Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE DANSING JUNIOR | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Πολιτικά αμφιλεγόμενη η επιτυχής αντιμετώπισης των ΜΕΔ

Η επιτυχής αναδιάρθρωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) θα είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη, οποιοσδήποτε και αν την κάνει, ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου «Επιλύοντας το πρόβλημα των ΜΕΔ μέσω καινοτόμων λύσεων», Lars Nyeberg, Μέλος του ΔΣ του Nasdaq-ΟΜΧ Clearing AB. Το συνέδριο διοργάνωσε την Παρασκευή το ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομιών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕTEπ).

Όπως ανέφερε ο κ. Nyeberg, οι όποιες καινοτομίες για μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ δεν θα λειτουργήσουν, εκτός κι αν η εκτέλεση του χρέους και το καθεστώς αφερεγγυότητας καθορίζεται με τρόπο που να λειτουργεί στην πράξη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα, αλλά και στα προβλήματα από τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Όπως είπε, η εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων θα βοηθήσει τις τράπεζες να επικεντρωθούν στη χορήγηση νέων δανείων, να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, να αυξήσουν τη διαφάνεια και να μειώσουν την αβεβαιότητα, βοηθώντας την ίδια ώρα στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους. Επίσης, θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της αγοράς για επισφαλή στοιχεία ενεργητικού.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη μετάβαση, είπε ότι οι αξίες των ακινήτων στα βιβλία των τραπεζών είναι συχνά μεγαλύτερες από τις τιμές της αγοράς, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα «κενό» που θα πρέπει να καλυφθεί.

Είπε επίσης ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα των ΜΕΔ τόσο τα επιχειρήματα συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας «κακής τράπεζας», ωστόσο κάτι τέτοιο εξασθενεί αν έχει ήδη συσταθεί εσωτερική μονάδα αντιμετώπισης το θέματος μέσα στην ίδια την τράπεζα.

Αναφορικά με τη δημιουργία μιας εθνικής «κακής τράπεζας», είπε ότι αυτή θα πρέπει να έχει καθαρή εντολή για να μεγιστοποιήσει την επανάκτηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, η οποία δεν θα είναι πολιτική εντολή. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποτελείται κατά πλειοψηφία από ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις. Θα πρέπει επίσης να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία στην «αξία της αγοράς», ώστε να αποφύγει τις συζητήσεις για κρατική βοήθεια και διάσωση.

Στα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε να αποκατασταθούν οι επενδύσεις και να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Μμε) αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΕπ Κλάους Τρέμελ.

Αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ πανευρωπαϊκά με 85 δισ. ευρώ συμβάλλοντας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην πρόσβαση σε υγεία κ.ά.

Όπως είπε, θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα από αυτά για την Κύπρο ως ένα πρώτο βήμα προόδου για να αφήσουμε πίσω μας της ΜΕΔ και να επανέλθουν οι επενδύσεις στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι τα ΜΕΔ σταματούν το «καύσιμο» να φτάσει στην πραγματική οικονομία και για την αντιμετώπιση του θέματος θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, να αντιμετωπίσουν το θέμα με υπομονή και λογική και να δημιουργηθούν λύσεις που θα επαναλαμβάνονται ώστε να επανέλθουν οι επενδύσεις. Παράλληλα απέδωσε ευθύνες για την αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στους πολιτικούς που άφησαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρατραβήξουν το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης σημείωσε πως εάν δεν επιλυθεί αποτελεσματικά, το πρόβλημα των ΜΕΔ αποτελεί θηλιά στο λαιμό για την ανάπτυξη της οικονομίας και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για εξυγίανση και ανάκαμψη, ενώ αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Tα στοιχεία, ανέφερε, είναι ανησυχητικά, καθώς σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση και με διαφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με το ποσό να ανέρχεται στα 27.3 δις ευρώ παρά το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων μειώθηκαν κατά 14 δις ευρώ. Ως ποσοστό αντιστοιχούν στο 49,6% των συνολικών χορηγήσεων, και ισοδυναμούν με το 136,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάλυση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο χώρο της Ευρώπης. Μετά την Κύπρο ακολουθεί η Σλοβενία με το ποσοστό των προβληματικών δανείων να ανέρχεται στο 28,3% των συνολικών δανείων, η Ιρλανδία με 21,4% (23,4% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην πορεία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων.

Σημείωσε πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα γίνει εν μια νυκτί», αλλά θα είναι μια μακρά διαδικασία.

«Γνωρίζουμε ότι οι εκποιήσεις θα έχουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και σημείωσε πως οι πωλήσεις ακινήτων υποθηκευμένων σε προβληματικά δάνεια πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να επιτρέψει στις τιμές των ακινήτων να προσαρμοστούν σταδιακά προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων.

LIVE
LIVE

06:57 Ελλάδα

Νέα μέτρα από σήμερα στην Αττική για περιορισμό της Covid-19

06:50 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

06:42 Αστυνομικά

Χαλάει ο καιρός το απόγευμα - Στους 34 η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό

22:07 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 3.000.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:47 Πολιτική

Αποφάσεις για την Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

23:55 Αθλητικά

Συνεχίζει να… απαντά σε όσους τον ξέγραψαν!

21:36 Lifestyle

Τζένιφερ Λόπεζ: Φωτογραφήθηκε με την σωσία της και κανείς δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει

21:30 Πολιτική

Δεν θα δώσει στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή το ΥΠΕΣ

21:21 Αστυνομικά

Τύχη βουνό για την 81χρονη που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων στην Πάφο – Βγήκε μόνη από το διαλυμένο όχημα

21:03 Κύπρος

Κολιού μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών: Πιο αυστηρά μετρά αν…

20:17 Κύπρος

Πάνε στα δικαστήρια μετά το όχι της Βουλής οι γονείς των στρατεύσιμων

23:55 Αθλητικά

Ο Πίρλο έκανε πιο ωραία την «Κυρία»

20:07 Κόσμος

Βρετανία: 3.899 κρούσματα σε ένα 24ωρο

19:30 Αστυνομικά

Κυριακάτικη τραγωδία: Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής που έπεσε σε χαράδρα στη Λεμεσό

19:13 Αστυνομικά

Εντοπίστηκαν οι ανήλικες που απουσίαζαν από την οικία τους στη Λεμεσό εδώ και είκοσι μέρες

19:06 Ελλάδα

Ιανός: Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

18:52 Ελλάδα

Στα 170 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και επτά θάνατοι

23:40 Αθλητικά

Η περηφάνια και ο γενναίος Μπεργκ!

18:30 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε χαράδρα κατέληξε μοτοσικλετιστής στη Λεμεσό

18:11 Κύπρος

Άτομο θετικό στον ιό δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις της ομάδας ιχνηλάτησης - Αναλυτικά οι πληροφορίες για τα δέκα νέα κρούσματα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App