Κύπρος


Πρώτη νίκη για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ - ΒΙΝΤΕΟ
Πρώτη νίκη για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ - ΒΙΝΤΕΟ

Της Στάλως Γρηγορίου

Καταπέλτης για τη Μεγάλη Βρετανία, η απόφαση του δικαστή Justice Kerr, ο οποίος εξετάζοντας την υπόθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, απέρριψε το επιχείρημα της βρετανικής κυβέρνησης ότι στην περίπτωση των 34 Ελληνοκυπριων, βετεράνων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, θα πρέπει να εφαρμοστεί το κυπριακό και όχι το βρετανικό δίκαιο, κάτι που θα σήμαινε τον τερματισμό της προσπάθειας για διεκδίκηση αποζημιώσεων για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι 34 Ελληνοκύπριοι, από τις αποικιακές δυνάμεις στην Κύπρο, την περίοδο του 1955 - `59.

Σύμφωνα με το κυπριακό δίκαιο, μετά παρέλευση κάποιων ετών το αδίκημα παραγράφεται, ωστόσο, ο βρετανός δικαστής έκρινε ότι το επιχείρημα της βρετανικής πλευράς δεν έχει βάση και πως ένα κράτος θα πρέπει να λογοδοτεί στα δικά του Δικαστήρια.

Τα επιχειρήματα των δυο πλευρών παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο του Λονδίνου, τον περασμένο Νοέμβριο, με τους δικηγόρους των 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ, να κάνουν λόγο για σημαντική νίκη, καθώς, όπως λένε, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το δίκαιο τους στη βρετανική δικαιοσύνη.

Η Βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους δικηγόρους των 34, έθεσε το ζήτημα για εφαρμογή του κυπριακού δικαίου, ως μια σκόπιμη προσπάθεια να αποθαρρύνει τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ από τη συνέχιση της προσπάθειας τους. Πολλοί, υπέδειξε, εξακολουθούν να υποφέρουν από τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, ενώ οι πλείστοι από τους αγωνιστές που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο με μπαστούνια και υποβασταζόμενοι από τα παιδιά και τους συγγενείς τους.


Top News