Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 13:15 ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ LIVE

Το αργότερο αρχές Οκτωβρίου παραδίδονται έβδομος και όγδοος τόμος του Φακέλου Κύπρου

Τη σύσσωμη και στιβαρή συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς την Κύπρο, "σε αυτή τη φάση πυκνών εξελίξεων και πυκνών προκλήσεων", σε σχέση με το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα του Φακέλου της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε πως ο έβδομος και ο όγδοος τόμος θα παραδοθούν το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. «Είμαστε πανέτοιμοι σχεδόν για τον έβδομο και όγδοο τόμο και συνεχίζουμε με καλπασμό για τους επόμενους τόμους με προοπτική κάθε έξι ή εφτά εβδομάδες να ολοκληρώνεται και ένας», σημείωσε.
 
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης του το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως όσο πυκνές και αν είναι οι εξελίξεις και όσο πυκνές και εάν είναι οι προκλήσεις σε σχέση με το Κυπριακό, τόσο πυκνότερη γίνεται η συμπόρευση και η ταύτιση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου «ώστε παρά τις δυσχέρειες και τις αντιξοότητες ο στόχος να παραμένει ορατός και να μην αποτελεί σισύφεια προοπτική, αλλά να αποτελεί μια προοπτική για την οποία μαζί αξίζει να συνεχίσουμε να το παλεύουμε».
 
Υπογράμμισε ακόμη πως «θα συνεχίσουμε και την προσπάθεια που κάνουμε στο πλαίσιο των κοινοβουλίων μας με γειτονικές χώρες, γειτονικά κοινοβούλια, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ώστε να παίξουμε τον ρόλο μας στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων και με τις γειτονικές χώρες, βοηθώντας έτσι με το δικό μας τρόπο, τα κοινοβούλια, τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Τασούλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι η συνεργασία μας όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα αναβαθμιστεί και θα πολλαπλασιαστούν και οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθούμε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Φακέλου της Κύπρου είπε πως υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να γίνει, αναφερόμενος στον στόχο του να δοθούν τα στοιχεία που υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων και χρειάζονται κάποια αξιολόγηση «αλλά και να συνεχίσουμε την προσπάθεια όπως συμφωνήσαμε για να βρούμε και από άλλες πηγές», και από άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Άμυνας και για το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από ιδιώτες.
 
Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο είναι επίσκεψη συμπαράστασης, συνεργασίας, συνέχισης του έργου που τα δυο κοινοβούλια έχουν αποφασίσει από πολύ καιρό, αλλά και προσθήκης νέων στόχων συνεργασίας.
 
Επεσήμανε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι άριστες και αδελφικές, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο να προσθέσουμε στο καλό των σχέσεων, υπάρχει όμως υποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτές τις καλές σχέσεις για περισσότερα και πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα και αυτό είναι που έχουμε πει και έχουμε συμφωνήσει, ότι μπορούμε να φέρουμε περισσότερα αποτελέσματα για το καλό όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της περιοχής και της Ευρώπης».
 
«Η δραστηριότητά μας στην περιοχή ενισχύσει την ελπίδα για ειρήνη στην περιοχή. Οι εργασίες μας εντός ΕΕ και οι συνέργειες μας θα βοηθήσουν την Ευρώπη» να γίνει καλύτερη, επεσήμανε.
 
Πρόσθεσε πως Ελλάδα και Κύπρος «εργαζόμαστε και για τις χώρες μας αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή και μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως βρίσκεται στην Κύπρο έπειτα από την πρόσκληση του κ. Συλλούρη για να επιβεβαιώσει την άριστη συνεργασία των δυο κοινοβουλίων «αυτή τη γόνιμη σκυταλοδρομία κοινών προσπαθειών, κοινών αγώνων, κοινών επιδιώξεων για το καλό των Ελλήνων και των Κυπρίων μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια στα οποία οι χώρες μας πλάθουν το σύγχρονο μύθο της ζωής τους».
 
Είπε πως οι Έλληνες και οι Κύπριοι, ειδικά σε αυτή τη φάση που η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται σε απαράδεκτη έξαρση, ως απάντηση δεν έχουν μόνο το δίκαιο των απόψεών τους, το δίκαιο των θέσεών τους, "έχουν και την περίφημη συμπόρευσή τους".
 
«Αυτή η συμπόρευση δεν είναι ένα λεκτικό καταφύγιο συμπαθητικό για να πάμε στην επόμενη φράση. Αυτή η συμπόρευση είναι η ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα της ιστορίας», σημείωσε.
 
