Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 LIVE JUST THE 2 OF US | 01:10 Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ LIVE

Δεν παρέδωσε το εφάπαξ και αποκεφάλισαν τον Λαμάρη στο ΑΚΕΛ

Ο ΠΕΛΕΚΥΣ του ΑΚΕΛ έπεσε πρόσφατα σε άλλο ένα ηγετικό στέλεχός του, τον Γιάννο Λαμάρη. Τον απέβαλε από όλα τα κομματικά αξιώματα που κατείχε, δηλαδή από μέλος του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής κά. Ο λόγος; Η μεταξύ τους διαφορά στο ποιος θα καρπωθεί το φιλοδώρημα (ή αποζημίωση ή εφάπαξ) που πήρε ο κ. Λαμάρης όταν αποχώρησε από τη Βουλή. Το κόμμα ή ο κ. Λαμάρης; Αναλυτικά:

Ο κ. ΛΑΜΑΡΗΣ διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ για τρεις θητείες, από το 2001 έως το 2016. Δεν επαναδιεκδίκησε εκλογή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές καθώς το καταστατικό του ΑΚΕΛ απαγορεύει την υποψηφιότητα προσώπων που συμπλήρωσαν τρεις θητείες. Ήταν από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, μάλιστα στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας εθεωρείτο το βαρύ πυροβολικό του ΑΚΕΛ και ήταν αυτός που στήριζε – υποστήριζε την πολιτική του κόμματος κυρίως εντός Βουλής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κά.

ΟΤΑΝ αποχώρησε από τη Βουλή ως εκ της 15ετούς θητείας του έλαβε σαν αποζημίωση περίπου το ποσό των 174.000 ευρώ. Ποσό το οποίο αρνήθηκε να δώσει στο ΑΚΕΛ, όπως προνοεί το καταστατικό, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από τα συλλογικά σώματα του κόμματος.

ΠΑΛΙΑ, το καταστατικό του ΑΚΕΛ έλεγε ότι τα στελέχη του κόμματος που αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα δεν πρέπει ούτε να κερδίζουν αλλά ούτε και να ζημιώνουν. Ως εκ της αρχής αυτής το ΑΚΕΛ έπαιρνε όλο το ποσό της αποζημίωσης και στη συνέχεια επέστρεφε το ίδιο κάποιο μικρό ποσό στον ενδιαφερόμενο. Λόγω όμως έντονων αντιδράσεων το ΑΚΕΛ αναγκάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του έτσι ώστε βουλευτής που αποχωρεί από το αξίωμα να παίρνει το 15% της αποζημίωσης και το υπόλοιπο ποσό να πηγαίνει στο κόμμα.

ΜΕΡΙΚΟΙ από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ που αρνήθηκαν να δώσουν την αποζημίωσή τους στο κόμμα, όταν αποχώρησαν από τη Βουλή, και τιμωρήθηκαν με αφαίρεση των κομματικών αξιωμάτων τους, ήταν: Γιώργος Χριστοδουλίδης, Θάσος Μιχαηλίδης, Κυριάκος Τυρίμος, Γ. Χατζηγεωργίου κά. Ωστόσο υπάρχουν και στελέχη του ΑΚΕΛ που ενώ αρνήθηκαν να δώσουν την αποζημίωσή τους στο κόμμα, δεν υπέστησαν καμιά τιμωρία. Πχ ο Δημήτρης Κοντίδης, πρώην δήμαρχος Λεμεσού. Κάτι που δημιούργησε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η ΠΙΟ πάνω τακτική του ΑΚΕΛ δημιουργεί και ανισότητες στο κόμμα. Δηλαδή: Τα στελέχη του που εκλέγονται στη Βουλή, δεν εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα να έχουν δύο πηγές εσόδων (τις απολαβές της Βουλής αλλά και τις απολαβές από τις ιδιωτικές εργασίες τους). Επίσης  βάζουν και κοινωνικές ασφαλίσεις για τη βουλευτική τους θητεία αλλά και κοινωνικές ασφαλίσεις για την ιδιωτική απασχόλησή τους. Έτσι όταν αποχωρήσουν από τη Βουλή δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, τουναντίον τα έχουν οικονομήσει. Και όταν συμπληρώσουν το 60ο  έτος παίρνουν τη σύνταξη της Βουλής αλλά και τη σύνταξη των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ο κ. ΛΑΜΑΡΗΣ είναι από τους …άτυχους. Πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν για λίγα χρόνια ασφαλιστής. Επάγγελμα που εγκατέλειψε όταν εκλέγηκε βουλευτής. Συνεπώς, οι απολαβές του ήταν μόνο αυτές της Βουλής, ενώ δεν είχε κοινωνικές ασφαλίσεις από οποιαδήποτε άλλη εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, όταν αποχώρησε από βουλευτής απολαμβάνει τη σύνταξη της Βουλής (γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1955)  συν ένα μικρό ποσό από τις κοινωνικές ασφαλίσεις που πρόλαβε να βάλει όταν ήταν ασφαλιστής. Συνεπώς έκρινε ότι το ποσό της αποζημίωσης που πήρε αποχωρώντας από τη Βουλή (τις 174.000 ευρώ) το εδικαιούτο όλο, όπως και έπραξε, με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με το κόμμα και να αποβληθεί από τα συλλογικά όργανα.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ πως πριν εκλεγεί βουλευτής ο κ. Λαμάρης διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας της ΕΔΟΝ Λεμεσού, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής και της Επαρχιακής Γραμματείας ΑΚΕΛ Λεμεσού και δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού για δύο θητείες (στη δεύτερη θητεία του ήταν υπεύθυνος της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ). Είναι έγγαμος με τη Νίκη Παπαϊωάννου και έχουν δύο κόρες.

