Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 LIVE THE BLACKLIST | 23:15 ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ LIVE

Παράταση για το «Ταμείο Γιούνκερ» προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα φέτος την παράταση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως «Ταμείου Γιούνκερ» των €315 δισεκατομμυρίων, δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, σε μια ανασκόπηση της πορείας εφαρμογής του Ταμείου ένα χρόνο μετά την έγκριση την Ευρωβουλή.

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο δραστηριοποιείται σε 26 χώρες, πλην της Κύπρου και της Μάλτας, με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Λευτέρη Χριστοφόρου, να ζητά την ίδρυση One-stop shop σε κάθε χώρα προκειμένου να υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα σχέδια του ΕΤΣΕ. Στη δευτερολογία του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι Υπουργοί κάποιων κρατών-μελών δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για συμμετοχή αν δεν υπάρξουν επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Κατάινεν είπε ότι το ταμείο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει διαθέσει συνολικά επενδύσεις ύψους €100 δισ έχει πετύχει το σκοπό του, καθώς κάλυψε το κενό που δημιούργησε η πολιτική των τραπεζών να μην χρηματοδοτούν προγράμματα υψηλού ρίσκου.

Παραδέχθηκε παράλληλα ότι η έλλειψη επενδύσεων ήταν εν μέρει και αποτέλεσμα της αλλαγής (προς το αυστηρότερο) των κανονισμών της τραπεζικής εποπτείας.

Στην ουσία το ΕΤΣΕ αφορά στην παροχή εγγυήσεων κάλυψης του ρίσκου από την ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης και αντλεί χρηματοδότηση από την αγορά, πλέον μπορεί να χρηματοδοτήσει προγράμματα και δράσεις υψηλότερου ρίσκου.

«Ως εκ τούτου το ΕΤΣΕ φαίνεται να λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί, καθώς παρέχει χρηματοδότηση υψηλότερου κινδύνου, που προέρχεται κυρίως από ιδιώτες επενδυτές, κινητοποιώντας ιδιωτικά χρήματα που ήταν `παρκαρισμένα` σε τραπεζικούς λογαριασμούς», είπε.

Όπως είπε, η Κομισιόν αργότερα φέτος θα παρουσιάσει την πρότασή της για παράταση της λειτουργίας του ΕΤΣΕ. «Πρέπει να αναλύσουμε το ΕΤΣΕ, τα επιτεύγματά του και τις ενδεχόμενες αδυναμίες του και όταν το πράξουμε θα παρουσιάσουμε τη νέα πρόταση».

Κατέστησε σαφές ωστόσο ότι το ΕΤΣΕ δεν θα μεγαλώσει, «αλλά θα πρέπει να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση σε τομείς όπου η αγορά δεν λειτουργεί σωστά».

Ο Φινλανδός Επίτροπος ξεχώρισε την απουσία χρηματοδότησης μέσω ιδίων κεφαλαίων (equity financing) η οποία παρατηρείται μάλιστα ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης. «Στο μέλλον πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό», συμπλήρωσε.

Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ καλωσόρισαν την παράταση της λειτουργίας του ΕΤΣΕ, εξασκώντας ταυτόχρονα και κριτική για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Ότμαρ Κάρας καλωσόρισε την επέκταση του ΕΤΣΕ, το οποίο απαντά σε μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Ο Τζιάν Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας του Σοσιαλιστών είπε από την πλευρά του πως δεν είναι σαφές αν το Ταμείο Γιούνκερ έχει πετύχει τους στόχους του, δηλαδή την παραχώρηση πρόσθετης χρηματοδότησης, αντί να υποκαταστήσει υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης.
Ο Σάντερ Λουνς, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών σημείωσε ότι είναι πρόωρο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του ΕΤΣΕ, αλλά προειδοποίησε κατά της επέκτασης του Ταμείου σε τρίτες χώρες (χώρες εκτός ΕΕ).

Εκ μέρους των Φιλελευθέρων, ο Πάβελ Τέλισκα μετέφερε τη στήριξή του στο σχέδιο, προσθέτοντας ότι οι τύποι των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται πρέπει να επανεξεταστούν.

Ο Μιγκέλ Βιέγκας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς επέκρινε το σχέδιο διότι επέτρεψε στις μεγάλες επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν, ενώ εστιάστηκε σε πιο πλούσιες και πιο αναπτυγμένες περιοχές.

Οι Πράσινοι, δια του Φιλίπ Λάμπερτς, ζήτησαν περισσότερα κονδύλια για το ΕΤΣΕ, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση πρέπει να στραφεί στις χώρες όπου παρατηρείται έλλειψη επενδύσεων.

Κάποιοι Υπουργοί δεν ενδιαφέρονται για το ΕΤΣΕ

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κατάινεν και απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν έχουν επωφεληθεί όλες οι χώρες, είπε πως τοπικές και κρατικές Αρχές, δεν έχουν προωθήσει τις δυνατότητες του ΕΤΣΕ όπως θα έπρεπε.

