Τρίτη 20 Απριλίου 2021 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 16:35 STYLE ME UP LIVE

Συμφωνήθηκε αλλά δεν έκλεισε επίσημα η άτυπη πενταμερής – Δεσμευμένος στην Κύπρο ο Γκουτέρες

Συμφωνήθηκε μεν, δεν έχει δε ακόμα κλείσει επίσημα η άτυπη πενταμερής αφού οι προσκλήσεις δεν έχουν ακόμα σταλεί.

Ο Γενικός Γραμματέας, θέλει να συντηρήσει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη σύγκλησή της, λέγοντας στο νέο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, ότι για το διεθνή οργανισμό το κυπριακό δεν είναι... παγωμένο πρόβλημα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

"Δημιουργούμε τώρα τις συνθήκες για να συγκληθεί σύντομα η άτυπη συνάντηση 5+1, ούτως ώστε να αρχίσουμε μια σοβαρή διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. Θέλω να γνωρίζετε πόσο δεσμευμένοι είμαστε στην Κύπρο και το λαό της", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Θυμίζοντας, μάλιστα, τη δική του εμπλοκή  τόσο στο παρελθόν κατά την πορτογαλική προεδρία του συμβουλίου της Ευρώπης το 2000 ως πρωθυπουργός,όσο και τώρα ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ιδιαίτερα κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Η συζήτηση στο εσωτερικό, περιστρέφεται πλέον γύρω από την πολιτική ισότητα, μετά και την παρέμβαση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για να πάρουμε αυτά που θέλουμε, πρέπει να δώσουμε στους τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα είπε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, να συμφωνεί σε συνάντηση αποκλειστικά για το κυπριακό, στις 4 Μαρτίου.

Τι εστί όμως πολιτική ισότητα για το ΑΚΕΛ; Ο επικεφαλής του γραφείου κυπριακού και επί χρόνια μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής, μιλώντας στι OMEGA δείχνει ξεκάθαρα στη σύγκλιση που είχε επιτευχθεί μέχρι και το Κραν Μοντανά.

"Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι φεύγουν τα βέτο του συντάγματος του 60`, αυτή είναι σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ και στη θέση τους έρχεται μια θετική ψήφος στο υπουργικό συμβούλίο. Γιατί μια θετική στο υπουργικό; Εκεί περίπου θα είναι διπλάσιος ο αριθμός των ελληνοκύπριων υπουργών, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, αλλά απαιτείται τουλάχιστον μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφος."Αναφορικά με θέματα χαμηλής πολιτικής δεν θα έχουν θετική ψήφο σε όλα, μόνο σε μερικά από αυτά." `Όχι όμως στο υπουργικό", δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελέπης.

Σε περίπτωση μη διασφάλισης θετικής ψήφου σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως διεθνείς υποχρεώσεις, ή ομαλής λειτουργίας του κράτους για παράδειγμα προϋπολογισμός, είχε συμφωνηθεί η προσφυγή σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Εκεί πρέπει να επιστρέψουμε, τονίζει με νόημα ο Τουμάζος Τσιελεπής.

"Εαν έρθουμε τώρα και πούμε ότι πρέπει να συρρικνωθεί η θετική ψήφος στο υπουργικό, δεν οδηγούμαστε πουθενά και η τουρκική πλευρά έχει τα προσχήματα να μιλά για κάτι άλλο, για ισότητα δύο κυριαρχικών κρατών, εκεί είναι που πρέπει να επιστρέψουμε. Μέχρι το Κραν Μοντανά το ζήτημα είχε ουσιαστικά επιλυθεί, εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα και οι υπαναχωρήσεις", επισήμανε ο Τσιελέπης.

Σε ότι αφορά την πιθανή επιστροφή του στη διαπραγματευτική ομάδα που έχει συστήσει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο Τουμάζος Τσιελεπής ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ αρνήθηκε να βοηθήσει εαν του ζητηθεί. Ωστόσο, διαμηνύει, είναι διαφορετικό από τη συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα, καθώς  προϋποθέτει ύπαρξη ελάχιστων συγκλίσεων σε ότι έχει να κάνει με τον επιδιωκόμενο στόχο και τους χειρισμούς που πρέπει να γίνονται.

LIVE
LIVE

15:36 Κύπρος

Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα ανά επαρχία για τις φετινές Παγκύπριες εξετάσεις

15:27 Οικονομία

Χρηματοδότηση €13,5 εκατ. για στήριξη κυπριακών οινοποιείων

15:01 Πολιτική

Το Υπουργικό ενέκρινε τροποποίηση του εκλογικού νόμου για ονόματα κομμάτων και συνδυασμών

14:55 Κύπρος

Όλα τα σημεία για τα δωρεάν rapid test της Τετάρτης 21 Απρίλιου (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ)

14:42 Οικονομία

Πετρίδης προς κόμματα: Μας αφορά όλους το εθνικό πλάνο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

15:45 Αθλητικά

«Δεν θα αλλάξει κάτι στη Serie A»

14:30 Κύπρος

Υπουργικό: Απαλλαγή γεωργών από ενοίκια για τ/κ, κρατική και δασική γη το 2020 -21

14:27 Παραπολιτικά

Δεν έχει όρια

14:26 Παραπολιτικά

Ψευδοφάρμακα

14:26 Παραπολιτικά

Σύζυγος

14:17 Οικονομία

Να αντιμετωπίσουν το θέμα των κρατικών εγγυήσεων στη σωστή του διάσταση, καλεί τα κόμματα η Κυβέρνηση

15:35 Αθλητικά

Για άλλα τέσσερα χρόνια στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ο Γιώργος Κούμας

14:09 Κύπρος

Είδε ξανά τον Ιωάννου ο Αναστασιάδης – Ούτε μέτρα ούτε χαλαρώσεις για τώρα αλλά…

13:31 Κύπρος

Απορρίπτει δημοσιεύματα για την επιστημονική επιτροπή ο Τσιούτης - Τι θα συζητήσουν απόψε

12:42 Πολιτική

Την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του OMEGA για τις Βουλευτικές Εκλογές

12:39 Κύπρος

Προσοχή! Επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Δείτε για ποια πρόκειται

12:23 Αστυνομικά

Στο κεφάλι και το σώμα πέτυχαν τον Μαριούθκια – Λίγο μετά που εξασφάλισε την κίτρινη Λαμποργκίνι

15:30 Αθλητικά

Οι κάρτες του Πινέιρο!

12:07 Πολιτική

Κορυφώνεται η προετοιμασία της Λευκωσίας ενόψει άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη

12:05 Κύπρος

Αδυναμίες, ελλείψεις και λάθη διαπιστώνει η Ελ. Υπηρεσία για το Υπουργείο Υγείας

Όλη η ενημέρωση σε ένα App