Οικονομία


Σάλος στο Συνεργατισμό μετά τις αποκαλύψεις Αναστασιάδη
Σάλος στο Συνεργατισμό μετά τις αποκαλύψεις Αναστασιάδη

Δύο εικοσιτετράωρα πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, νέες φωτιές άναψαν για τον Συνεργατισμό με αφορμή την αποκάλυψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολής προς ημικρατικούς οργανισμούς να αποσύρουν αποταμιεύσεις των ταμείων προνοίας στο Συνεργατισμό.

Της Νατάσας Ιωάννου

Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος όσο και συνεργάτες τους προχώρησαν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας πως συγγραφέας της επιστολής είναι ο οικονομολόγος Στελιος Πλατής που συνεργάζεται με το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου. 

Ο κύριος Πλατής όχι μόνο διέψευσε αλλά αντέδρασε εντόνως  και κινείται νομικά. Την υπόθεση ανέλαβε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

«Το ερώτημα είναι απο που άρχισαν οι φήμες για τον συνεργατισμό? Ξετυλίγοντας το κουβάρι των καταγγελιών για την κεφαλαιακή επάρκεια του συνεργατισμού, προκύπτουν νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την έκθεση του οίκου Moodys ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου στην οποία φαίνεται να εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των καταθέσεων».

Και σε αυτή τη βάση παρενέβη η εταιρεία SYMMETRIA που λειτουργεί ως σύμβουλος των ταμείων συντάξεως της CYTA και ΑΗΚ, υποβάλλοντας συστάσεις.  Αν και οι συστάσεις αυτές ήταν εμπιστευτικές , μετά το σάλο που προκλήθηκε είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα ο ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Δημήτρη Ταξιτάρη να σπάει την σιωπή του.

Λέει ότι η εταιρεία του δεν έχει καμία σχέση με τον Οικονομολόγο Στέλιο Πλατή , από την άλλη όμως ο ίδιος ο Ταξιτάρης είναι Γενικός Διευθυντής του Ομίλου εταιρείων Platis.

«Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε , ούτε και θέλουμε να μπούμε σε προεκλογική αντιπαράθεση.Είναι μία εργασία που κάνουμε διαχρονικά και καθήκοντος με πλήρη εμπιστευτικότητα στα πλαίσια σχετικών η συμφωνιών που έχουμε με αυτούς τους οργανισμούς». 

Όπως εξήγησε ο κύριος Ταξιτάρης , κάποιες φορές δίνουν συμβουλές τους πελάτες τους για μετακίνηση των χρημάτων επειδή εντοπίζουν δεδομένα που προβληματίζουν. Μέσα σε αυτό το πνεύμα έγινε και η κίνηση για τα ταμεία προνοίας.