Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:10 OMEGA NEWS LIVE

H τοποθέτηση του ΚΕ για δημοσιεύματα που αφορούν τον ΠτΔ- «Λιβελλογραφήματα, τα οποία στοχοποιούν την Κύπρο

Σε λιβελλογραφήματα, τα οποία στοχοποιούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη αλλά και την Κύπρο και που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελλογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τα όσα αναφέρονται ως 'ευρήματα' σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει, όμως, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελλους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου.

Όσον αφορά ανάλογη ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, τα σχετικά ερωτήματα που θέτει μπορεί να απαντηθούν μέσα από δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε αρμόδιος Υπουργός κ. Νεοκλής Συλικιώτης εξηγώντας πώς και γιατί παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα για την οποία γίνεται λόγος στην εφημερίδα Cyprus Weekly το 2010. Στις δηλώσεις του εκείνες  που είχε αναπαράγει σε δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα TheGuardian στις 18 Μαρτίου 2013 ο κ. Συλικιώτης υπογράμμιζε ότι η συγκεκριμένη υπηκοότητα είχε παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση επειδή 'πρόσφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του' και ότι 'συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την πολιτογράφηση'».

Οι αναφορές στα δημοσιεύματα

Επικαλούμενο στοιχεία της διαλυθείσας (από το 2013) λιθουανικής τράπεζας Ukio Bankas, τα οποία όμως δεν δίνει αυτούσια στη δημοσιότητα, η πλατφόρμα Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) συνδέει το δικηγορικό γραφείο Νικ. Χρ. Αναστασιάδης με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Troika Laundromat.

H Troika Laundromat είναι το πιο πρόσφατο ερευνητικό κατόρθωμα του OCCRP, το οποίο αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο στον ιστότοπο του OCCRP. Για εκείνη την έρευνα, εντός της οποίας εντάσσεται το προχθεσινό δημοσίευμα του OCCRP για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο Νικ. Χρ. Αναστασιάδης, το OCCRP ισχυρίστηκε ότι είχε στη διάθεσή του τη μεγαλύτερη διαρροή τραπεζικών δεδομένων στην ιστορία. Σύμφωνα με το OCCRP, το σχήμα ξεπλύματος χρήματος της Troika Laundromat εμπλέκει 70 off-shore εταιρείες-κελύφη που διακίνησαν εκτός Ρωσίας και καθάρισαν 3,5 δισ. ευρώ περίπου τα δέκα χρόνια μέχρι το κλείσιμο της λιθουανικής Ukio Bankas το 2013.

Η νομιμότητα της προέλευσης αυτών των ρωσικών χρημάτων παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg (ημερ. 7/3/2019), το OCCRP πέτυχε να αποδείξει ότι οι συναλλαγές μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα 3,5 δισ. ευρώ ήταν πλαστές. Σε μία από αυτές τις συναλλαγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ημερ. 14/8/2019 του OCCRP, ενεπλάκη το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, ενόσω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν επικεφαλής του γραφείου, πριν να εκλεγεί Πρόεδρος το 2013.

Στο ουσιαστικό περιεχόμενό του, το δημοσίευμα παραπέμπει σε «τεκμήρια που διέρρευσαν από τη λιθουανική τράπεζα Ukio Bankas», σύμφωνα με τα οποία εντοπίζονται οι πηγές χρημάτων της περιβόητης ρωσικής εταιρείας Delco, που πρωταγωνιστεί στο Troika Laundromat. Μία από τις εταιρείες που βοήθησαν στο ξέπλυμα την Delco (η οποία συνδέεται με Ρώσους ολιγάρχες, όπως ο εκ των απορρήτων του Προέδρου Πούτιν, βιολοντσελίστας Σερτζέι Ροντούλγκιν), η Matias Co Ltd συνδέεται με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη. Σύμφωνα με το OCCRP, το γραφείο Αναστασιάδη μέσω της Imperium Nominees Ltd ίδρυσε τη Matias Co Ltd, η οποία το 2007 προχώρησε σε συμφωνία για την αγορά, έναντι 220 εκατ. ευρώ, της εταιρείας Energostroyinvest Holding, η οποία τότε ήταν η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών δικτύων και μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία.

