Τρίτη 20 Απριλίου 2021 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 16:35 STYLE ME UP LIVE

Μπήκε στις ράγες η διαδικασία για την πενταμερή - Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας

Στην Κύπρο με στόχο να κλειδώσει τις λεπτομέρειες της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης φτάνει στην Κύπρο στις 7 Μαρτίου η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η νέα κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ σηματοδοτεί την τελική ευθεία προετοιμασίας για την διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 27 με 29 Απριλίου στη Γενεύη.

"Όντως η κα Λουτ θα φτάσει στην Κύπρο στις 7 Μαρτίου. Θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στις 8 Μαρτίου και μετά θα μεταβεί στην Αθήνα. Η παρουσία της στην Κύπρο είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται, των διπλωματικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από την άτυπη διάσκεψη που έχει συγκαλέσει ο γ.γ του ΟΗΕ", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα δίνει το στίγμα των επιδιώξεων του Αντόνιο Γκουτέρες χωρίς αυτή τη φορά να θέτει τον όρο ενός προβλέψιμου χρονικού ορίζοντα.

"Δεν είναι δουλειά μας να θέτουμε τελεσίγραφα. Ότι αν δεν το κάνετε, θα τα παρατήσουμε, αν δεν συμβεί κάτι. Αν κοιτάξετε την ροή των προσπαθειών μας για την Κύπρο, υπήρξαν θετικά, υπήρξαν και αποτυχίες. Η κυρία Jane Holl Lute είναι σε διαβουλεύσεις με τα μέρη. Πιστεύουμε ότι είναι στιγμή ευκαιρίας. Είναι μια άτυπη συνάντηση και ελπίζουμε πάρα πολύ να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα", ανέφερε ο Εκπρόσωπος Γ.Γ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Κατά την επίσκεψη της η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δυο πλευρών καθώς και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ θα αποχωρήσει στις 9 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση συνεχίζει πυρετωδώς την προετοιμασία και ετοιμάζει την τακτική που θα ακολουθήσει καθώς γνωρίζει πως αυτή τη φόρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη να θέτει στο τραπέζι την αποκέντρωση εξουσιών και τον Ερσίν Τατάρ να επιμένει στην κυρίαρχη ισότητα. Κόκκινη γραμμή για τη Λευκωσία η λύση εκτός συμφωνημένου πλαισίου.

ΟΡΑΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ

"Στην άτυπη συνάντηση, θα μοιραστούμε με ειλικρίνεια και εποικοδομητικά τις λεπτομέρειες για το νέο μας όρμα, το οποίο έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών και στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών", επισήμανε ο τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

"Οποιαδήποτε συζήτηση ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της ΔΔΟ, αντιλαμβάνεστε ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή", είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Με τον Υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει στο ίδιο ύφος πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην επίλυση του Κυπριακού δεσμεύονται από τα ίδια ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Σημαντικός στην όλη διαδικασία θεωρείται για την Λευκωσία και ο ρόλος της ΕΕ  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δηλώνει σήμερα πως η ΕΕ είναι δεσμευμένη να υποστηρίξει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Στο παρελθόν η ΕΕ έχει μετάσχει ως παρατηρητής και είμαστε ακόμα παρατηρητής σε αυτήν τη διαδικασία 5 + 1 σχετικά με την επίλυση του κυπριακού. Και είμαστε πολύ δεσμευμένοι ως ΕΕ επειδή πιστεύουμε πράγματι ότι μπορούμε να παίξουμε θετικό ρόλο, καρποφόρο ρόλο προκειμένου να υποστηρίξουμε όλες τις θετικές προσπάθειες με στόχο να έχουμε μεγαλύτερη πρόοδο στην περιοχή", τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

"Στην παρούσα συγκυρία θεωρούμε ως ιδιαίτερα καθοριστικό τον ρόλο και την εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αντιλαμβάνεστε ότι πέραν του γεγονότος ότι η ΚΔ είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ μετά και από μία ενδεχόμενη λύση του κυπριακού", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Για τον ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό αναμένεται να συζητήσουν ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέμπ Μπορέλ κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο στις 5 Μαρτίου.

 

LIVE
LIVE

16:00 Κύπρος

Έξω από τα δόντια ο Καραγιάννης: «Θετικοί βγαίνουν για ψώνια – Ξεχάσαμε τα μέτρα»

15:56 Κύπρος

Αρχίζει ο εμβολιασμός για τους 40-49 ετών - Ποιοι έχουν αύριο προτεραιότητα

15:36 Κύπρος

Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα ανά επαρχία για τις φετινές Παγκύπριες εξετάσεις

15:27 Οικονομία

Χρηματοδότηση €13,5 εκατ. για στήριξη κυπριακών οινοποιείων

15:01 Πολιτική

Το Υπουργικό ενέκρινε τροποποίηση του εκλογικού νόμου για ονόματα κομμάτων και συνδυασμών

16:15 Αθλητικά

ΕΦΙΑΛΤΗΣ

14:55 Κύπρος

Όλα τα σημεία για τα δωρεάν rapid test της Τετάρτης 21 Απρίλιου (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ)

14:42 Οικονομία

Πετρίδης προς κόμματα: Μας αφορά όλους το εθνικό πλάνο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

14:30 Κύπρος

Υπουργικό: Απαλλαγή γεωργών από ενοίκια για τ/κ, κρατική και δασική γη το 2020 -21

14:27 Παραπολιτικά

Δεν έχει όρια

14:26 Παραπολιτικά

Ψευδοφάρμακα

16:00 Αθλητικά

Θα έχει γκολ η ΑΓΓΛΙΑ (4άδα με gg)

14:26 Παραπολιτικά

Σύζυγος

14:17 Οικονομία

Να αντιμετωπίσουν το θέμα των κρατικών εγγυήσεων στη σωστή του διάσταση, καλεί τα κόμματα η Κυβέρνηση

14:09 Κύπρος

Είδε ξανά τον Ιωάννου ο Αναστασιάδης – Ούτε μέτρα ούτε χαλαρώσεις για τώρα αλλά…

13:31 Κύπρος

Απορρίπτει δημοσιεύματα για την επιστημονική επιτροπή ο Τσιούτης - Τι θα συζητήσουν απόψε

12:42 Πολιτική

Την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του OMEGA για τις Βουλευτικές Εκλογές

16:00 Αθλητικά

Όλα για τον τελικό, τα δεδομένα με Κβιλιτάϊα

12:39 Κύπρος

Προσοχή! Επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Δείτε για ποια πρόκειται

12:23 Αστυνομικά

Στο κεφάλι και το σώμα πέτυχαν τον Μαριούθκια – Λίγο μετά που εξασφάλισε την κίτρινη Λαμποργκίνι

Όλη η ενημέρωση σε ένα App