Πρώτη φορά οι διελεύσεις προς τα κατεχόμενα είναι περισσότερες

Του Πάμπου Χαραλάμπους

Η οικονομική κρίση που βιώνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ αύξησε δραματικά τις επισκέψεις των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Όπως έγραφε σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» για πρώτη φορά από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα, οι διελεύσεις από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές είναι, κατά 11.000 περίπου, περισσότερες από τις διελεύσεις από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018. Ειδικότερα και σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, 2.684.175 άτομα επισκέφθηκαν το βόρειο μέρος μέσω των σημείων διέλευσης και 2.673.221 άτομα πέρασαν από εκεί προς τις ελεύθερες περιοχές.

Οι αυξημένες επισκέψεις Ε/Κυπρίων προς τις κατεχόμενες περιοχές λόγω της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος φαίνονται και από τα στοιχεία της JCC. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι αγορές των Ε/Κυπρίων στα κατεχόμενα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 παρουσιάζουν αύξηση 32%, ενώ οι αντίστοιχες αγορές των Τ/Κυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές παρουσιάζουν μείωση κατά 22%. Οι μεγαλύτερες δαπάνες των Τ/Κυπρίων στις ελεύθερες περιοχές είναι για αγορές σε υπεραγορές, ενώ των Ε/Κυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές σε δαπάνες για καύσιμα, ψυχαγωγία, ξενοδοχεία κτλ.

Οι διακυμάνσεις των ποσών, το είδος των αγορών και η συχνότητα των εκατέρωθεν επισκέψεων, επιβεβαιώνουν ότι τα οικονομικά κίνητρα και οι κοινωνικές εξελίξεις καθοδηγούν τους ανθρώπους στην επίλυση ευρύτερων ζητημάτων. Οι Ελληνοκύπριοι δεν διστάζουν να περάσουν στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι θετικές συναλλαγματικές αυξομειώσεις, ακόμα και με κίνδυνο να τους αποκαλέσει «κοπρίτες» ο έντιμος εκείνος δημοσιογράφος που τιμήθηκε με μια έδρα στη βουλή. Από το 2003, πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι που περνούν στα κατεχόμενα είναι περισσότεροι από τους Τουρκοκύπριους που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Χρειάστηκαν 15 ολόκληρα χρόνια για να βρουν λόγο διέλευσης στα κατεχόμενα. Πρώτα ή ύστερα θα βρουν και άλλους λόγους, τόσο οι μεν όσο και οι δε. Οι ύβρεις των βουλευτών, οι φλογερές διακηρύξεις των κομμάτων και οι συμβουλές των αμβώνων, δεν θα είναι εμπόδιο κάποια ώρα. Οι άνθρωποι θα δώσουν από μόνοι τους λύση στο πρόβλημα, εφόσον οι πολιτικοί δεν θα μπορέσουν να το κάνουν. Η εξέλιξη των πραγμάτων θα επιβεβαιώσει ότι στάτους κβο δεν είναι εξασφαλισμένο και μόνιμο και ότι η πρωτοβουλία που θα αναληφθεί τις επόμενες λίγες βδομάδες από τα Ηνωμένα Έθνη, δυνατόν να προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία για να προλάβουμε την εξελικτική λύση που έρχεται.  

Top News