Αγοράστρια τής εν λόγω εταιρείας (έναντι 220 εκατ. ευρώ) ήταν μία από τις τρεις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στο Troika Laundromat, με το OCCRP να υποστηρίζει ότι η πραγματική αξία της αγοραπωλησίας ήταν 2 δισ. δολάρια. Αγοραστής, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το OCCRP, ήταν ο Ρώσος ολιγάρχης Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Το OCCRP επικαλείται εκ νέου στοιχεία από τη διαλυθείσα λιθουανική τράπεζα, για να καταγράψει ότι Αμπράμοφ και Αναστασιάδης είχαν εμπλοκή στην εν λόγω αγοραπωλησία.

LIVE
LIVE

19:03 Αστυνομικά

Προσοχή: Χάθηκαν τα ίχνη 27χρονης στη Λευκωσία

18:34 Κόσμος

Έφηβη ζει τη δική της «Μέρα της Μαρμότας»: Χάνει τη μνήμη της κάθε δύο ώρες

18:18 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μπαίνουν και οι καθηγητές στον χορό των απεργιών

18:15 Κόσμος

Τα πρώτα ευρήματα για τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – Τρελή κούρσα των τιμών

18:04 Ελλάδα

Ο βιαστής της Κέρκυρας με είχε αιχμάλωτη 14 ώρες και με βίασε πέντε φορές, εξομολογείται θύμα του

19:00 Αθλητικά

«Κάτω τα χέρια από την Αμμόχωστο»!

17:56 Κύπρος

Ελεγκτική Υπηρεσία: 84 ΠΕΠ υπέβαλαν εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, σε 2 δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο

17:45 Κύπρος

Μια ανάσα πριν το απόλυτο ρεκόρ βροχών η Κύπρος – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στο kitasweather

17:37 Κύπρος

Πληροφορίες απο τον Χάρη Γεργιάδη για τους μισθούς των κληρικών ζητά η Βουλή

17:08 Κύπρος

«Ο γιος μας μετάνιωσε και ζητάμε συγνώμη»-  Ιδού η επιστολή του πατέρα του 16χρονου που κατέβασε τη σημαία  στη Λύση

16:27 Κύπρος

Νέα σημαία της Τουρκίας πήρε στο σχολείο στη Λύση ο «πρωθυπουργός» Τατάρ

18:45 Αθλητικά

ΒΙΝΤΕΟ: Η παρακάμερα της 3άρας

15:52 Κόσμος

Κλιμακώνεται η ένταση: Το Ιράν συνέλαβε πλοίο για παράνομη διακίνηση καυσίμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

15:46 Κύπρος

Προβλήματα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού διαπιστώνει η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

15:43 Κύπρος

Μάνα και κόρη για σύλληψη στη Μόρφου: «Δεν μας πήγαν δικαστήριο  - Πήραν μόνο τα κινητά μας»

15:31 Κόσμος

Βίντεο:  Τρένο εμβολίζει παγιδευμένο στις ράγες λεωφορείο

15:12 Αστυνομικά

Ανήλικοι που εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα στην Κύπρο –  Τι λένε οι αριθμοί

18:35 Αθλητικά

Το κρύψιμο της μπάλας κι η κούρσα του Εζρά (βίντεο)

15:02 Lifestyle

Ξέσπασε σε κλάματα ο Κύπριος ηθοποιός στον αέρα - «Εν τζιαι ήθελα να τον κλαμουρίσω»

14:46 Κύπρος

Έτοιμαστείτε για νέες βροχές και καταιγίδες

Όλη η ενημέρωση σε ένα App