Πάθαμε αλλά δεν μάθαμε

Έχουμε την τάση ως λαός να βλέπουμε πάντα βραχυπρόθεσμα με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μπορεί να περάσαμε μια σοβαρή οικονομική κρίση που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όμως δεν είμαι σίγουρος αν πήραμε το μάθημά μας. Και δυστυχώς τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα των δεικτών διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2017 φανερώνουν του λόγου το αληθές. Ότι δηλαδή ιδιαίτερα στο δείκτη «ελέγχου της διαφθοράς» υπάρχει μια συνεχιζόμενη επιδείνωση που σίγουρα δεν είναι τυχαία.

Με τις επιπτώσεις της διαφθοράς είναι κάτι άλλωστε που ασχολήθηκε εκτενώς και ο προσφάτως νικητής του Νόμπελ Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Paul Romer, ο οποίος σε άρθρο του το 2010 στην ιστοσελίδα VoxEU και αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας σημείωνε, πως η διαφθορά και η γραφειοκρατία αποτελούν τον μεγαλύτερο φόρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Η διαφθορά και η γραφειοκρατία λειτουργούν σαν τον χειρότερο φόρο που εμποδίζει την ανάπτυξη χωρίς να δημιουργεί οποιοδήποτε έσοδο», έλεγε αυτολεξεί ο Romer στο άρθρο του στο VoxEU το 2010. Δυστυχώς, τα λόγια του Romer μπορεί να αναφέρονται στην Ελλάδα, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα όσο αφορά ιδιαίτερα την πτυχή της διαφθοράς και στην περίπτωση της Κύπρου δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους.

Οι πρόσφατες ανησυχίες της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) όπως εκδηλώθηκαν τόσο στην «Αλήθεια» διά στόματος του Γενικού της Διευθυντή Μιχάλη Αντωνίου όσο και στην πρόσφατη ομιλία του Προέδρου της Χρίστου Μιχαηλίδη, για το γεγονός ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα επιφέρει ένα δυσβάστακτο κόστος για τις επιχειρήσεις, για το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει με προσοχή και να προχωρήσει και στις ανάλογες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, φαίνεται να ηχούν σε ώτα μη ακουόντων. Το ίδιο θα πρέπει να μας προβληματίσουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη τόσο για τις πρόωρες αποφυλακίσεις κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι φυλακίστηκαν για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αλλά και οι προχτεσινές του δηλώσεις για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας λέγοντας πως οι πολιτικές και εποπτικές ευθύνες για την κατάσταση που είχε περιέλθει η οικονομία του τόπου δεν έχουν αναληφθεί από κανέναν.

Επομένως, πάθαμε αλλά φαίνεται δεν μάθαμε ή ακόμα χειρότερα εισήλθαμε στο σκοτεινό δωμάτιο που λέγεται διαφθορά και αναποτελεσματικότητα προσπαθώντας να βρούμε την διέξοδο με το μέλλον μας να δείχνει δυσοίωνο.