Βρίσκομαι εδώ, πρόσθεσε «ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ως εκπρόσωπος δηλαδή του ανώτατου δημοκρατικού σώματος της Ελλάδας που συνταγματικά εκφράζει τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, για να δηλώσω σεμνοπρεπώς και αποφασιστικώς ότι ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό της Κύπρου και σε αυτή τη φάση και θα είμαστε δίπλα σας μέχρι  την τελική δικαίωση».
 
Είπε εξάλλου πως συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο κοινοβουλίων, προσθέτοντας πως «η συνεργασία σε αυτό τον τομέα θα συνεχιστεί και σύντομα θα έχω  τη χαρά να σας έχω και στην Αθήνα για να δούμε και από εκεί τη συνέχει αυτής της εθνικά γόνιμης σκυταλοδρομίας, στην οποία είμαστε αποφασιστικά μπλεγμένοι».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τον Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Συλλούρης είπε πως ήταν το πρώτο θέμα που συζήτησαν.
 
Πρόσθεσε πως όχι μόνο θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια «αλλά συμφωνήσαμε και να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί και σε άλλες πηγές όπου μπορούμε να βρούμε στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα για τη γνώση των γεγονότων».
 
Ο κ. Τασούλας ανέφερε πως είπε στον κ. Συλλούρη ότι μέχρι αρχές Οκτωβρίου, ίσως και ενωρίτερα, θα σταλούν ο έβδομος και ο όγδοος τόμος, και πως είναι σε φάση ολοκλήρωσης το τύπωμά τους.
 
Ερωτηθείς για τους επόμενους τόμους, είπε πως οι επόμενοι θα σταλούν μέσα στο ρυθμό που προβλέπει η συμφωνία. Κάθε επόμενος τόμος χρειάζεται περίπου εφτά εβδομάδες, αυτός είναι ο ρυθμός, σημείωσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

12:01 Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνετρίβη αεροσκάφος της Ariana Afghan Airlines

11:58 Πολιτική

Αρχές Φεβρουαρίου ο Ακιντζί ανακοινώνει αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες παράνομες εκλογές

11:53 Κύπρος

Σε επιφυλακή το Υπουργείο Υγείας για τον νέο κοροναϊό-Τι είπε ο Κ. Ιωάννου

11:51 Κόσμος

Μητέρα γέννησε και έβαλε το μωρό της στο πλυντήριο

11:28 Πολιτική

Προς αναπομπή ο νομός για τις παρακολουθήσεις; Τι επισήμανε ο Υπ. Δικαιοσύνης μετά το Υπουργικό

11:55 Αθλητικά

LIVE: Η διάσκεψη του Σταύρου Παπασταύρου

11:12 Ελλάδα

Παναγιωτόπουλος: Αν η Τουρκία παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» η Ελλάδα θα αντιδράσει

11:10 Οικονομία

Σε ενισχυμένη παρακολούθηση για ξέπλυμα έξι χώρες-Όχι η Κύπρος

11:08 Αστυνομικά

Σε σύσκεψη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας κλιμάκιο της UEFA

11:03 Lifestyle

«Είναι Αλήθεια» - Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 20:30

10:58 Lifestyle

Το Κόκκινο Ποτάμι: Ο Παυλίδης έρχεται αντιμέτωπος με θανάσιμο κίνδυνο και η Ιφιγένεια γνωρίζει τους γονείς του Αλή

11:44 Αθλητικά

Κόμπι Μπράιαντ: Η τελευταία επικοινωνία με το ελικόπτερο που συνετρίβη - «Πετάτε πολύ χαμηλά...»

10:58 Αστυνομικά

«Πέσανε πάνω μου σαν λύκοι και με βιάζανε με τη σειρά»... Η 19χρονη Βρετανή για την υπόθεση Αγ.Νάπας

10:53 Lifestyle

Γιάννης Σπαλιάρας για τη νοσηλεία του στο Ιράν: Είμαι κοινωνικός, δίνω χέρι σε ανθρώπους, μαϊμούδες, άλογα

10:37 Αστυνομικά

Άφαντη εδώ και 48 ώρες 15χρονη στη Λεμεσό-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

09:55 Ελλάδα

Πυροβολισμοί με έναν νεκρό στον Διόνυσο

09:44 Scitec

Δυο-δυο στον μαγνητικό τομογράφο

11:40 Αθλητικά

Ταξιδεύει Μαγιόρκα ο Κούτρης

09:40 Κύπρος

Για εγχείρηση στο ήπαρ μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Αρχιεπίσκοπος

09:29 Κόσμος

Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία-Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι

Όλη η ενημέρωση σε ένα App