Πολιτική


Περδίκης: Ούτε ακροδεξιά, ούτε κατεστημένο στις Ευρωεκλογές
Περδίκης: Ούτε ακροδεξιά, ούτε κατεστημένο στις Ευρωεκλογές

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να πουν όχι στην ακροδεξιά και στο κατεστημένο, στις Ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής, ψηφίζοντας Συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι.
 
Μιλώντας την Κυριακή στην κοινή εκδήλωση του Κινήματος με τη Συμμαχία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης είπε πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πως το ερώτημα είναι ποιός είναι αυτός που θα φέρει αυτήν την αλλαγή. «Οι αποτυχημένες δυνάμεις του πολιτικού κατεστημένου στην Κύπρο και την Ευρώπη, Δεξιοί, Αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά τους ή η Ακροδεξιά με τον ακραίο εθνικισμό και το μίσος της; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Προσπεράστε τα ψεύτικα διλήμματα και τις κομματικές κόντρες χωρίς περιεχόμενο. Η ξε-κάθαρη αλλαγή είναι η Συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι. Είναι η μόνη επιλογή για την αλλαγή, στην Κύπρο και στην Ευρώπη», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι τα δύο κινήματα διεκδικούν μία από τις έξι έδρες που αναλογούν στην Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με συνθήματα χωρίς περιεχόμενο κι έχουν συγκροτήσει ένα κοινό πρόγραμμα πολιτικών θέσεων για δράση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο που αφορά όλα τα θέματα: Κυπριακό, Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Υγεία, Κλιματική Αλλαγή, Δικαιώματα των αναπήρων, Ισότητα των φύλλων, Δικαιώματα των ζώων κ.ο.κ.
 
«Έχουμε συμφωνήσει ότι με την εκλογή Ευρωβουλευτή από τη Συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι, το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί για να συνεχίσουμε να δρούμε ως μια πολύ καλή ομάδα. Και είμαστε όντως μια εξαιρετική ομάδα με τους έξι υποψήφιους μας, που χωρίς προσωπικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις, αγωνίζονται για την κοινή επιτυχία. Εμείς δεν έχουμε προσωπικές ή μικροκομματικές ατζέντες, δεν έχουμε αρχηγούς που επιδιώκουν εσωκομματική επιβεβαίωση και προσωπική προβολή, δεν υπάρχει ο εγωϊσμός και η αλαζονεία ανάμεσα μας», ανέφερε ο κ. Περδίκης.
 
Κάλεσε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν στα «κενού περιεχομένου συνθήματα και στις ανούσιες κομματικές κόντρες», προσπερνώντας την ακροδεξιά και το κατεστημένο, και ψηφίζοντας Συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι.
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε πως «η θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιτρέπει και μας υποχρεώνει να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των απλών Ευρωπαίων πολιτών», επισημαίνοντας πως οι περισσότεροι από τους νόμους που ψηφίζει η Κυπριακή Βουλή αποτελούν απλά τη μεταφορά στην Κύπρο των Ευρωπαϊκών οδηγιών.
 
Ανέφερε ακόμα πως η Κύπρος έζησε στο πετσί της τη σκοτεινή πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έδειξαν την απαιτούμενη αλληλεγγύη όταν η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε στην καταστροφή, για να επισημάνει πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο φιλική στους λαούς και τους πολίτες της, πιο ανθρώπινη και αλληλέγγυα, να γίνει μια Ευρώπη των πολιτών σε αντίθεση με την παντοδυναμία των λόμπι των μεγαλοσυμφερόντων και των τραπεζών, μια Ευρώπη που να στηρίζει τους λαούς και τα κράτη απέναντι σε ξένες επιθέσεις και προσβολές.
 
Θέλουμε, συνέχισε, «την Ευρωπαϊκή Ένωση να στέκεται αλληλέγγυα όχι μόνο σε λαούς εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο δικό μας λαό, που δέχεται επίθεση από τη νεοθωμανική Τουρκία. Περιμένουμε και απαιτούμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει βαριές πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για τις επιθετικές τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».
 
Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων και του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν μας αρκούν όμως οι φραστικές καταδίκες. Θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει διεθνή ρόλο και επιρροή. Να εξασκήσει το ρόλο αυτό στο Κυπριακό, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αποκαθιστά τη νομιμότητα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

"Ενίσχυση Συμμαχίας – Οικολόγων ενάντια στο παλαιοκομματικό κατεστημένο"

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απευθυνόμενος την Κυριακή στους πολίτες, τούς κάλεσε να στηρίξουν τη Συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι στις Ευρωεκλογές, προκειμένου να ενισχύσουν τη φωνής τους ενάντια στο παλαιοκομματικό κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς.
 
Μιλώντας σε κοινή εκδήλωση της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αποτελούν ορόσημο για το μέλλον της ΕΕ και είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, απειλείται από την Τουρκία και υποσκάπτεται από συμμάχους της όπως η Αγγλία.
 
Ανέφερε ότι η συνεργασία της Συμμαχίας Πολιτών με το Κίνημα Οικολόγων αποτελεί μια συνειδητή και φυσιολογική πολιτική επιλογή, η οποία κτίστηκε πάνω στην διαχρονική ταύτιση θέσεων σε βασικά ζητήματα και η οποία δίνει προοπτική για εκλογή, ενός Ευρωβουλευτή που θα εκφράζει τους πολίτες, θα διεκδικεί και θα προασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα κι όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
 
«Με το ψηφοδέλτιο της Συνεργασίας Συμμαχία-Οικολόγοι προσφέρουμε στους Κύπριους πολίτες την  δημοκρατική και προοδευτική εναλλακτική επιλογή απόρριψης και του κατεστημένου και της ακροδεξιάς. Μια είναι η επιλογή της πραγματικής και καθαρής αλλαγής: Συμμαχία-Οικολόγοι», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως πρώτη τους έγνοια είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των απλών ανθρώπων, η προάσπιση των δικαιωμάτων και η διεύρυνση των ελευθεριών του πολίτη.
 
Είπε ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα βρίσκονταν πάντοτε δίπλα από τους πολίτες κι απέναντι στο κατεστημένο και τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και ότι σε δύσκολες κι αντίξοες συνθήκες, παρέμειναν καθαροί, μακριά και έξω από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. «Εμείς δεν έχουμε κανένα δήμαρχο μας, δημοτικό σύμβουλο ή κομματικό στέλεχος στις φυλακές για μίζες. Εμείς δεν παραβλέψαμε τη στρατιωτική μας θητεία. Και η Συμμαχία και οι Οικολόγοι υπηρετήσαμε και υπηρετούμε το Κράτος και τους πολίτες έντιμα και με διαφάνεια. Με συνέπεια εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της πατρίδας», ανέφερε.
 
Με την ίδια συνέπεια, συνέχισε, «ο Ευρωβουλευτής που θα εκλέξουμε θα υπηρετήσει και θα παλέψει για την Κύπρο στις Βρυξέλλες». Πρόσθεσε ότι έχουν καθαρά χέρια αλλά και καθαρές θέσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και του πολίτες και ότι με την εκλογή Ευρωβουλευτή από το ψηφοδέλτιο Συμμαχία-Οικολόγοι θα ενισχυθεί ο ρόλος τους και στην Κύπρο και θα καταστεί πιο δυνατή η φωνή τους στη μάχη κατά του παλαιοκομματικού κατεστημένου της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Γιώργος Λιλλήκας τούς κάλεσε να μην παρασύρονται από τους «ψευδοκαυγάδες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ή ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ. Πρόκειται για την παλαιομοδίτικη τακτική του μαντρίσματος. Στη FOCUS, στο Συνεργατισμό, στις εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας, στη διαπλοκή… ήταν όλοι τους μαζί. Αυτοί είναι το κατεστημένο που ευθύνεται για όλα τα δεινά που υποφέρουμε», είπε, και κατέληξε καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη Συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι.

Πηγή ΚΥΠΕ