Πιάσαμε πάτο;

Η πολυαναμενόμενη έκθεση του ΓΓ είναι πια γεγονός. Όντως δεν κλείνει εντελώς το παράθυρο ελπίδας, αλλά δεν φαίνεται και έτοιμος για μεγάλα βήματα. Θα μπορούσε γενικά να θεωρηθεί θετική αν δεν υπήρχαν οι άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η έστω υπό προϋποθέσεις χαραμάδα ελπίδας δεν θα έχει καμία σημασία αν ευσταθούν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πολίτης» της περασμένης Κυριακής. Αντίθετα, σε τέτοια περίπτωση, αν διεξαχθεί μια νέα διαβούλευση τότε θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα.

Το δημοσίευμα αυτό αποτελεί μια σημαντική αποκάλυψη και θέτει εν αμφιβόλω την ειλικρινή μας βούληση για μια επανενωμένη πατρίδα. Είναι μια τεράστια «πολιτική βόμβα» που έχει «σκάσει» εδώ και πολλά χρόνια. Διαβάζοντας δεν πιστεύεις αυτά που διαβάζεις. Στην αρχή νομίζεις ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του δημοσιογράφου, σίγουρα με υποκειμενικά κριτήρια. Όταν όμως ένα δημοσίευμα μιλά για συγκεκριμένες στιχομυθίες, για συναντήσεις με συγκεκριμένα πρόσωπα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, τραγικά θα έλεγα.

Τι έκθεση Γκουτέρες και πράσινα άλογα. Εδώ μιλούμε για πράματα και θάματα. Εδώ μιλάμε για διευθύνσεις και ονόματα. Όταν για παράδειγμα ισχυρίζεται ότι έγινε αναφορά του ΠτΔ για λύση δυο κρατών παρόντων των Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιαννάκη Κασουλίδη, τότε το «παιχνίδι χοντραίνει» πολύ. Ανεξάρτητα του γεγονότος ότι, πάντα κατά το δημοσίευμα, διαφώνησαν έντονα, (δεν είχα καμία αμφιβολία για τους συγκεκριμένους) ήρθε η ώρα να πάρουν θέση. Να απαντήσουν το αυτονόητο, δηλαδή αν πράγματι έγιναν όλα αυτά. Ακόμα αν έτσι έχουν τα πράγματα θα πρέπει να μας πουν τι έκαναν για να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο. Είτε θα πρέπει να διαψεύσουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα, προστατεύοντας τον ΠτΔ, είτε να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν διαχώρισαν την θέση τους από τότε. Απόλυτα κατανοητή η δύσκολη θέση και των δυο. Όμως όταν πρόκειται για τη μισή μας πατρίδα οι προσωπικές δύσκολες θέσεις του οποιουδήποτε ολίγον ενδιαφέρουν. Τουναντίον τέτοια επιχειρήματα καταντούν εκνευριστικά και προκλητικά.

Άξιον απορίας είναι να δούμε τι έχουν να πουν και τα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου. Ιδίως αυτοί του επιμελητηρίου μιας κατεχόμενης πόλης. Και αυτοί θα πρέπει είτε να διαψεύσουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου είτε να εξηγήσουν στους συμπολίτες τους το τι διαμείφθηκε στη συνάντησή τους με τον ΠτΔ. Να πουν στους Αμμοχωστιανούς γιατί δεν κατήγγειλαν δημοσίως τέτοιες ανιστόρητες θέσεις, αν βέβαια ετέθησαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει και αυτός να πάρει θέση. Αν πράγματι πίστευε ότι έπρεπε να μεταβεί στο Crans Montana τότε γιατί δεν το έπραξε.

Τέλος, αν και πάλι είναι αληθινές οι αναφορές του «Πολίτη», ότι η θέση δυο κρατών τέθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο, θα πρέπει να απαντήσουν και οι υπουργοί, ιδίως οι προερχόμενοι από το ΔΗΣΥ, για το πώς αντέδρασαν. Αν συνεχίσουν τη σιωπή τότε κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι στόχος τους ήταν η διαφύλαξη των υπουργικών θώκων και μετά η σωτηρία της πατρίδας.

Τέτοια δημοσιεύματα δεν πρέπει να προσπερνιούνται χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Οι ξένοι μας παρακολουθούν και καταγράφουν το κάθε τι. Εκτός των ξένων σημαντική είναι και η ενημέρωση των πολιτών. Δικαιούνται και πρέπει να γνωρίζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς αυτών που διαχειρίζονται το μέλλον των παιδιών τους σε αυτή την γη.

Οι αποκαλύψεις είναι όντως συγκλονιστικές. Αν είναι αληθείς τότε βρίσκεται υπό αμφισβήτηση όλο το πολιτικό οικοδόμημα. Αν από την άλλη, που το εύχομαι, πρόκειται για κουτσομπολιά χωρίς ίχνος αληθείας, τότε τέτοια δημοσιεύματα θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν γιατί απαξιώνουν την ηγεσία και δίνουν λαβή σε αυτούς που απεργάζονται την διαίρεση της πατρίδας μας να καταστρώνουν σχέδια για άλλους καταστροφικούς δρόμους.

Επαναλαμβάνω ότι εύχομαι όλα αυτά να είναι αναλήθειες. Μόνο με τη σκέψη (όπως εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να νοηθεί το δημοσίευμα) ότι μετά από τόσους αγώνες και θυσίες, μόνο ο Τ/κ ηγέτης επιζητά λύση επανένωσης, δηλαδή λύση ΔΔΟ, σε λούζει κρύος ιδρώτας. Δεν νομίζω να υπάρχει περαιτέρω  εθνικός ξεπεσμός και κατολίσθηση εθνικών ιδεωδών και αξιών. Σε τέτοια περίπτωση δυστυχώς πιάσαμε πάτο.