Προσέχουν την αίγλη των Πανεπιστημίων τους οι Βρετανοί

Την περασμένη βδομάδα το εκπαιδευτικό μας κέντρο  φιλοξένησε αντιπροσώπους απο Μεγάλη Βρετανία με σκοπό να ενημερώσει μαθητές/ γονείς για τις σπουδές στην Βρετανία , για τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας των φοιτητών αλλά και για τους νέους κανόνες ελέγχου των πανεπιστημίων από την Βρεττανική Κυβέρνηση. Πραγματικά έμεινα άναυδος αλλά και ενθουσιασμένος με τα όσα είχα την τύχη να ενημερωθώ.

Η κυβέρνηση λοιπόν της Μ. Βρεττανίας, αξιολογώντας όλα όσα συμβαίνουν στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης και δη των Πανεπιστημίων θέλοντας να προστατεύσει την αίγλη και την καλή φήμη των δικών της πανεπιστημίων, πήρε δυναμικα μέτρα και αποφάσεις τις οποίες κοινοποίησε και ενημέρωσε στα πανεπιστήμια.

Οι νέοι αυτοί κανόνες, σκοπό εχουν μέσα από την αυστηρότητα τους και τα μέτρα που θα τηρηθούν να καταφέρουν να κρατήσουν τα Πανεπιστήμια της χώρας στα υψηλά επίπεδα και να διατηρήσουν τα όσα πέτυχαν στα τόσα χρόνια ύπαρξης, προσφοράς και παρουσίας τους.

Η κυβέρνηση της Αγγλίας με την βοήθεια του QAA (Quality Assurance Agency) έχει ζητήσει από τα Πανεπιστήμια να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των προσόντων των φοιτητών και κατά πόσο τα στοιχεία που παρουσιάζουν ως προσόντα είναι αληθή. Ο ρόλος των αντιπροσώπων θα είναι καταλυτικός και η ευθύνη τους καίρια και καθοριστική. Οι φοιτητές θα είναι υποχρεωμένοι ακόμα και για το πιο ασήμαντο έγγραφο να παρουσιάζουν το αυθεντικό.

Ενα άλλο μέτρο που αποφασίστηκε είνα ότι από δω και μπρός τα πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την κυβέρνηση για τις απουσίες των φοιτητών τους ιδιαίτερα όσον αφορά τους international students και με αυτό το μέτρο ευελπιστούν ότι θα πατάξουν και θα θέσουν υπό έλεγχο το φαινόμενο των μη φοιτητών. Η διατήρηση αρχείου απουσιών είναι ένα καλό μέτρο διότι έτσι θα ξεχωρίσουν πλέον ποιοι είναι οι φοιτητές που έχουν ένα σκοπό και ένα στόχο και ποιοι είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται και ζούν και εργάζονται στην Μ. Βρεττανία υπό την κάλυψη «φοιτητής».

Επιπρόσθετα με αυτό το μέτρο προστατεύουν και τους γονείς των φοιτητών οι οποίοι σε τέτοιες περιπτώσεις στέλουν άσκοπα χρήματα στα παιδιά τους τα οποία διασκεδάζουν αντί να σπουδάζουν.

Ενα τρίτο μέτρο είναι ότι στην περίπτωση αποτυχίας των φοιτητών (international students) τότε τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα άμεσα να ενημερώσουν την κυβέρνηση της Αγγλίας η οποία θα προχωρά στόν άμεσο τερματισμό παραμονής στην χώρα και έτσι θα μειώσουν την πιθανότητα ενδεχομένου να εργοδοτούνται παράνομα.

Επίσης ενα άλλο μέτρο που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν είναι όσον αφορά τους αντιπροσώπους των Πανεπιστημίων. Οι αντιπρόσωποι που θα επιλέγονται πρέπει να είναι μορφωμένοι και όχι τυχαίοι που αποφάσισαν απλά να κάνουν αιτήσεις και εγγραφές στα πανεπιστήμια, αλλά επίσης θα προτιμούντα άτομα που θα είναι απόφοιτοι Βρεττανικών Πανεπιστημίων οπότε και γνωρίζουν την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής στην Αγγλία. Το μέτρο αυτό θεωρείται από τα σημαντικότερα υπό την έννοια ότι πολλοί παρουσιάζονται ότι μπορούν να κάνουν εγγραφές στα βρεττανικά πανεπιστήμια και από την μια είτε δεν μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν είτε δίνουν ελλειπής και λανθασμένες πληροφορίες στους φοιτητές με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ανεπιθύμητες και καμιά φορά μη αναστρέψιμες καταστάσεις (βλέπε, μη αναγνωρισμένα πτυχία, λανθασμένους κλάδους σπουδών, μη ορθή διαμονή κ.α).  Γι αυτό είναι καλά οι φοιτητές να απευθύνονται σε επίσημους αντιπροσώπους και όχι σε κάθε άσχετο με το επάγγελμα.

Τα πίο πάνω μέτρα δεν ήρθαν για να ταράξουν τα ήσυχα νερά της πανεπιστημιακής κοινότητας , αλλά ήρθαν για να προστατεύσουν τους φοιτητές, τα πανεπιστήμια να συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουν ψηλά standards, οι γονείς να πληρώνουν αυτό που ισχύει και που αξίζει και όχι διακοπές διαρκείας των ανεύθυνων παιδιών τους και πάνω από όλα να προστατεύσουν τις θέσεις και την ζήτηση εργασίας και εργοδότησης.

Αυτά πρέπει να βλέπει και να παραδειγματίζεται και η δική μας κυβέρνηση και πολιτεία, και να προσπαθήσει να τα μιμηθεί. Εκείνο που πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε σαν κράτος, γονείς αλλά και σαν μελλοντικοί σπουδαστές είναι η γνώση .

Χρύσανθος Η.Σαββίδης

Αντιπρόσωπος Πανεπιστημίων