Πολιτική


Όλα ανοικτά για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου - ΒΙΝΤΕΟ
Όλα ανοικτά για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου - ΒΙΝΤΕΟ

Του Μάριου Παπαηλία

Η πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή σκέψεων του Προέδρου για το σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, έγινε κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τις εκλογές.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αφού προηγηθεί κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με όλους τους Υπουργούς του ώστε να συζητήσει μαζί τους τις τελικές του σκέψεις.

Σοβαρό πρόβλημα στον καταρτισμό του Υπουργικού αποτελεί η επιθυμία του Χάρη Γεωργιάδη να μην συνεχίσει στο Υπουργείο Οικονομικών, κάτι που είχε περιπλέξει το όλο σκηνικό.

Οι αρνητικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με την επιθυμία του Χάρη Γεωργιάδη να μην συνεχίσει στο Υπουργείο Οικονομικών, προκάλεσαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την αντίδραση δύο Υπουργών, του Κωνσταντίνου Πετρίδη και Γιώργου Παμπορίδη, οι οποίοι και στάθηκαν στο πλευρό του

Οι υπουργοί μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν λακωνικοί στις δηλώσεις τους, ρίχνοντας την μπάλα στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αν και μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, την οποία αναγάγει ως το μεγάλο στοίχημα της επόμενης πενταετίας.

Ο βασικός κορμός, πάντως, του Υπουργικού Συμβουλίου δεν φαίνεται να αλλάζει με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, Παιδείας Κώστα Καδή αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών τον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να συνεχίζουν το έργο της προηγούμενης πενταετίας.

Γρίφος παραμένουν τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, και το πως θα κρατηθούν οι ισορροπίες μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, αφού στόχος είναι να μην υπάρξει αποδυνάμωση του κόμματος εντός κοινοβουλίου.

Όσον αφορά την γυναικεία παρουσία, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει αυξημένη εκπροσώπηση σε σχέση με την πενταετία 2013 - 2018.