Κύπρος, Υγεία


Πρόβλημα ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου για το ΓεΣΥ εντοπίζει ο ΟΑΥ
Πρόβλημα ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου για το ΓεΣΥ εντοπίζει ο ΟΑΥ

Ο ιατρικός κόσμος δεν είναι καλά ενήμερος για τις αμοιβές που προβλέπει το ΓεΣΥ και ίσως να έχουμε κάποια ευθύνη, δήλωσε το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα με άποψη» στο Super Sport FM 104, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας, Θωμάς Αντωνίου.

«Εμείς», δήλωσε ο κ. Αντωνίου, «διαβουλευόμαστε στα πλαίσια του νόμου για το ΓεΣΥ, ο οποίος προβλέπει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική»

«Καλούμε», πρόσθεσε, «τον ιατρικό κόσμο και συγκεκριμένα τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να έρθει να διαβουλευθεί στα πλαίσια αυτού του νόμου».

«Παρόλα αυτά», συνέχισε, «δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κανένα να έρθει να διαβουλευθεί».

Και είναι ξεκάθαρο είπε το πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι ο νόμος και ο τρόπος αποζημιώσεων των γιατρών.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον γίνεται προσπάθεια αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ από τα αιτήματα του ΠΙΣ απάντησε ότι «όντως υπάρχουν θέματα τα οποία βρίσκονται εκτός αυτής της φιλοσοφίας, της αρχιτεκτονικής και του τρόπου λειτουργίας του ΓεΣΥ».

«Αλλά», συμπλήρωσε, «αντί να απαντήσω δημόσια θα περιμένω να έρθει ο ΠΙΣ να μας καταθέσει τις θέσεις του ώστε να του απαντήσουμε γραπτώς αλλά και να μπούμε σε μια διαβούλευση εκεί και όπου μπορούμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο και να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα των γιατρών».

Σε ότι αφορά το θέμα του προϋπολογισμού ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε ότι ο ΟΑΥ δεν έχει πρόβλημα να το συζητήσει. «Παρόλα αυτά», είπε, «ο νόμος καθορίζει τις εισφορές και τις πληρωμές και ως εκ τούτου μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσα θα εισπράττονται σε αυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται και οι αμοιβές των γιατρών».

«Και είναι εκτός αυτού του πλαισίου», ανέφερε, «να λέμε ότι θέλουμε αύξηση 40% ή 50% του προϋπολογισμού»

Ενώ υποστήριξε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν είναι καλά ενήμερος και ίσως να έχει κάποια ευθύνη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για το γεγονός ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι οι αποζημιώσεις στα πλαίσια του ΓεΣΥ.