζω ότι θα έχουμε συνολικά έναν ισχυρότερο τραπεζικό τομέα που τελικά θα ευνοήσει τον κόσμο". 

Διεμήνυσε την ίδια ώρα πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Top News