Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:10 OMEGA NEWS LIVE

Έτσι θα διανεμηθούν τα εμβόλια στην ΕΕ - Όλα όσα συμφώνησαν χθες οι 27

Η στρατηγική εμβολίων και εξετάσεων, αλλά και τα μέσα εντοπισμού κρουσμάτων, στη βάση των χθεσινών προτάσεων της Κομισιόν, με στόχο το συντονισμό και την μείωση των επιπτώσεων στην κοινή αγορά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ. 

Όλα τα Κράτη Μέλη θα λάβουν τα εμβόλια ταυτόχρονα και με βάση την αναλογία του πληθυσμού τους, συμφώνησαν οι 27, οι οποίοι θα στείλουν τα εθνικά τους εμβολιαστικά σχέδια στην Κομισιόν για έλεγχο. 

Οι 27 συμφώνησαν σε αναλογική κατανομή των εμβολίων μεταξύ των Κρατών Μελών, αλλά και στα συγκεκριμένα κριτήρια της εμβολιαστικής προτεραιότητα, τις διοικητικές λεπτομέρειες της μεταφοράς, της διανομής και της συντήρησης των δόσεων των εμβολίων που θα παραληφθούν, και την πολιτική επικοινωνίας προς τον πληθυσμό για την ανάγκη εμβολιασμού. 

“Αναμένουμε ένα ή περισσότερα εμβόλια”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πληροφόρησε τον Τύπο και για τη σύγκλιση των 27 σε σχέση με τη δημιουργία κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών στην ΕΕ και διαλειτουργικότητας των εφαρμογών εντοπισμού επαφών κρουσμάτων. Ο Πρόεδρος ανέφερε και την απόφαση για την αύξηση των τεστς. 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι “βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”, στο “δεύτερο κύμα” και πως οι αριθμοί των κρουσμάτων, αλλά και η πίεση των νοσοκομείων εντείνεται. “Σε αυτή τη συγκυρία η αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ”, σημείωσε ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ως θετικό στοιχείο ότι η αύξηση των ασθενών σε εντατικές και οι θάνατοι δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό του πρώτου κύματος, καθώς η υγειονομική κοινότητα έχει πλέον καλύτερη κατανόηση της νόσου και της αντιμετώπισής της. 

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 229 εκ.ευρώ της διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών, και ζήτησε από τα ΚΜ την άμεση και έγκαιρη μετάδοση των δεδομένων τους προς τον ECDC για να γίνεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η κατανομή των ασθενών διασυνοριακά. Η Πρόεδρος κάλεσε και προς την επικοινωνία σε επίπεδο γνώσης μεταξύ των ΚΜ, ανακοινώνοντας ομάδα ειδικών που θα διαδραματίσει αυτό το ρόλο σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε τη συμφωνία των 27 για γρήγορη πιστοποίηση των γρήγορων τεστ αντιγόνου σε επίπεδο ΕΕ, που θα επιτρέψει την γρήγορη αναγνώριση των αποτελεσμάτων σε όλα τα ΚΜ. Σημείωσε δε ότι αυτό θα βοηθήσει τα μαζικά τεστς και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην εσωτερική αγορά.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στη συμφωνία για διασύνδεση εφαρμογών εντοπισμού, αλλά και την πρωτοβουλία της Κομισιόν για κοινή φόρμα εντοπισμού επιβατών, την οποία θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο. 

“Να φοράτε μάσκα, να αποφεύγετε τα πλήθη, να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους με κακό αερισμό”, συνέστησε η Πρόεδρος.

Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν  εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς τη Γαλλία και την ενότητα όλων ενάντια στο φανατισμό και τη βία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να συνέστησε τους 27 αυστηρότερα μέτρα περιορισμού του ιού στο εσωτερικό, με στόχο να “σωθεί” η σεζόν των Χριστουγέννων, αναγνωρίζοντας ωστόσο την κόπωση των πολιτών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ.Μητσοτάκης φέρεται να τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων σε σχέση με την ισλαμιστική τρομοκρατία και να δήλωσε ότι η ρητορική Ερντογάν περί σύγκρουσης των πολιτισμών αποτελεί συστημική απειλή για την Ευρώπη πολύ πέραν του στενού πλαισίου της Ανατολικής Μεσογείου. 

Πηγή ΚΥΠΕ
 

LIVE
LIVE

19:38 Κόσμος

Σοκαριστικές εικόνες στην Τουρκία: Υπό μυστικότητα στοιβάζουν φέρετρα νεκρών από κορωνοϊό σε λεωφορεία

19:04 Οικονομία

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για τα Ειδικά Σχέδια Νοεμβρίου του Υπ. Εργασίας

18:58 Κύπρος

Επτά κρούσματα ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα

18:33 Agora

Ο ΣΑΕΚ ενισχύει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με 36 κλίνες

18:25 Οικονομία

Νέα παράταση στην υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου και πληρωμής οφειλόμενου Φόρου

19:55 Αθλητικά

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ!

18:14 Αστυνομικά

Ακόμη μελετούν οι ανακριτές τα ευρήματα για τον θάνατο του Στυλιανού

18:02 Κύπρος

Εδώ θα γίνουν τα rapid test του Σαββάτου - Κατάλογος

17:50 Ελλάδα

2013 νέα κρούσματα και 101 θάνατοι την Παρασκευή στην Ελλάδα

17:05 Κύπρος

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό και στα κατεχόμενα

17:00 Ελλάδα

Κινηματογραφική ληστεία σε θυρίδες τράπεζας στην Ελλάδα – Εκατομμύρια η λεία των δραστών

19:55 Αθλητικά

ΧΟΡΕΨΕ!

16:40 Agora

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην Βραδιά του Ερευνητή

16:39 Οικονομία

Μείωση €132 στα κόκκινα δάνεια τον Ιούλιο

16:38 Οικονομία

Στο 2,19% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2019 στην ΕΕ, στο 0,63% στην Κύπρο

16:32 Κύπρος

Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν

16:21 Κύπρος

Έδωσε διευκρινίσεις και απάντησε σε ερωτήσεις για τα νέα μέτρα ο Καραγιάννης

19:35 Αθλητικά

«Είμαι σε καλά χέρια για να επιστρέψω το συντομότερο»

15:57 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τέλος από σήμερα το τεστ για μετακινήσεις από Λεμεσό και Πάφο

15:25 Κύπρος

Σημαντική διευκρίνιση για την ημερομηνία εφαρμογής των νέων μέτρων

Όλη η ενημέρωση σε ένα App