Πολιτική


ΠτΔ: Θέμα συνάντησης με Ακιντζί θα συζητήσω με Σπέχαρ
ΠτΔ: Θέμα συνάντησης με Ακιντζί θα συζητήσω με Σπέχαρ

Καθορίζει τα επόμενα βήματα για το κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Του Θανάση Αθανασίου

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να δει την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία θα θέσει ζήτημα συνάντησης του με τον Τ/κ ηγέτη ενώ στόχος είναι η διερεύνηση του ενδεχομένου επανέναρξης των συνομιλιών.

«Πιστεύω την ερχόμενη βδομάδα θα έχω συνάντηση με την κα Σπέχαρ για να δούμε, να διερευνήσει κατά πόσο δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές που βάσιμα να δίνουν την ελπίδα ενός διαλόγου πάνω στη σωστή βάση, πάνω στα όσα είχαν συμφωνηθεί αλλά και όχι μόνο».

Οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική και Τ/κ πλευρά, με τον ΠτΔ να καλεί τους Τ/κ να συνειδητοποιήσουν ότι απαιτείται να αναγνωρίσουν και τις έγνοιες και τις προσδοκίες και τις ανησυχίες των θυμάτων της εισβολής. «Και με βάση τα όσα δηλώνονται και τις προϋποθέσεις που θέτουν, και καλό είναι όλοι μας να παρακολουθούμε τις αλλαγές συμπεριφοράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και όχι μόνον, (αλλά) και της Τουρκίας».

Πάντως, τα ΗΕ παρακολουθούν στενά, αλλά διακριτικά τις εν εξελίξει διεργασίες. «Συνεχίζει (ο Αντόνιο Γκουτέρες) να λαβάνει συμβουλές και από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που είναι η η ανώτερη αξιωματούχος μας, που ασχολείται με τον κυπριακό για όλα τα γεγονότα και συνεχίζει να βλέπει ποια επιρροή μπορούμε να έχουμε για να προχωρήσουμε με τις συνομιλίες».

  Σήμερα, το κατώφλι του Προεδρικού πέρασε πάντως η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Καθλίν Ντόχερτι, η οποία είχε συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. 

Στις αμέσως επόμενες προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, πριν από την όποια συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.

«Θα γίνει και Εθνικό Συμβούλιο στην ώρα του, εφόσον υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, προ της οποιασδήποτε επαφής». Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκώνει εκ νέου το γάντι και απαντά, μέσω συνέντευξης του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

«Τα δικαιώματα των κρατών διατυπώνονται με σαφήνεια στο Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν προσυπογράψει. Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνουμε τις δικές μας θέσεις και μόνο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για συνέχιση του διαλόγου για τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού ενώ τόνισε εκ νέου την ανάγκη για καλή προετοιμασία μιας Διάσκεψης.