Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 LIVE ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ | 11:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ LIVE

Ολοκληρώθηκε μετά από 15 ώρες το Eurogroup με μερική μόνο συμφωνία για BICC και ΕDIS

Στις 04:30 της Παρασκευής, μετά από σχεδόν 15 ώρες συνεδριάσεων, ολοκληρώθηκε το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, με μερική συμφωνία επί του BICC (budgetary instrument for competitiveness and convergence - προϋπολογισμός ευρωζώνης) και τα επόμενα βήματα για το ΕDIS (european deposit insurance system) στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Oι υπουργοί οικονομικών, σε περιεκτική σύνθεση (27) συμφώνησαν και στον τρόπο μεταρρύθμισης της συνθήκης του ESM. Με τις αποφάσεις αυτές έκλεισε ένας κύκλος  εργασίας 6 μηνών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μ.Σεντένο. Ο Μ. Σεντένο σημείωσε ότι "χρειάζεται επιπλέον δουλειά" και "έγιναν μικρά βήματα". Τα τρία στοιχεία θα πάνε στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι οποίοι θα προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης (BICC), το μέγεθος δεν συμφωνήθηκε, αλλά θα εξεταστεί από τους ηγέτες στο 2ο μισό του έτους, το ίδιο ισχύει και για τη επιπλέον χρηματοδότηση.

"Το Eurogroup συμφώνησε ότι το δημοσιονομικό μέσο για την ευρωζώνη θα χρηματοδοτήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις μέσω συνεκτικών πακέτων που αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες που προσδιορίζουμε από κοινού", δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

Σε σχέση με την μεταρρύθμιση της συνθήκης του ESM, oι υπουργοί συμφώνησαν και απομένει μόνο η σύνταξη νομικών κειμένων μέσα στο επόμενο εξάμηνο για να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσής τους από τα Κ-Μ πριν το τέλος του έτους.

Σε σχέση με το EDIS, τα Κράτη Μέλη δεν είναι ακόμα έτοιμα και το eurogroup αποφάσισε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα καθορίσει έναν οδικό χάρτη για πολιτική διαπραγμάτευση επί της μελλοντικής εφαρμογής του.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη συνεδρίαση της περιεκτικής σύνθεσης.

Νωρίτερα οι 19 από τους 27 Υπουργούς συζήτησαν με την Κρ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ για την κατάσταση και τις προκλήσεις της οικονομίας στην ευρωζώνη και τόνισαν ότι σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου ΙV του Ταμείου. Ο Πρόεδρος Σεντένο διευκρίνισε ότι τα ρίσκα για την ανάπτυξη είναι πολιτικά και εδράζονται στην πολιτική βούληση, μεταξύ άλλων και για μεταρρυθμίσεις.

Ακολούθως έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των ανισοτήτων στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων που σε τακτική βάση πραγματοποιεί το eurogroup.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της μέτα- πρόγραμματική εποπτεία της Κύπρου, οι θεσμοί ενημέρωσαν για τα ευρήματα της έκθεσης, οι Υπουργοί καλωσόρισαν τη θετική ανάπτυξη και δημοσιονομική πορεία, αλλά ζήτησαν και να αντιμετωπιστούν οι υπόλοιπες μακροοικονομικές ανισορροπίες.

O Κλάους Ρέγκλιγκ επανέλαβε όλες τις θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος στην απόδοση θετικής αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους, αλλά και την πτώση των spreads των ομολόγων. Ξεκαθάρισε όμως ότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν, επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο των NPLs (non performing loans - μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και καλώντας σε συνέχιση των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.

Τέλος σε σχέση με την Ιταλία το  eurogroup δήλωσε ότι συμφωνεί με την EFC (Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή) και καλεί την Ιταλία να πάρει μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της για τη διόρθωση του ελλείμματος της. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι η πόρτα του παραμένει ανοιχτή για συνεννόηση με την κυβέρνηση της χώρας, και το eurogroup αναμένει την απάντηση των ιταλικών αρχών.

"To eurogroup άκουσε από την Kομισιόν τα στοιχεία της δέσμης μέτρων του εαρινού πακέτου, συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης δράσης για την Ιταλία. Υποστηρίξαμε μια έκκληση προς την Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς μας κανόνες", τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

12:00 Οικονομία

Έπεσαν οι υπογραφές για κατασκευή υποδομών έλευσης Υγροποιημένου ΦΑ

11:56 Κύπρος

Επιμένει στη συνένωση με Σωτήρα και Λιοπέτρι ο Δήμος Αγίας Νάπας

11:51 Ελλάδα

Έπεσε στο κενό με την εικόνα της Παναγίας - Τραγωδία στο Άγιο Όρος

11:34 Κόσμος

Ισχυρή έκρηξη με δεκάδες τραυματίες στη Γερμανία

11:26 Κύπρος

Κλειστοί δρόμοι αύριο στη Λάρνακα λόγω Χριστουγεννιάτικης παρέλασης

12:00 Αθλητικά

Με Μπέλετς η κορυφαία 11άδα!

11:24 Οικονομία

ΕΤΥΚ: Δεν δώσαμε ενδείξεις για αποδοχή αλλαγής συστήματος προαγωγών και αμοιβών

11:23 Κύπρος

Χωρίς προοπτική η πρόταση του ΟΚΥΠΥ λέει η ΠΑΣΥΚΙ – Κάθετη διαφωνία στον αέρα Κούμα και Χαριλάου (βίντεο)

11:20 Αστυνομικά

Ένταλμα έρευνας σε αστυνομικό σταθμό στη Λευκωσία για υπόθεση διαρροών σε ΜΜΕ

10:52 Αστυνομικά

Πανέτοιμη δηλώνει η πυροσβεστική απέναντι στην κακοκαιρία

10:47 Αστυνομικά

Αγκάθι για το Υπ.Δικαιοσύνης η υποστελέχωση στην Αστυνομία

11:55 Αθλητικά

Κινείται για Κιέζα και Τονάλι

10:38 Κύπρος

Πρωτιά OMEGA στο Prime Time – Τηλεθέαση Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου

10:26 Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Brexit στις 31 Ιανουαρίου χωρίς αν ή αλλά

10:18 Αστυνομικά

Οδηγοί προσοχή! Χαμηλή ορατότητα λόγω ομίχλης στους δρόμους προς Τροόδος

10:01 Κύπρος

Στο σπίτι του μικρού Αντώνη ο Αβέρωφ Νεοφύτου-Το μήνυμα της μητέρας του-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

09:45 Κύπρος

Κατεβάζουν ρολά για τρεις ώρες οι κυβερνητικοί γιατροί-Προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων

11:10 Αθλητικά

Το σκέφτεται για Χούμποτσαν…

09:33 Κόσμος

Δείτε τι ξέβρασε κατά χιλιάδες η παραλία του Σαν Φρανσίσκο-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

09:21 Lifestyle

«Τα παρατάω, θέλω να φύγω» - Δεν άντεξε και εγκατέλειψε τη φωτογράφιση η σέξι Κέιση του GNTM

Όλη η ενημέρωση σε ένα App