Πρώτα η ενίσχυση

Καθώς την κοινωνία μας βασανίζει το ενδεχόμενο οι 25 περίπου εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους (αντί να κάθονται στα μέγαρα των συντεχνιών τους και να μην δουλεύουν, όπως καταγγέλλει ο γενικός ελεγκτής), ένα ολοσέλιδο άρθρο στο «Φιλελεύθερο», - δημοσιευμένο και σε όλες τις εθνικο-αγωνιστικές ιστοσελίδες του ελληνισμού- ήλθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της άμυνας της νήσου. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης, θυμίζει τον απανταχού της γης ελληνισμό ότι «οι συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν στο νησί είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τον Ελληνισμό της Κύπρου» και θα πρέπει «να ενισχυθεί η Εθνική Φρουρά».

Η ενίσχυση δεν είναι δύσκολη και κυρίως, δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, γράφει ο ειδικός στρατιωτικός. «Η υποβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, αλλά στην έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια», αναφέρει, εξηγώντας πως το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) έχει πολλούς παράδες. «Το ΤΑΘ έχει επάρκεια χρηματικών πόρων, από τις εισφορές των πολιτών, αλλά οι κυβερνήσεις μας διαχρονικά διαθέτουν πολύ μικρό μέρος για τους εξοπλισμούς της ΕΦ, επειδή δεν δίδουν τη δέουσα βαρύτητα στη σημασία που έχει η στρατιωτική ισχύς (…) Ενδεχομένως η ερμηνεία να βρίσκεται στη λανθασμένη αντίληψη, ότι είμαστε μικρή χώρα και οι στρατιωτικές δαπάνες είναι μάταιες».

Στην λανθασμένη αντίληψη ότι είμαστε μικρή χώρα και οι στρατιωτικές δαπάνες είναι μάταιες, οφείλεται λοιπόν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά διαθέτουν πολύ μικρό μέρος για τους εξοπλισμούς της ΕΦ. Αυτό είχε εντοπίσει πολύ ενωρίτερα ένας άλλος στρατιωτικός ειδήμων, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, σε άρθρο του οποίου εκαλείτο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όταν θα επισκεπτόταν την Μόσχα, να έπαιρνε μαζί του και τη λίστα για το ψώνισμα. Τον καλούσε, μάλιστα, να επίσπευδε το ταξίδι του στη Μόσχα και να είχε μαζί του «κείνη τη λίστα για τον Πούτιν, στην κορυφή της οποίας (σου γράψαμε ήδη προ 5ημέρου) το αίτημα για S-400, για αεροσκάφη SU-35 στην Πάφο, για υποβρύχια, κορβέτες και περιπολικά αυτόχθονος εδώ πολεμικού ναυτικού. Όσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο».

Αλλά υπάρχει και πιο φτηνή συνταγή, αν είναι το οικονομικό και το μικρό μέγεθος της χώρας μας που μας χαλά. Από έναν τρίτο στρατιωτικό ειδήμονα, τον κ. Χρίστο Ρότσα, που δεν χρειάζεται ούτε S-400, ούτε SU-35, ούτε υποβρύχια αυτόχθονος εδώ πολεμικού ναυτικού. Απλώς, τη νύχτα του πραξικοπήματος κατά του νεοσουλτάνου Ερντογάν, να συλλαμβάναμε τους 40 χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες στα κατεχόμενα και να τους φυλακίζαμε στη βάση Πάφου «αυτόχθονος εδώ πολεμικής αεροπορίας». Δεν το σκεφτήκαμε και χάσαμε την ευκαιρία. Όπως χάσαμε και την ευκαιρία που ο κ. Κλόκκαρης ήταν υπουργός Άμυνας του Τάσσου Παπαδόπουλου στην πενταετή θητεία του οποίου δεν αγοράστηκε ούτε μία σφαίρα. Ούτε μία σφαίρα.