Τρίτη 20 Απριλίου 2021 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 16:35 STYLE ME UP LIVE

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής όδευσης του EastMed - Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στον ΠτΔ


Τα σύννεφα που είχαν δημιουργηθεί μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Αθήνα να συζητά με Αίγυπτο και Ισραήλ αλλαγή όδευσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed με παράκαμψη της Κύπρου,εν αγνοία της Λευκωσίας, έσπευσε να διαλύσει ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός μία εβδομάδα μετά.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανατασιάδης είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του πρώτου, και τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

ΟΥΔΕΙΣ ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

Σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει πως, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας βεβαίωσε πως καμία πλευρά ήγειρε θέμα ματαίωσης της κατασκευής του έργου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και διευκρίνισε ότι οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα, φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.

Έμμεσο, πλην σαφέστατο μήνυμα πως η όδευση του αγωγού δεν μπορεί να αλλάξει, έστειλε και ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης για άλλο ένα έργο τριμερούς, ενεργειακής συνεργασίας.Το EuroAsia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο, και αυτό έργο κοινού ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και από συμβολικής σκοπιάς, το γεγονός ότι συνδεόμαστε και φυσικά. Μιλάμε για δύο έργα. Πρώτο, και έχουμε ήδη υπογράψει μια διακρατική συμφωνία, και είναι φυσικά ο αγωγός αερίου East Mediterranean, και το άλλο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση, αναφέρει ο  υπουργός ενέργειας Ισραήλ, Γιουβάλ Στζεϊνίτζ.

Μέσω του μνημονίου, οι Υπουργοί συμφωνούν να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για να εξετάσουν τον σχεδιασμό και την πιθανή ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου, το οποίο θα συνδέει τα εθνικά ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών με καλώδιο μήκους 1,208 km  και δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού φορτίου μέχρι και  2,000MW.

Για την Κύπρο το EuroAsia Interconnector θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και, κατά συνέπεια, της εξάρτησής μας από τα συμβατικά καύσιμα, επισήμανε η υπουργός ενέργειας, Νατάσα Πειλίδου.

Με τον υπουργό ενέργειας της Ελλάδας, Κωστα Σκέρκα να αναφέρει πως, μαζί με τον αγωγό αερίου EastMed και την εξελισσόμενη συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας, πιστεύω ακράδαντα ότι το EuroAsia Interconnector μπορεί να αναδειχθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της συνεργασίας μας

Οι υπουργοί ενέργειας ανανεώνουν το ραντεβού τους αύριο στο Κάιρο και το Forum αερίου ανατολικής μεσογείου, με τον Γιουβάλ Στζεϊνίτζ να κάνει ειδική αναφορά για την μόνη... απούσα του φόρουμ, Τουρκία.

Είμαστε Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, αλλά είναι επίσης μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα μια άλλη χώρα, που βρίσκεται βόρεια απ’ εδώ, θα θελήσει να ενταχθεί στην περιφερειακή συνεργασία και να ζει ειρηνικά,με μια ωραία συνεργασία με τους υπόλοιπους μας και αυτό θα ήταν βεβαίως μια καλή εξέλιξη, αν μια μέρα γινόταν."

Είναι η πρώτη σύνοδος του φόρουμ μετά την έγκριση του καταστατικού του από τα ιδρυτικά του μέρη, ενώ υπάρχει αίτημα για διεύρυνση του από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παρατηρητή, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμηράτα.

LIVE
LIVE

16:26 Κύπρος

Mε «γλίτωσαν» τα κιλά μου - Για την περιπέτεια του με τον κορωνοϊό μίλησε ο Μητροπολίτης Ησαϊας

16:00 Κύπρος

Έξω από τα δόντια ο Καραγιάννης: «Θετικοί βγαίνουν για ψώνια – Ξεχάσαμε τα μέτρα»

15:56 Κύπρος

Αρχίζει ο εμβολιασμός για τους 40-49 ετών - Ποιοι έχουν αύριο προτεραιότητα

15:36 Κύπρος

Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα ανά επαρχία για τις φετινές Παγκύπριες εξετάσεις

15:27 Οικονομία

Χρηματοδότηση €13,5 εκατ. για στήριξη κυπριακών οινοποιείων

16:30 Αθλητικά

«Νιώθουμε άβολα, ας μιλήσουν οι προέδροι»

15:01 Πολιτική

Το Υπουργικό ενέκρινε τροποποίηση του εκλογικού νόμου για ονόματα κομμάτων και συνδυασμών

14:55 Κύπρος

Όλα τα σημεία για τα δωρεάν rapid test της Τετάρτης 21 Απρίλιου (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ)

14:42 Οικονομία

Πετρίδης προς κόμματα: Μας αφορά όλους το εθνικό πλάνο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

14:30 Κύπρος

Υπουργικό: Απαλλαγή γεωργών από ενοίκια για τ/κ, κρατική και δασική γη το 2020 -21

14:27 Παραπολιτικά

Δεν έχει όρια

16:15 Αθλητικά

ΕΦΙΑΛΤΗΣ

14:26 Παραπολιτικά

Ψευδοφάρμακα

14:26 Παραπολιτικά

Σύζυγος

14:17 Οικονομία

Να αντιμετωπίσουν το θέμα των κρατικών εγγυήσεων στη σωστή του διάσταση, καλεί τα κόμματα η Κυβέρνηση

14:09 Κύπρος

Είδε ξανά τον Ιωάννου ο Αναστασιάδης – Ούτε μέτρα ούτε χαλαρώσεις για τώρα αλλά…

13:31 Κύπρος

Απορρίπτει δημοσιεύματα για την επιστημονική επιτροπή ο Τσιούτης - Τι θα συζητήσουν απόψε

16:00 Αθλητικά

Θα έχει γκολ η ΑΓΓΛΙΑ (4άδα με gg)

12:42 Πολιτική

Την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του OMEGA για τις Βουλευτικές Εκλογές

12:39 Κύπρος

Προσοχή! Επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Δείτε για ποια πρόκειται

Όλη η ενημέρωση σε ένα App