Με φορμάτ συναντήσεων όμοιο του Κραν Μοντανά, φαίνεται πως ο Γενικός Γραμματέας θα επιχειρήσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης να βρει το ελάχιστο κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.
Μετέφερε, μέσω της προσωπικής του απεσταλμένης,Τζέιν Χολ Λουτ το πλάνο που επεξεργάζεται προκειμένου να αποκρυσταλλώσει θέσεις, προθέσεις και τον τρόπο προς τα εμπρός.
Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει αρχικά διευρυμένη συνάντηση, δηλαδή παρουσία όλων των μερών, και στη συνέχεια διμερείς του Αντώνιο Γκουτέρες είτε με τους ηγέτες, είτε με μία έκαστη τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Φορμάτ κατά το οποίο θεωρείται πιο εύκολο για τις πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους, παρά σε ένα μεγάλο τραπέζι.
Την τελευταία ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας θα καλέσει ξανά όλους στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να επεξηγήσει τι διαπίστωσε και να δώσει, πιθανότατα υπό μορφή πλαισίου, τις κετευθυντήριες γραμμές."
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, από πλευράς του, δηλώνοντας πλήρη ετοιμότητα για τη συνάντηση της Γενεύης, ξεκαθάρισε πως:
«-Ένα είναι το πλαίσιο λύσης, η Δ.Δ.Ο
-Να υπάρξει συνέχεια στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα
-Η Ε.Ε πρέπει να είναι παρούσα ως παρατηρητής στη Γενεύη»
Ο ρόλος της Ένωσης πάντως, εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να επανέρχεται σήμερα και να θυμίζει ότι ο Κυπριακό είναι ένα κατ`εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ένωσης, τώρα και μετά την επανένωση. Μία μελλοντική διευθέτηση χρειάζεται κυριώτερα να συμμορφώνεται με το κεκτημένο και τις διασφαλίσεις της Ε.Ε, την ακεραιότητα και τις ευθύνες στη διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Η Ε.Ε είναι παρατηρητής της επίσημης Διάσκεψης για την Κύπρο. Για τους προαναφερθέντες λόγους, όσο πιο γρήγορα η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις νέες συνομιλίες για διευθέτηση, τόσο το καλύτερο, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ε.Ε για εξωτερική πολιτική, Ζοζεπ Μπορέλ.
Ουδείς μπορεί να μας επιβάλει την όποια λύση, επιμένει ο Τατάρ, αναπτύσσοντας στην Τζέιν Χολ Λουτ τη θέση που θα εκφράσει στη Γενεύη.
«Θέλουμε ένα νέο έδαφος διαπραγματεύσεων, διαφορετικό από τις συναντήσεις που έγιναν στο παρελθόν και δεν τελεσφόρησαν.Δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η μητέρα πατρίδα μας και εγγύτρια Τουρκία, το προκρίνει. Σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθούμε, αυτό εξάλλου επιβάλλουν οι σημερινές πραγματικότητες."»
Μετά την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κοινό δείπνο Λουτ-διαπραγματευτών, η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα θα δεί απόψε χωριστά τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, και αύριο τον Εργκιουν Ολγκούν.
Την Τετάρτη η Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα, θα έχει επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης με το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών, ενώ περιμένει ακόμα ημερομηνία από την Άγκυρα. Πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, το τριήμερο 27 με 29 Απριλίου η Λουτ θα επιστρέψει ξανά στην Κύπρο, χωρίς να δώσει ακόμα ακριβή ημερομηνία.