Πόση είναι η σύνταξη και πόσο το φιλοδώρημα

Κατάργηση του Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων για τους βουλευτές εισηγείται η Ελεγκτική Υπηρεσία

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε επανειλημμένες εκθέσεις της εισηγείται, χωρίς να εισακούεται, την κατάργηση του Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων για τους βουλευτές και όλους τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους, όπως εφαρμόζεται για τους νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία από το 2011.

Σύμφωνα επίσης με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η σύνταξη και το φιλοδώρημα βουλευτή με μία βουλευτική θητεία (60 μήνες) ανέρχεται σε €1.352 μηνιαίως και €75.729 αντίστοιχα, ενώ για βουλευτή που συμπλήρωσε δύο βουλευτικές θητείες (120 μήνες) η σύνταξη ανέρχεται σε €3.306 μηνιαίως και το φιλοδώρημα σε €185.115.

Το πιο πάνω φιλοδώρημα που λαμβάνουν ο πρόεδρος και τα μέλη της Βουλής δεν υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στους κρατικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τους οποίους οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό ή φιλοδώρημα κερδίζεται με υπηρεσία από την 1.1.2013 και μετά, υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος.

Τάκης Αγαθοκλέους – ΑΛΗΘΕΙΑ

LIVE
LIVE

22:13 Lifestyle

MasterChef - Μαρία Μπέη: Ο Δημήτρης Μπέλλος, οι γονείς της και το GNTM - VIDEO

21:56 Κόσμος

Οι ΗΠΑ προανήγγειλαν κυρώσεις κατά των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream -2 και Turkish Stream

21:39 Υγεία

Επιδημιολόγος: To δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη

21:19 Οικονομία

Πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα των Κυπρίων λόγω κορωνοϊού – Τα στοιχεία της έρευνας του Κοινοβουλίου

20:35 Οικονομία

Έβαλαν την Κύπρο σε «μαύρη λίστα» οι διοργανωτές ταξιδιών – Δεν θέλουν τα τεστ – VIDEO

22:20 Αθλητικά

Διπλό η Τότεναμ, σοκ για Γουλβς!

20:18 Πολιτική

Είδε Σπέχαρ και ζήτησε εξηγήσεις ο Πρόεδρος – Απαίτησε αντικειμενικότητα – VIDEO

20:07 Κύπρος

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντός της νεκρής ζώνης παρά το χωριό Ποταμιά

19:57 Agora

Η AEGEAN συνεργάζεται με το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για το πρόγραμμα τακτικών προληπτικών ελέγχων COVID-19 στα πληρώματα καμπίνας και εργαζομ

19:40 Αστυνομικά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Τρία πρόσωπα στο νοσοκομείο από την καραμπόλα στον αυτοκινητόδρομο

19:04 Κύπρος

Κανένα κρούσμα σήμερα στα κατεχόμενα από 1.043 ελέγχους

21:40 Αθλητικά

ΚΛΙΚ από τις Πλάτρες

19:03 Κύπρος

Νέα πυρκαγιά εντός νεκρής ζώνης - Υπό έλεγχο η πυρκαγιά Δένειας -Κοκκινοτριμιθιάς

18:50 Ελλάδα

Ελλάδα: 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

18:30 Κύπρος

Επηρεάστηκαν υποστατικά και περιφράξεις κατοικιών από την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δένεια -Κοκκινοτριμιθιά

18:25 Οικονομία

Οριακή άνοδο κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ

18:16 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πυρκαγιά πλησίον κατοικημένης περιοχής ανάμεσα σε Δένεια και Κοκκινοτριμιθιά – Ενισχύονται οι δυνάμεις

21:35 Αθλητικά

LIVE: ΑΕΚ -ΠΑΟΚ

17:52 Κύπρος

Ταξιδιώτης και επαφή υπαλλήλου σε γυμναστήριο στη Λεμεσό τα δύο νέα κρούσματα στην Κύπρο

17:38 Κύπρος

ΤΩΡΑ: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Όλες οι πληροφορίες

Όλη η ενημέρωση σε ένα App