Breaking News
Περσινά ξινά σταφύλια

Πέρασε τόσος καιρός από τη δημοσίευση του περίφημου γλωσσαρίου της «ντροπής» και ακόμα συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από αυτό. Πολλοί με καυτά άρθρα συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτό ανάγοντάς το στο μείζον θέμα των ημερών. Πρώτα το γλωσσάρι. Μέχρι και η κρισιμότατη διαβούλευση Λουτ έχει επισκιαστεί από αυτό και έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Γλωσσάρι και μόνο γλωσσάρι.

Το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ έχει γίνει παγκοσμίως θέμα. Του δώσαμε τόση σημασία και δημοσιότητα που το κάναμε γνωστό ανά την υφήλιο. Οι εμπνευστές του τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Τέτοια επιτυχία δεν την περίμεναν. Με τη δημοσιότητα που του δώσαμε, και συνεχίζουμε να του δίνουμε, μετατρέψαμε ένα ασήμαντο σημειωματάριο σε σύγγραμμα ολκής. Το κάναμε το σύγγραμμα της χρονιάς. Αν και επανειλημμένα τους αϊ σιχτιρίσαμε αυτοί δεν αντιδρούν γιατί αυτό επεδίωκαν, να γίνει η εργασία τους γνωστή παγκοσμίως.

Τις προάλλες 210 δημοσιογράφοι υπέγραψαν, και καλά έκαναν, ζητώντας επίσημα την απόσυρσή του. Με την φόρα όμως που πήραμε στο τέλος θα καταντήσει ακόμα μια κόκκινη γραμμή και εθνικός στόχος.

Επιμένουμε ότι σκοπός τους ήταν να αλλοιώσουν τα ιστορικά δεδομένα. Βέβαια οι Ντελζίρ και Ουάιτ ουδέποτε είχαν τέτοιες φιλοδοξίες. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα πίστευαν ότι ένα πρόχειρο, κακογραμμένο και γεμάτο ανακρίβειες σύγγραμμα θα μπορούσε να καταστεί πηγή καταγραφής της ιστορίας.

Πέρασαν 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή και ακόμα να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται ο ΟΑΣΕ για να αλλάξει την ιστορία. Αυτή τη δουλειά την αναλάβαμε εμείς και μια χαρά τα καταφέραμε. Την φέραμε εις πέρας επιτυχώς. Το γλωσσάρι δεν μπορεί να έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο. Κανένας πια δεν μιλά για εισβολή και κατοχή. Εδώ εμείς θέλουμε διχοτόμηση, λύση δυο κρατών, βελούδινα διαζύγια, με τα οποία επισημοποιούμε την εισβολή και την κατοχή και περιμένουμε από τους ξένους να τα θυμούνται; Όχι μόνο οι πλείστοι τα ξέχασαν αλλά και αυτοί που τα θυμούνται θέλουν να τα ξεχάσουν. Να τα ξεχάσουν γιατί μας βαρέθηκαν. Βαρέθηκαν τα καμώματα και τις τζάμπα μαγκιές μας.

Σίγουρα δικαιολογημένες και επιβεβλημένες οι πρώτες αντιδράσεις. Πώς να το κάνουμε δηλαδή η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή κατοχή. Μετά όμως όλα αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίσουν. Το γλωσσάρι δεν αντανακλά μόνο τις απόψεις των συντακτών του. Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς οι έννοιες που περιέχει αντικατοπτρίζουν το πως αντιμετωπίζεται σήμερα το κυπριακό από τον διεθνή παράγοντα. Μήπως τα ΗΕ, μετά από τόσα χρόνια, έχουν αντίθετη άποψη; Αυτό αποδεικνύεται και από τα ψηφίσματα των ΗΕ, που μπορεί εδώ για εσωτερική κατανάλωση να τα θεωρούμε σαν την βίβλο των αγώνων μας, όμως δεν περιέχουν τίποτα από αυτά που ισχυριζόμαστε. Στην ουσία σε επίπεδο εννοιών και ορολογιών τα ψηφίσματα των ΗΕ αποτελούν το πρώτο γλωσσάρι. Επιτέλους, ποιο ψήφισμα των ΗΕ μιλά ευθέως για τουρκική εισβολή και τουρκική κατοχή;

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι καιρός να εμπεδώσουμε το ότι το γλωσσάρι στην ουσία δεν είναι δημιούργημα των τουρκόφιλων αξιωματούχων του ΟΑΣΕ. Δικό μας έκτρωμα είναι. Είναι το αποτέλεσμα των προτάξεων, των μακροχρονιων αγώνων και των ανεκμετάλλευτων ευκαιριών. Είναι το αποτέλεσμα των βροντερών ΟΧΙ, των τσιμεντωμάτων του ΝΑΙ, των ανέφικτων κόκκινων γραμμών και των διαδικασιών ανοικτού τέλους, που μέχρι και σήμερα με περισσό θράσος επιζητούμε.

Δυστυχώς όμως αυτό, το δικό μας έκτρωμα, είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα γλωσσάρια, που πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν, δεν θα είναι προαιρετικά. Θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωτικά γιατί θα αντανακλούν πλέον τα επίσημα δεδομένα, τα επίσημα τετελεσμένα, τα τετελεσμένα των «άλλων δρόμων» προς τους οποίους δυστυχώς αλληθωρίζουμε και για τους οποίους βολιδοσκοπούμε την άλλη πλευρά. Σίγουρα το γλωσσάρι θα πρέπει να αποσυρθεί. Όχι πως θα αλλάξει τίποτα, αλλά έστω για την τιμή των όπλων. Με ή χωρίς γλωσσάρι όπου νάναι τελειώνει το «παιχνίδι» με καταστροφικές συνέπειες για την δική μας πλευρά. Όσο και αν φωνάζουμε, βρίζουμε, αϊ σιχτιρίζουμε και διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας, ο αδυσώπητος χρόνος μας νίκησε. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. Για τους ξένους τα δίκαια μας κατάντησαν να τα θεωρούν περσινά ξινά σταφύλια