Ποιανού η γάγγραινα;

Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες συνάντηση με την Πλατφόρμα συντεχνιών με θέμα συζήτησης την οικονομική κρίση που προκάλεσε στα κατεχόμενα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας. 

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση ανέδειξαν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν ως μόνη και μόνιμη διέξοδο από τον ασφυκτικό κλοιό της Τουρκίας, τη λύση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε ως γάγγραινα. Επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του για λύση, τόνισε ότι «όμως τίποτε δεν μπορεί να γίνει μόνο από τη δική του πλευρά. Χρειάζεται η συνεργασία και της άλλης πλευράς». 

Η Πλατφόρμα παρουσίασε στον κ. Ακινζτί τις προτάσεις και τα αιτήματά της, αλλά όπως είπε ο γενικός γραμματέας της KTOS Σενέρ Ελτσίλ οποιαδήποτε μέτρα θα είναι προσωρινά και μόνο η λύση του κυπριακού θα δώσει μόνιμη λύση και στην οικονομία.

Η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα ενίσχυσε την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων για λύση, αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψουμε πως η ανάγκη της λύσης θα τους εξαναγκάσει να δεχτούν όρους απαράδεκτους για τους ίδιους. Οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν και σε χειρότερες συνθήκες από τις σημερινές και σε περιόδους πολύ πιο σκληρές και δύσκολες, αλλά προτίμησαν την ασφάλεια από την ευημερία.

«Οι Τουρκοκύπριοι θα προτιμήσουν την ασφάλεια της Τουρκίας από την εκμετάλλευση τους από τους Ελληνοκύπριους», έγραψε σε ένα απολύτως ενδιαφέρον άρθρο του στην Sunday Mail, («Last tango in Cyprus», 2 Σεπτεμβρίου 2018) ο Ozay Mehmet, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carleton στο Οντάριο, με το οποίο ασχολήθηκε χθες στη στήλη του ο Αλ. Κωνσταντινίδης: «Πιθανότατα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές με διπλώματα και πτυχία πανεπιστημίου θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ίσως, μερικές χιλιάδες μπορεί να καταλήξουν στο νότο και να αντιμετωπίσουν την εξαφάνιση, όπως συνέβη στην Κρήτη και τη Ρόδο. Αλλά η πλειοψηφία θα πορευτεί προς την τουρκοποίηση».

Ο Οζάι Μεχμέτ προβλέπει ότι ο Ακιντζί θα είναι ο χαμένος στις επόμενες εκλογές, αλλά «τα χειρότερα έπονται», γιατί θα ακολουθήσει η απόλυτη τουρκοποίηση των κατεχομένων. «Σιγά – σιγά αλλά σίγουρα οι Τούρκοι της ανατολής που αποτελούν τώρα την καθαρή πλειοψηφία, εμφανίζονται σαν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Μέσα στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια, η Άγκυρα θα εγκαταστήσει τη δική της ηγεσία και το δικό της στυλ διακυβέρνησης στον Βορρά».

Οι Τουρκοκύπριοι στο τέλος θα εξαφανιστούν, αλλά αυτό δεν θα είναι γάγγραινα των Τουρκοκυπρίων. Θα είναι των Ελληνοκυπρίων.

Top News