Πολιτική


Προς αναζήτηση απεσταλμένου στο κυπριακό βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ - ΒΙΝΤΕΟ
Προς αναζήτηση απεσταλμένου στο κυπριακό βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ - ΒΙΝΤΕΟ

Του Μάριου Παπαηλία

Μετά την απόρριψη από πλευράς Τουρκίας του Γάλλου Ζαν Μαρί Γκουένο, λόγω καταγωγής, ως Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, στο Κυπριακό, ο Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται στο ψάξιμο πολιτικού προσώπου το οποίο θα μπορεί να αναλάβει την βολιδοσκόπηση των δύο ηγετών για επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο, αφού Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζί δεν έχουν μιλήσει μεταξύ τους από το ναυάγιο του περασμένου Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη λόγω της τουρκικής πειρατείας στην κυπριακή ΑΟΖ, δυναμιτίζοντας το ίδιο τεταμένο κλίμα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά και την ενημέρωση που είχε από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ψάχνει έμπειρο διπλωμάτη ο οποίος θα διαθέτει διαπραγματευτική εμπειρία. Ήδη τα πρώτα ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και προέρχονται από χώρες όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Πάντως, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς Μουσταφά Ακκιντζί στην πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για δείπνο μεταξύ τους.

Άρα, εναπόκειται στον κ. Ακιντζί κατά πόσον θα γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι.

Πάντως ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σε γραπτή δήλωση του ανέφερε πως ο Μουσταφά Ακκιντζί ενημέρωσε την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί θέλει να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του με στόχο να καταλάβει ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις από δω και στο εξής.

Τις επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή της κ. Σπέχαρ από την Νέα Υόρκη αναμφίβολα θα συνεχισθεί ο διάλογος για να καθορισθεί μια ημερομηνία που να βολεύει και τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης:


Top News