«Κάποιοι Υπουργοί μου ανέφεραν με σαφήνεια ότι αν δεν υπάρξουν επενδύσεις που ζητούμε δεν θα μας ενδιέφερε, είπε χαρακτηριστικά χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν ζήτησε όπως οι χώρες αυτές παραπέμψουν ιδιώτες επενδυτές στην ΕΤΕπ.

Τέλος, ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους όπως πράξουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να αυξήσουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το ΕΤΣΕ.

Λ. Χριστοφόρου: One stop shop σε κάθε χώρα

Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Χριστοφόρου (ΕΛΚ) είπε ότι το σχέδιο δεν είναι απόλυτα πετυχημένο, αλλά μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα αποτελέσματα αν υπάρξουν εναλλακτικές εισηγήσεις και όχι κριτική.

Υπενθυμίζοντας ότι προέρχεται από την Κύπρο, η οποία, μαζί με την Μάλτα δεν πήρε χρηματοδοτήσεις από το ΕΤΣΕ, ο κ. Χριστοφόρου ζήτησε όπως υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση, διότι υπήρξε η αντίληψη ότι το σχέδιο δεν απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά απλά για μεγάλα έργα.

«Ζητώ να γίνει να γίνει one-stop shop για κάθε χώρα για να υπάρξει ενημέρωση για τα διάφορα σχέδια. Το σχέδιο δεν απέτυχε αλλά μπορεί να πετύχει ακόμη περισσότερο αν υπάρξουν εισηγήσεις», κατέληξε.

Συλικιώτης: Περισσότερες επενδύσεις στα κράτη που πλήγησαν από τα μνημόνια

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Νεοκλής Συλικιώτης επέκρινε το σχέδιο διότι εστιάζεται σε χρηματοδοτήσεις στις ανεπτυγμένες περιοχές όπου υπάρχει μικρότερο ρίσκο «και όχι σε κράτη, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω και των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που διέλυσαν την οικονομία τους, οδήγησαν στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στη μετανάστευση των νέων και στη φτωχοποίηση του λαού».

«Εάν δεν αλλάξουν οι στόχοι που εξυπηρετεί το επενδυτικό σχέδιο και να δοθούν νέα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις, δεν θα υπάρξει ποτέ διέξοδος από την κρίση και την ύφεση», κατέληξε.

LIVE
LIVE

22:42 Πολιτική

Για τη 'σχέση συνεργασίας δύο κράτων στην Κύπρο' μίλησε στον Μπορέλ ο Τατάρ

22:25 Κόσμος

Aνατροπή λεωφορείου στον Ισημερινό με 12 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά

22:11 Κόσμος

Παράταση του lockdown εως τις 14 Φεβρουαρίου στη Γερμανία

21:59 Κόσμος

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Έλεγχοι του FBI στα μέλη της Εθνικής Φρουράς που θα βρίσκονται στο Καπιτώλιο

21:41 Lifestyle

Το MasterChef 5 ξεκινάει στο Omega και τα πάντα θα είναι διαφορετικά!

22:45 Αθλητικά

Fichajes.net: “Ευχαριστημένος με την πρόταση της Μπέτις ο Παπασταθόπουλος”

21:34 Πολιτική

Γεν. Εισαγγελέας: Με δική του εισήγηση η αποζημίωση του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής

21:18 Κόσμος

Ομάδα εμπειρογνωμόνων: ΠΟΥ και Κίνα άργησαν να δράσουν

21:02 Κύπρος

Την «έστησαν» στον Πρόεδρο μητέρες για τα εργοστάσια σε Γέρι και Τσέρι – Τι τους υποσχέθηκε

20:53 Κύπρος

Παρόμοια φαινόμενα και εδώ – Κύπρια πρωταθλήτρια μιλά στο OMEGA μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου

20:25 Κύπρος

Δίνει αυξήσεις στα μέλη της ερευνητικής και φέρνει αναταράξεις το Υπουργικό Συμβούλιο

22:45 Αθλητικά

RMC Sports: “Συμφωνία Παναθηναϊκού με Σισακό, διαφωνία με Ζούλτε Βάρεγκεμ”

20:20 Οικονομία

Προϋπολογισμός: Οι διαβουλεύσεις της ΕΔΕΚ ενόχλησαν τους…άλλους – Όλα ανοιχτά  

20:12 Πολιτική

Τα είπε με Μπορέλ για το Κυπριακό ο Αναστασιάδης

20:06 Κόσμος

Λήξη συναγερμού στο Καπιτώλιο - Άρση lockdown, υπό έλεγχο η φωτιά σε δομή αστέγων

19:52 Lifestyle

Dr. Dre: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία του

19:32 Κόσμος

Στ. Κυριακίδου: Οι χώρες της ΕΕ να προβούν σε ενέργειες για αποφυγή μεταλλάξεων του κορωνοϊού

22:40 Αθλητικά

Η κατάταξη της EuroLeague: Ξεκόλλησε από Παναθηναϊκό και Βιλερμπάν ο Ερυθρός Αστέρας

19:17 Κύπρος

Μειωμένα και τη Δευτέρα τα κρούσματα στην Κύπρο – Ακόμη όμως πέντε νεκροί

19:11 Κόσμος

Σε ειδικά κέντρα κράτησης θα οδηγούνται οι παραβάτες του lockdown στη Γερμανία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App