Μόνο άκουσε, τίποτα δεν είπε για το κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν στην υπόδειξη Μισέλ-Φον Ντερ Λάιεν για ανάγκη παρουσίας της ένωσης στη άτυπη πενταμερή της Γενεύης, ούτε αντέδρασε στην κόκκινη κάρτα που έδειξαν στη λύση δύο κρατών.
Γενικότερα, οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας ήταν μεν στην ατζέντα της..πολυσυζητημένης λόγω του SofaGate συνάντησης στην Άγκυρα, όμως σίγουρα δεν τη μονοπώλησε. Η συζήτηση ήταν έντονη στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αναλώθηκε σε παράπονα για τη χρονική παράταση που δόθηκε στα... δώρα τα οποία ανέμενε να πάρει από τις Βρυξέλλες κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο Μαρτίου.
"Δεν μπορείτε, λογικά σκεπτόμενοι, να αναμένετε ότι δύο μέρες μετά την επίσκεψη θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις προς ανακοίνωση. Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας, όπως η πρόεδρος είπε, η οποία θα μας οδηγήσει συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμερ.
Τελική εικόνα για την παρουσία της ένωσης στο τραπέζι της άτυπης διάσκεψης ή ... στον περιβάλλοντα χώρο δεν αποκλείεται να υπάρξει μόνο επί του εδάφους στις 27 του μήνα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένει η κυβέρνηση να ακούσει τα όσα θα μεταφέρει η Τζέιν Χολ Λουτ το πρωί της Κυριακής, οπότε θα γίνει δεκτή στο προεδρικό μέγαρο.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά, πάντως, επενδύει και στο Λονδίνο για να περάσει τη γραμμή των δύο κρατών, που συναντάται ...κάπου στη μέση με τις βρετανικές ιδέες.
Και αυτό το κατέστησε σαφές ο Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό εξωτερικών Γουέντι Μόρτον, προσαρμόζοντας την ευελιξία που το Λονδίνο ζητά από τις πλευρές να δείξου... στα δικά του μέτρα.
"Της είπαμε κι εμείς ότι για χρόνια δείξαμε ευελιξία, αλλά δεν είδαμε θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, ούτε καλή πρόθεση.
Κατ` ακρίβεια της υπενθύμησα ότι ο Αναστασιάδης την 1η Απριλίου είπε ότι η Κύπρος είναι και μπορεί να γίνει ένα ελληνικό νησί και η 1η Απριλίου είναι η επέτειος ίδρυσης της ΕΟΚΑ", ανέφερε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.
Ευλιξία, ζητά από το Λονδίνο να δείξει αφού δεν δεδμεύεται πλέον από την Ευρώπη μετά το Brexit, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού βρετανών που διαμένουν στα κατεχόμενα.