Πολιτική


Ούτε κουβέντα για Κυπριακό από Μέι και Ερντογάν – Κυριάρχησαν Γάζα και ανθρώπινα δικαιώματα
Ούτε κουβέντα για Κυπριακό από Μέι και Ερντογάν – Κυριάρχησαν Γάζα και ανθρώπινα δικαιώματα

Οι εξελίξεις στη Γάζα κυριάρχησαν στις αναφορές της Τερέζα Μέι και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησαν μετά από τη διάρκειας άνω της μιάμισης ώρας συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ.
 
Η κα Μέι έκανε λόγο για τραγική και εξαιρετικά ανησυχητική απώλεια ζωών και για επιτακτική ανάγκη να διεξαχθεί έρευνα ώστε να προκύψει μία διάφανη εικόνα τόσο για το ρόλο της Χαμάς στις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες, όσο και για τη χρήση αληθινών πυρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Συνέστησε δε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.
 
Ο Πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι δεν θα την αποδεχθεί ποτέ, ότι αποτελεί καταπάτηση διεθνών ψηφισμάτων και του διεθνούς δικαίου και ότι ενθαρρύνει τη σύρραξη.
 
Επιτέθηκε στο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας ότι ασκεί κρατική τρομοκρατία και ότι πρόκειται για κατοχική δύναμη. «Είστε οι ισχυροί, αλλά δεν έχετε το δίκιο και για αυτό δεν θα υπάρξει συγχώρεση», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στο Ισραήλ. Προανήγγειλε εξάλλου «ισχυρό μήνυμα» από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που συνέρχεται εκτάκτως την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η κα Μέι είπε, εξάλλου, ότι ενώ η Τουρκία έχει δικαίωμα να φέρει στη δικαιοσύνη τους πραξικοπηματίες, δεν θα πρέπει στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τη δημοκρατία να χάνει από το βλέμμα της τις αξίες που επιχειρεί να υπερασπιστεί. Πρόσθεσε ότι τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Σε δημοσιογραφική ερώτηση για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους στη χώρα του, ο κ. Ερντογάν σχολίασε ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των δημοσιογράφων από τους δημοσιογράφους που έχουν πιαστεί επ’ αυτοφόρω με όπλα στα χέρια.
 
Από εκεί και πέρα οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν εκτενώς σε νέα συμφωνία διερεύνησης ενός πλαισίου για την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.
 
Η κα Μέι αναφέρθηκε σε ομοφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο ως προς την ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας στην υποδοχή Σύρων προσφύγων.
 
Ο Πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε την κοινή επιθυμία να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών από τα περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στα 20 δισεκατομμύρια.
 
Στην ατζέντα της συζήτησης επρόκειτο να βρίσκονται επίσης το Κυπριακό, η συμφωνία για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και η κατάσταση στο Ιράκ, θέματα για τα οποία όμως δεν υπήρξε αναφορά στη δημοσιογραφική διάσκεψη.