Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 LIVE BOOTH | 16:00 FAKATE ΤΟΥΣ LIVE

Πρόεδρος Αναστασιάδης για κλείσιμο οδοφραγμάτων: «Υπάρχουν πέραν των τριών χιλιάδων Ιρανών φοιτητών»

Δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα Σάββατο (29/02) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις από το κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου γηπέδου της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός".
 
Μελετήσαμε ακόμα και την πολιτική παρερμηνεία, είπε και υπέδειξε ότι "δεν υπήρχε επιλογή για αποτελεσματικότερο έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή".
 
" Υπάρχουν πέραν των τριών χιλιάδων Ιρανών φοιτητών και είναι καλά γνωστό ότι το Ιράν είναι μια από τις πλέον επηρεασθείσες περιοχές. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών, είναι και ο αριθμός των συγγενών. Και δεν είναι μόνο οι Ιρανοί", συμπλήρωσε.
 
Γι αυτό και προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος, συνέχισε, κρίθηκε ότι προσωρινά θα ήταν σημαντικό να ελέγξουμε καλύτερα τους εισερχόμενους αλλά και εξερχόμενους.
 
Σημείωσε δε πως "δεν είναι μόνο μέτρο, όπως εξήγησα και στον κ. Ακιντζί, για προστασία των Ελληνοκυπρίων αλλά και της τ/κ κοινότητας την ίδια ώρα, από τους διερχόμενους στα οδοφράγματα και τους επισκεπτόμενους την κατεχόμενη γη μας".
 
Σε ερώτηση για τη συνομιλία που είχε με τον Τ/κ ηγέτη, και κατά πόσο ενέκρινε την απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι  "δεν είναι θέμα αν αποδέχθηκε ή όχι. Ήταν μια φιλική κουβέντα οπωσδήποτε".
 
" Είπε καλύτερα να μην λαμβάνονταν τα μέτρα ή ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα. Είπα όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και αναφέρθηκα σε γεγονότα τα οποία δεν αμφισβήτησε, για τις πληθυσμιακές μετακινήσεις εννοώ", συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο για αποτελεσματικότερο έλεγχο και υπογράμμισε πως "δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού".
 
 Όσον αφορά στις αφίξεις μεταναστών που ενδεχομένως να φτάνουν και μέσω κατεχομένων, ο ΠτΔ είπε πως η Κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι "η γραμμή αντιπαράθεσης είναι 180 τόσα χιλιόμετρα" και πως "η δια θαλάσσης ελεύσεις είναι κάτι που και εξ υποχρεώσεως θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια".
 
Κάνουμε, πρόσθεσε, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτρέψουμε μεγάλες ροές οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ σε αιτητές πολιτικού ασύλου, σε σχέση με τον πληθυσμό της.
 
"Καμία των υπολοίπων χωρών, παρά τις χιλιάδες που δέχονται των μεταναστών ή προσφύγων, δεν ξεπερνά το 1%. Στην Κύπρο έχουμε 3,5% σε σχέση με τον πληθυσμό μας, αιτητές πολιτικού ασύλου", ανέφερε και δήλωσε πως, σε συνεννόηση με την ΕΕ, θα ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα επισπεύσουν την εξέταση των αιτήσεων των όσων αιτούνται πολιτικό άσυλο.

LIVE
LIVE

14:35 Κύπρος

Κραυγή απόγνωσης γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες – Βάσανο και ταλαιπωρία η υποχρεωτική χρήσης μάσκας

14:10 Κύπρος

Επιμένει ο Κωστρίκης για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο

13:59 Κόσμος

Ναυάγησαν σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό και σώθηκαν χάρη στο SOS που έγραψαν στην άμμο

13:50 Πολιτική

Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για το θέμα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία

13:48 Κύπρος

Ικανοποιημένη η Γιολίτη από την εικόνα στο αεροδρόμιο Πάφου

14:55 Αθλητικά

Ο ΚΟΑ τίμησε τους πεσόντες του αθλητισμού

13:44 Κύπρος

Πάνω από 27.000 τεστ μέχρι σήμερα στα κυπριακά αεροδρόμια

13:15 Scitec

TikTok: Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εκφοβισμό» με την αναγκαστική πώληση του δικτύου

13:10 Κύπρος

Προς λήψη στοχευμένων μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων

13:06 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

12:44 Κόσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Μη με πυροβολήσετε» - Νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

14:50 Αθλητικά

Συνεδριάζουν μετά τις αντιδράσεις!

12:27 Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα

12:23 Κύπρος

ΚΕΒΕ: Να σταματήσει η δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που υπάρχουν κρούσματα COVID-19

12:04 Κύπρος

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο – Από τα μηδενικά στα διψήφια και βάλε κρούσματα

12:01 Υγεία

Κορωνοϊός: Οι μελέτες με τεστ αντισωμάτων ίσως υποτιμούν την πραγματική ανοσία

11:45 Κύπρος

Διαφωνεί ο Καραγιάννης για Λεμεσό: Δεν υπάρχει 2ο κύμα, αλλά έξαρση κρουσμάτων

14:50 Αθλητικά

Συνεδριάζουν μετά τις αντιδράσεις!

11:37 Αστυνομικά

Καταγγελίες και πρόστιμα για τους «ξεροκέφαλους» της καραντίνας

11:29 Κύπρος

Οι τρεις κατηγορίες χωρών - Τι προνοείται για τους επιβάτες από την κάθε κατηγορία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App