Κύπρος


Ρίχνουν τη μπάλα στον ΠΔΣ για τις καταγγελίες περί διαπλοκής στο δικαστικό Σώμα
Ρίχνουν τη μπάλα στον ΠΔΣ για τις καταγγελίες περί διαπλοκής στο δικαστικό Σώμα

Έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία εκφράζουν κόμματα μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για συγγενικές και εργασιακές σχέσεις δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου με δικηγορικό γραφείο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει ότι το θέμα μέχρι στιγμής δεν έχει απασχολήσει τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας και ότι οι ισχυρισμοί θα πρέπει πρώτα και κύρια να απασχολήσουν το νομικό κόσμο της Κύπρου.

Της Στάλως Γρηγορίου

Απαντήσεις από τους εμπλεκόμενους θεσμούς, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά κα τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούν να έχουν κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τις δημόσιες καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για φαινόμενα διαπλοκής στο Δικαστικό Σώμα και για συγγενική και εργασιακή σχέση δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου με δικηγορικό γραφείο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει, μέσω του εκπροσώπου της, ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμη απασχολήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι η δικαιοσύνη οφείλει να επιτελεί το ρόλο της ανεξάρτητα και μακριά από αντιδικίες.   

Όπως δήλωσε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου «δεν έχει απασχολήσει τουλάχιστον ακόμη την κυβέρνηση. Παρακολουθούμε τα όσα διαμείβονται με ενδιαφέρον και ανησυχία. Η δικαιοσύνη οπωσδήποτε θα πρέπει να βρίσκεται πάντα υπεράνω τέτοιων αντιδικιών και βεβαίως να επιτελεί τον ανεξάρτητο ρόλο της, τον ανεξάρτητο πολιτειακό της ρόλο».

Δεν αποκλείει, ωστόσο, στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει θέση στο όλο θέμα, επαναλαμβάνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η οποιαδήποτε τοποθετήσει από πλευράς κυβέρνησης ενώ από πλευράς της αντιπολίτευσης το ΑΚΕΛ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς να δώσουν απαντήσεις.

Πληροφορίες, εξάλλου, του Omega αναφέρουν πως στο όλο ζήτημα δεν αποκλείεται στη συνέχεια να εμπλακεί και η Βουλή των Αντιπροσώπων. 

«Έχουμε να κάνουμε με ισχυρισμούς οι οποίοι πρώτα από όλα θα πρέπει να απασχολήσουν τον ίδιο τον νομικό κόσμο, που έχει και τις δικές του ανεξάρτητες δομές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ασχοληθούν με το όλο ζήτημα», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ωστόσο, «τα όσα καταγράφονται, αν ευσταθούν, αποτελούν σκάνδαλο ολκής με τεράστιες προεκτάσεις και συνέπειες για το κράτος δικαίου και την κοινωνία», δήλωσε, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπ. Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να τοποθετηθούν άμεσα και να ενεργήσουν έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΔΕΚ, που υπογραμμίζει ότι η Κύπρος είναι κράτος δικαίου και οι εφαρμοστές του νόμου οφείλουν να επαναπροσδώσουν το κύρος του θεσμού της δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ «Ευθύνη προς τούτο έχει, και θα πρέπει να αναλάβει, και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για να προστατεύσει το κύρος του επαγγέλματος του δικηγόρου ως παράγοντα της δικαιοσύνης. 

Μας ανησυχεί, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, που και αυτός ο θεσμός εμπλέκεται σε μια διαδικασία καταγγελιών και αιωρούμενων κατηγοριών που απαιτούν άμεση αντίδραση από τον κάθε εμπλεκόμενο. 

Top News